שתף קטע נבחר

חרטת גולדסטון: "אפליה במועצת זכויות האדם"

לראשונה מאז המאמר שפרסם, התייחסה מחלקת המדינה האמריקנית לדבריו של ראש הוועדה לחקר אירועי מבצע "עופרת יצוקה" והסבירה כי וושינגטון "לא ראתה מלכתחילה שום עדויות לכך שישראל פגעה במכוון באזרחים". קלינטון נפגשה עם פרס בארבע עיניים: "בגיל 88 אתה בין הצעירים ביותר שאני מכירה"

מחלקת המדינה האמריקנית הגיבה הלילה (יום ג') לראשונה למאמר החרטה של השופט ריצ'ארד גולדסטון ביחס לדו"ח שפרסם על מבצע "עופרת יצוקה" והודיעה כי וושינגטון "לא ראתה מלכתחילה שום עדויות לכך שישראל פגעה במתכוון באזרחים או היתה מעורבת בפשעי מלחמה כלשהם".

 

דובר המחלקה, מארק טונר, הבהיר כי בממשל האמריקני קראו בעניין רב את המאמר שפרסם גולדסטון בעיתון "וושינגטון פוסט"

 והדגיש כי עמדת וושינגטון בנושא לא השתנתה, מאז מינתה מועצת זכויות האדם של האו"ם את גולדסטון לעמוד בראש הוועדה שתחקור את השתלשלות אירועי המבצע ברצועת עזה.

 

"מאז שדו"ח גולדסטון הוצג לראשונה, הבהרנו כי לא ראינו שום עדות לכך שממשלת ישראל פגעה בכוונה באזרחים או שהיתה מעורבת בפשעים כלשהם. אנחנו ממשיכים לעמוד על דעתנו, ועכשיו אנחנו רואים שגם השופט גולדסטון הגיע למסקנה דומה", אמר טונר.

 

"אנחנו מאמינים שישראל נקטה הליך פנימי אמין לבחינת מעשיה וזהו משהו שהוא (גולדסטון) מכיר בו בעצמו", הוסיף דובר מחלקת המדינה והוסיף כי ארה"ב ממשיכה להיות מודאגת "מאפליה אנטי ישראלית במועצת זכויות האדם של האו"ם". הוא סירב להתייחס לדרך פעולתה של ועדת גולדסטון. יצויין כי דובר מועצת האו"ם לזכויות אדם הבהיר אתמול כי בחינה מחודשת של הדו"ח תתאפשר רק בהמלצתם של כל חברי הוועדה, וכי לפי שעה הדבר לא עומד על הפרק.


פרס וקלינטון בבלייר האוס. בן 88 צעיר (צילום: לע"מ) 

 

"מזג אוויר סוער במזה"ת"

ההתייחסות למאמרו של גולדסטון באה בשעה שמזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, נועדה בארבע עיניים בבלייר האוס עם נשיא המדינה, שמעון פרס. השניים דנו בשינויים החלים במזרח התיכון, בדרכים למציאת פריצת דרך לחידוש המשא ומתן מדיני בין ישראל לפלסטינים וכן בחיזוק הקשרים האסטרטגיים בין ירושלים לוושינגטון.

 

"זוהי שעה של אתגרים רבים ושל הזדמנויות רבות. אני מצפה לשיחות חשובות עם פרס, שידגישו את הידידות בין שתי המדינות", אמרה מזכירת המדינה בפתח בפגישה. קלינטון גם החמיאה לפרס וכינתה אותו: "בגיל 88 אתה בין הצעירים ביותר שאני מכירה".

 

היום צפוי להיפגש פרס עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, וגם לכך התייחסה קלינטון בדבריה: "זהו כבוד גדול לקבל אותך בוושינגטון. הנשיא אובמה מצפה לפגוש אותך ולשמוע את עמדתך על השינויים באזור. המזרח התיכון נמצא בשינוי הטומן בחובו סיכויים ותקווה לצד אתגרים. אנו צריכים לפעול בשיתוף פעולה ולפעול לשינוי ולעתיד של תקווה. מחוייבותך לשלום היא ההבטחה של ישראל."

 

פרס אמר למזכירת המדינה כי "השם הילרי קלינטון בישראל מהווה שם של ידידת אמת הפועלת גם בתנאים קשים בחוכמה, ביצירתיות, תוך השכנת ביטחון, מבלי לוותר ולהרים ידיים גם כשהמציאות קשה מנשוא. המזרח התיכון נמצא תחת 'מזג אוויר סוער' של קריאתו של דור צעיר לשינוי, לדמוקרטיזציה ולשלום. ישראל תקווה כי העולם הערבי ימצא דרך לעבר שלום ודמוקרטיזציה ואנו נשמח לשתף פעולה עם השינויים לטובת שלום ויציבות".

 

ובתוך כך, התייחס הלילה דניס רוס, אחד מבכירי ממשל אובמה, ליחסים בין ארה"ב לישראל ואמר כי אלו הפכו "לחשובים יותר" בתקופה של חוסר ודאות במזרח התיכון. בהופעה בפני באי הכינוס השנתי של הליגה למניעת השמצה בוושינגטון, אמר רוס כי בתקופה כזו "ישראל חייבת לראות שהביטחון שלה מקבל מענה משמעותי". יצויין כי דברים דומים השמיע גם מזכיר ההגנה, רוברט גייטס, בביקורו בישראל.

 

רוס, המשמש כעוזר מיוחד לנשיא אובמה, הדגיש כי אינו זוכר "זמן בחיי הציבורים שהיחסים הביטחונים בין המדינות שלנו היו קרובים כל כך ושיתוף הפעולה היה כה חזק וממוקד... הישראלים חייבים לראות התמודדות משמעותית עם בעיות הביטחון שלהם, בצורה שלא תשאיר אותם פגיעים לחוסר הוודאות העתידית". הוא גם רמז לכוונותיה של ארה"ב בכל הנוגע לתהליך המדיני וציין כי על ישראל לאפשר לפלסטינים להגביר את אחריותם בניהול הגדה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדסטון. הגיע למסקנה האמריקנית
צילום: AFP
צילום: אלכס קולומויסקי
יותר אחריות לפלסטינים. רוס
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים