שתף קטע נבחר

תביעה: הבנק היה צריך לדאוג לביטוח המשכנתא

אם ובנה שהחל נגדם הליך כינוס נכסים לדירה שנרכשה בכספי המשכנתא, תובעים את הבנק ואת חברת הביטוח. לטענת התובעים, הבנק וחברת הביטוח לא טרחו לוודא כי הדירה מבוטחת בביטוח חיים, מה שהוביל לאחר מות הבעל לחוב מצטבר ולהליך הוצאה לפועל

האם הבנק מחוייב בתשלום ביטוח המשכנתא? לבית משפט השלום בת"א הוגשה לאחרונה תביעה כנגד בנק לאומי למשכנתאות בטענה שלא דאג לכיסוי ביטוחי על הלוואת משכנתא, מה שהביא לצבירת חובות של יורשי הלווה לאחר פטירתו ולפתיחת הליך הוצאה לפועל (הוצל"פ). בנוסף נתבעו חברות הביטוח מגדל והפניקס.

 

בואו להתעדכן בסרטונים ותמונות בלעדיות בפייסבוק שלנו

 

על פי כתב התביעה שהוגש על ידי אשת המנוח ובנו - נגדם החל הליך הוצל"פ, לאחר מות הלווה, פנתה האשה, תושבת הדרום, לבנק לאומי אשר ביטח את המנוח באמצעות חברת הביטוח מגדל וביקשה שהמשכנתא תיפרע מכספי ביטוח החיים במגדל, כפי שמקובל בעת פטירת לווה משכנתא. אלא שאז להפתעתה, נמסר לה ע"י נציג הבנק שאין כלל ביטוח חיים במגדל.

 

התגרש והחליף חברת ביטוח

במעמד נטילת המשכנתא, שחלקה נלקח מכספי מדינה (זכאות) נעשה ביטוח חיים כמתחייב מהוראות הבנק ומשרד האוצר, עם זאת עוד בעת לקיחת המשכנתא נעשה ביטוח חסר מאחר שהבנק לא ביטח את כל סכום המשכנתא כיוון שבתוכו נכללו מענקי מקום ומענק מותנה הנהוג בערי הפריפרייה.

 

התברר כי הבעל, שבינתיים הספיק להתגרש מאשתו, העביר את הביטוח מחברת מגדל לחברת הפניקס ללא ידיעתה של גרושתו. בנוסף התברר כי פוליסת הביטוח בוטלה ע"י הפניקס והמשכנתא נותרה ללא כיסוי ביטוח חיים.

 

לבנק לאומי למשכנתאות היה ידוע על העברת הפוליסה לפניקס, אולם הבנק לא הודיע על העברת הביטוח לאשה ולערבים , ומגדל מצידה לא שלחה התראות על ביטול הפוליסות.

 

עוד טוענים התובעים, באמצעות עו"ד ישראל אסל, כי חברת הפניקס שלחה הודעות על ביטול הפוליסה, אך לכתובת הדירה שנרכשה, שם לא התגורר מעולם איש מהתובעים ואלו מעולם לא קיבלו את הודעות הביטול. במקביל שלחה הפניקס הודעות לבנק לאומי למשכנתאות והודיעה לבנק שבאפשרותו לשלם פרמיה חודשית ולהמשיך את ביטוח החיים.

 

"כבר שנודע לבנק שאין ביטוח חיים היתה חובה על הבנק לדאוג לכיסוי ביטוחי,כל שהיה על הבנק לעשות הוא לשלם את פרמיית הביטוח בסכום של כ 60 שקל לחודש ולחייב את חשבון הלווים מאחר שמדובר במשכנתא תקציבית הניתנת מכספי המדינה מוטלת על הבנק חובה לדאוג לקיום ביטוחי חיים ולבנק אין כל שיקול דעת אם להותיר משכנתא ללא כיסוי ביטוחי" , נכתב.

 

חברת הביטוח: עברו 3 שנים , אין פיצוי

כאמור, בנק לאומי מבקש לממש את הדירה הממוקמת בשדרות ולמכור אותה במסגרת הליך כינוס נכסים. הבנק מבקש למכור את הדירה בשל חוב פיגורים בסך של 30 אלף שקל בלבד. התובעים דורשים מבית המשפט שיורה לבנק לעכב את הליכי מכירת הדירה ולפרוע את יתרת המשכנתא.

 

"לבנק לאומי למשכנתאות חובת זהירות מוגברת כלפי הערבים והלווים והיה עליו להתערב ולמנוע מצב שאין בכלל פוליסות ביטוח. משבחר הבנק שלא להתערב הרי זוהי רשלנות מצד הבנק", ציין עו"ד אסל.

 

חברת הביטוח מגדל והפניקס טענו כי התביעה הוגשה לאחר שחלפו 3 שנים מיום הפטירה לפיכך חלה תקופת התיישנות בת 3 שנים הקבועה בחוק חוזה ביטוח ולכן אין מקום לפיצוי. לכך השיבו התובעים כי תקופת ההתיישנות של 3 שנים חלה רק ביחסים בין מבוטח למבטח ולא ביחסים שבין הערבים לחברות הביטוח, אז תקופת ההתיישנות היא 7 שנים מאחר שחברות הביטוח התרשלו והפרו חובות חקוקות כלפי הערבים שאינם חלק ממערכת ביחסים מבוטח –מבטח.

 

בנק לאומי למשכנתאות טען כי "אין הבנק כמוטב חייב בתשלום תגמולי הביטוח מכוח הפוליסה, אלא להיפך, הוא הזכאי לקבלם מחברת הביטוח ולזכות בהם את חשבון ההלוואה של הנפטר. וזאת במקום בו חברת הביטוח מאשרת את התביעה הביטוחית ומשלמת את תגמולי הביטוח בהתאם, ולכן אין לבנק יריבות לבין התובעים ואין לראות את הבנק כנושא אחריות כלשהיא וכל תביעה בקשר לפוליסות ביטוח החיים יש להפנות כנגד חברות הביטוח".

 

יש לציין כי במקביל לכל ההליך בבית המשפט הוגשה בקשה לוועדה הבין משרדית במשרד השיכון והאוצר כדי לפרוס את החוב. בגלל בקשה זו נאלץ הבנק לעכב את ביצוע הליך מכירת הדירה, והתובעים נאלצים להמשיך לשלם את התשלומים החודשיים. טרם התקיים דיון מעמיק בבית המשפט בסוגיה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד ישראל אסל
צילום: זום 77
אילוסטרציה. חוב לבנק
צילום: זום 77
מומלצים