שתף קטע נבחר

יוזמת השלום של הביטחוניסטים: קווי 67' כבסיס

בכירים לשעבר במערכת ביטחון, בהם מי שכיהנו כראשי השב"כ והמוסד, פרסמו יוזמה הקוראת להקמת מדינה פלסטינית, עם רוב מזרח ירושלים כבירתה, ולנסיגה ישראלית מהגולן. לפי היוזמה הפליטים יקבלו פיצוי כספי ומקצתם ישובו לישראל, יבוצעו חילופי שטחים, והר הבית יוצא מריבונות ישראלית

המשא ומתן המדיני תקוע כבר חודשים ארוכים, ובכירי מערכת הביטחון בעבר החליטו לקחת את העניינים לידיים. ראשי שב"כ ומוסד וביטחוניסטים נוספים פרסמו "יוזמת שלום ישראלית", שהושפעה לדבריהם מהטלטלה במזרח התיכון - ומטרתה להפעיל שוב לחץ על הממשלה לחדש את השיחות עם הפלסטינים. פרטי היוזמה, שתפורסם רשמית מחר (יום ד'), נחשפו ב"ניו-יורק טיימס".

 

מפרסמי המסמך, בן שני עמודים, טוענים כי הוא נכתב בתגובה ליוזמת השלום הערבית. ראשי השב"כ לשעבר, יעקב פרי ועמי אילון, ראש המוסד בעבר, דני יתום, הרמטכ"ל לשעבר רב-אלוף במיל' אמנון ליפקין שחק ואחרים קוראים בו להקמת מדינת פלסטינית על כמעט כל שטחי הגדה המערבית ועזה, עם רוב מזרח ירושלים כבירתה. כמו-כן, הם קוראים לנסיגה ישראלית מרמת הגולן ולהקמת מנגנוני בטיחות אזוריים, ביחד עם שיתוף פעולה בתחום הכלכלי. הבסיס ליוזמה - קווי 1967.

 

על היוזמה החדשה חתמו 40 מובילי דעת קהל מתחומים שונים, בהם פרי, יתום, אילון, שחק, יובל רבין, עדינה בר שלום, איש העסקים עידן עופר, עו"ד משה שחל, פרופ' עליזה שנהר, אלוף במיל' עמרם מצנע, יהודה בן מאיר וקובי הוברמן. כל החותמים נמצאים משמאל לראש הממשלה, בנימין נתניהו, במפה הפוליטית.

 

חילופי שטחים, חזרה סמלית של פליטים

פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני שמוזכר במסמך מזכיר את מתווה קלינטון משנת 2000. המדינה הפלסטינית תוכרז כמדינת לאום של הפלסטינים, וישראל תוכר כמדינת לאום של היהודים, שבה למיעוט הערבי יהיו זכויות שוות וזכויות אזרחיות מלאות כפי שהוצהר בהכרזת העצמאות שלה. לפי המסמך, קווי 1967 יהיו הבסיס לגבולות, ויבוצעו שינויים מוסכמים על חילופי שטחים, בשיעור שלא יעלה על 7 אחוזים משטחי הגדה.

 

לפי מתווה זה, השכונות היהודיות של ירושלים יהיו בריבונות ישראל, בעוד ששכונותיה הערביות יעברו לריבונות פלסטינית. הר הבית לא יהיה תחת ריבונות אף אחד מהצדדים, אף שהכותל המערבי והרובע היהודי בעיר העתיקה יישארו בשליטת

ישראל. בכל הנוגע לפליטים הפלסטינים מוצעים בתוכנית פיצוי כספי וחזרה למדינת פלסטין - לא ישראל, תוך "חריגות סמליות" בהסכמה הדדית, שבמסגרתן ישובו כמה מהם לישראל.

 

באשר לסוריה, בהצעה נכתב לפי ה"ניו-יורק טיימס" כי ישראל תיסוג מרמת הגולן, תוך שינויים קלים וחילופי שטחים בשלבים, שיימשכו לא יותר מחמש שנים. יתום אמר כי אחת ממטרות היוזמה היא להישמע במדינות שכנות: "אנחנו רוצים לאותת לפלסטינים ולסורים המתונים שיש אופק חדש ואור בקצה המנהרה".

 

פרי: הגיע הזמן שישראל תיזום

החתומים על היוזמה יציגו רשמית ביום רביעי את ההצעה שגיבשו בשנים האחרונות בעזרת שורה של מומחים ישראלים, על סמך תהליכי המשא ומתן בעשור האחרון ועל בסיס הפתרונות המוכרים לכל בעיות היסוד באזור. בנוסף, יוצגו גם רעיונות חדשים להתקדמות במסלול המדיני.

 

"הסתכלנו סביב על כל מה שקורה במדינות השכנות, ואמרנו לעצמנו, 'הגיע הזמן שהציבור הישראלי ישמיע את קולו גם כן'", הסביר דני יתום לפי הדיווח ב"ניו-יורק טיימס". פרי סיפר כי הוא שלח ביום ראשון השבוע עותק של היוזמה לראש הממשלה

נתניהו, שהשיב לו כי הוא מצפה לקרוא אותה. "אנחנו מבודדים מבחינה בינלאומית ונתפשים כמי שמתנגדים לשלום", אמר פרי, "אני מקווה שהיוזמה תעזור מעט לדחוף את ראש הממשלה שלנו. הגיע הזמן שישראל תיזום משהו בנוגע לשלום".

 

מטרת היוזמה, כך לפי הדיווח, היא לפתור את כל הבעיות ולשים קץ לסכסוך הישראלי-ערבי. ביוזמה יש הכרה ב"סבל של הפליטים הפלסטינים מאז מלחמת 1948 כמו גם בסבל של הפליטים היהודים ממדינות ערב". נכתב בה כי היוזמה חולקת עם היוזמה הערבית את האמונה - כפי שהוצהרה ביוזמה הערבית - לפיה "פיתרון צבאי לסכסוך לא יביא לשלום או יספק ביטחון לצדדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-אקצה. השכונות הערביות - לפלסטין
צילום: AP
מומלצים