שתף קטע נבחר

מחברי יוזמת השלום: מקווים שנתניהו יצטרף

במסיבת עיתונאים הציגו מחברי "יוזמת השלום הישראלית" את מתווה היוזמה שנועדה להשיג הסכם כולל בין ישראל והעולם הערבי. "אין זו יוזמה פוליטית", הדגיש ראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי

"אנו רוצים לעודד את הממשלה לומר כן ולשים קץ ללחימה". כך אמרו היום (ד') חברי "יוזמת השלום הישראלית" שהציגו במסיבת עיתונאים בתל-אביב את מתווה היוזמה שנועדה לסיים את הסכסוך עם הפלסטינים ולהשיג הסכם אזורי כולל.

 

 

על רקע המשך הקיפאון במשא ומתן המדיני והפגיעה במעמדה הבינלאומי של ישראל ולנוכח הטלטלה שעוברת על חלק ממדינות ערב, החליטו אנשי עסקים, בכירים לשעבר במערכת הביטחון ואקדמאים מובילים לקחת את העניינים בידיים ולנסות להניע את תהליך השלום עם העולם הערבי.

 

על היוזמה המבוססת על יוזמת השלום הערבית משנת 2002, חתומים 52 חברים, ביניהם, ראשי השב"כ לשעבר יעקב פרי ועמי איילון, ראש המוסד לשעבר דני יתום, הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין שחק, יו"ר העבודה לשעבר עמרם מצנע עו"ד משה שחל, איש העסקים עידן עופר, דליה רבין, אחיה יובל ואישים נוספים.

 

מחברי יוזמת השלום כתבו: "אנו מציגים בפני הציבור ונבחריו את הצעתנו ליוזמת השלום הישראלית, שגובשה בשנים האחרונות בעזרת מומחים ישראליים, על סמך הפתרונות המוכרים לכל בעיות היסוד באזור, כגון מתווה קלינטון, הצעות ראש הממשלה ברק בקמפ דיוויד והבנות אולמרט ולבני במסגרת תהליך אנאפוליס, והשיחות עם סוריה מאז רבין, נתניהו, ברק ועד אולמרט. יש לנו יסוד איתן להאמין שהיוזמה תתקבל בברכה בבירות ערב ובהנהגה הפלסטינית".

 

מחברי היוזמה ציינו כי במקרה שישראל הרשמית תאמץ את היוזמה, תהיה זו הפעם הראשונה שהמדינה נותנת יד למהלך מהסוג הזה. לדבריהם, התפתחויות בעולם הערבי, מצבה הכלכלי והביטחוני האיתן יחסית של ישראל מהווים פתח והזדמנות לאימוץ היוזמה ויישומה.

 

מחברי היוזמה הסבירו כי היוזמה גובשה במשך זמן רב בישראל ובמדינות ערב ואחת הסיבות שהעניקה להם דחיפה לפרסמה היא כוונת הפלסטינים להכריז באופן עצמאי על הקמת מדינה בחודש ספטמבר. הם הוסיפו שבכוונתם לא להרפות ולהמשיך ולקדם את היוזמה בארץ, בעולם המערבי והערבי.

 

"נתפשים כמי שמתקשים לעשות שלום"

אחד מהיוזמים, יעקב פרי, סיפר כי לפני כמה ימים שלח עותק של היוזמה לראש הממשלה בנימין נתניהו, אשר אמור לבחון אותה ולחוות דעתו בימים הקרובים. לדבריו, גם הנשיא שמעון פרס עבר על פרטי היוזמה והעלה הצעות לשיפור.

 

"אין זו יוזמה פוליטית, אנו רוצים לעודד את הממשלה לומר כן ולשים קץ ללחימה", אמר ראש השב"כ לשעבר, "מצבנו בעולם הולך ומדרדר, ואנו נתפסים כמי שמתקשים לעשות שלום. איננו באים בטענות לראש הממשלה, זה עניין שהתגלגל לאורך השנים. אנו יודעים שראש הממשלה הינו אדם מוכשר ובעל יכולות ומאמינים שהוא מסוגל להוביל יוזמה כזו ושדווקא הוא יזכה לתמיכה ציבורית רחבה". עו"ד שחל הוסיף כי "יש קיצונים בדרום ובצפון, בלי הסכמה של העולם הערבי - לא נוכל להגיע להסדר כלשהו".

 

לפי מתווה "יוזמת השלום הישראלית", המדינה הפלסטינית תוכרז כמדינת לאום של הפלסטינים, וישראל תוכר כמדינת לאום של היהודים, שבה למיעוט הערבי יהיו זכויות שוות וזכויות אזרחיות מלאות כפי שהוצהר בהכרזת העצמאות שלה. לפי המסמך, קווי 1967 יהיו הבסיס לגבולות, ויבוצעו שינויים מוסכמים על חילופי שטחים.

 

בנוסף, השכונות היהודיות של ירושלים יהיו בריבונות ישראל, בעוד ששכונותיה הערביות יעברו לריבונות פלסטינית. הר הבית לא יהיה תחת ריבונות אף אחד מהצדדים, אף שהכותל המערבי והרובע היהודי בעיר העתיקה יישארו בשליטת ישראל. בכל הנוגע לפליטים הפלסטינים מוצעים בתוכנית פיצוי כספי וחזרה למדינת פלסטין - לא ישראל, תוך "חריגות סמליות" בהסכמה הדדית, שבמסגרתן ישובו כמה מהם לישראל.

 

בנוגע לסוריה, ישראל תיסוג מרמת הגולן, תוך שינויים קלים וחילופי שטחים בשלבים, שיימשכו לא יותר מחמש שנים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל רבין. בין החתומים
צילום: ירון ברנר
עידן עופר. בין החתומים
צילום: ירון ברנר
מומלצים