שתף קטע נבחר

יוגורט יכול לעזור? טיפול טבעי לכאבי בטן בילדים

כ-50% מהילדים מתלוננים בשלב מסוים על כאבי בטן, שיכולים לנבוע גם ממקור נפשי כמו חרדה או רצון בתשומת לב. מחברי הספר "המדריך הטבעי לבריאות הילד" מסבירים מתי כדאי לעסות את הבטן ומתי דווקא מתחת לברך, מתי מומלץ לתת לילד לאכול יוגורט קר ומתי להתמקד במזונות מחממים

בין שלושים לחמישים אחוז מהילדים ובני הנוער מתלוננים על כאבי בטן. ברוב המקרים כאבי הבטן נגרמים מבעיות שכיחות וקלות לטיפול, ורק בחמישה עד עשרה אחוזים הם נובעים ממצבים מסובכים יותר. לעתים לכאבים הפיזיים אין סיבה רפואית לכאורה, והם נובעים מגורמים נפשיים כמו מתח, חרדה, צורך בתשומת לב או רצון להישאר בבית. אבל שלא תהיה טעות - הכאבים אמיתיים, והילדים סובלים.

 

 

סיבות שכיחות לכאבי בטן

  • גזים

גזים נגרמים בחלקם מאוויר שנבלע בזמן דיבור, אכילה או שתייה, ובחלקם הם תוצאה של קשיים בעיכול מזונות. הסיבות לגזים יכולות להיות גם טפילי מעיים, מחלת צליאק ואי-סבילות ללקטוז, ומצב מתמשך עלול להצביע על מחלות דלקתיות כרוניות בדרכי העיכול כמו מחלת קרוהן.

 

  • צליאק (כרסת)

מחלה כרונית של מערכת העיכול שמתאפיינת ברגישות לגלוטן. סימנים אופייניים: כאבי בטן, בטן נפוחה, שלשול כרוני, ירידה במשקל, אנמיה מחוסר ברזל, צואה שמנונית בעלת ריח רע, עייפות כרונית, גזים, עיכוב בגדילה, פצעים (אפטות) בפה ועוד.

 

  • אי-סבילות ללקטוז

לקטוז הוא סוכר המצוי רק בחלב. חֶסר באנזים לקטאז - שתפקידו לפרק את סוכר החלב - עלול לגרום לקשיים או לחוסר יכולת לעכל ולספוג חלב ומוצריו. שתיית חלב או אכילת מוצרי חלב גורמת לאנשים הסובלים מבעיה זו נפיחות, בחילה, שלשול ועוויתות בבטן.

 

  • דלקות בדרכי השתן (ציסטיטיס)

זיהומים בדרכי השתן נפוצים מאוד בילדות. סימנים אופייניים: כאבים בבטן התחתונה, דחיפות ותכיפות בהטלת שתן, כאב וצריבה בזמן הטלת שתן, דם בשתן, כאבים ורגישות במותניים וחום.

 

  • כאבי וסת

הכאבים יכולים להופיע בגלים או ככאבים עמומים ובלתי-פוסקים, והם עלולים להימשך עד כיממה. לפעמים ייתכנו כאבים בשיפולי הבטן גם כשבועיים לפני קבלת הווסת - אלה כאבי ביוץ.

 

  • דלקת בתוספתן (אפנדיציט)

תפקידו של התוספתן בגוף אינו ברור והוא נוטה להזדהם בקלות, במיוחד בילדים מעל גיל שש, אבל גם בצעירים יותר. התסמין העיקרי הוא כאב בטן מלווה ברגישות, שמתחיל במרכז הבטן ועובר לצד הימני התחתון. לעתים הכאבים מלווים בעצירות, בהקאה או בשלשול.

 

  • מתח וחרדה

אם הילד מתלונן על כאבי בטן, אבל ללא תלונות נוספות שיעידו על מחלה מוכרת, ואם הבדיקות תקינות והילד ניזון כראוי ומתפתח יפה - ייתכן שהכאבים קשורים למתח בגלל הלימודים או הבית ולבעיות חברתיות ואחרות.

 

חשוב להדגיש: מדובר בבעיות רגשיות נורמטיביות ולא בהפרעה נפשית. הכאבים אמיתיים, שכן הלחצים והחרדות מתורגמים לתסמינים שונים: דפיקות לב, קוצר נשימה, כאבי גב וכאבי שרירים, הזעת יתר, יובש בפה, עצירות, עייפות ועוד.

 

  • תסמונת המעי הרגיז

הגדרה רפואית למצבים הכוללים תופעות ממושכות של תסמינים כמו גזים, עצירות, שלשול וכאבי בטן.

 

  • דלקת ריאות

אם הילד אינו משתעל אך הוא מתלונן על כאבי בטן, ובמיוחד אם הם מלווים בחום, ייתכן שהסיבה היא דלקת ריאות.

 

מתי כדאי לפנות לרופא?

  • אם כאבי הבטן מלווים בחום, בהקאות ובשלשולים.
  • אם הכאבים נמשכים זמן רב.
  • אם הכאבים חוזרים על עצמם במשך תקופה ארוכה.
  • אם הכאבים גורמים לקשיים בתפקוד יומיומי.
  • אם נמנעת הליכה לגן או לבית הספר בשל הכאבים.

 

מה לדווח לרופא?

  • כמה זמן נמשכים הכאבים.
  • אופי הכאבים: עמומים, חדים, צורבים, עוויתיים, דוקרים.
  • באיזה חלק של הבטן מתמקדים הכאבים.
  • האם הכאבים רצופים או באים בגלים ובצורה מחזורית.
  • האם הילד חווה בעבר כאבים דומים.
  • האם קיבל טיפול ומה היה הטיפול.
  • מה אכל הילד לאחרונה והיכן.
  • מתי היתה היציאה האחרונה, כולל מרקם וצבע ככל האפשר.
  • האם יש בני משפחה נוספים הסובלים מהכאבים.
  • האם הכאב מתרחש בשעות מסוימות של היום.
  • האם הוא מתרחש על רקע של אירוע מסוים.
  • האם יש תסמינים נוספים המתלווים לכאב: הקאות, שלשול, יציאה קשה, או לעתים רחוקות שיעול, הזעה, סחרחורת, כאבי ראש ועוד.

  

כאבי בטן ברפואה הסינית

ברפואה הסינית כאב, באופן כללי, הוא סימן להפרעה בזרימה הטבעית, לכן הוא מכונה היתקעות (סטגנציה).

 

כאב הנובע מ"עודף": כאב חריף המופיע פתאום, מתגבר דווקא בזמן מנוחה ונחלש בתנועה. מגע באזור הכאב יגרום לילד להירתע והוא עלול להחריף את הכאב. הטיפול יתרכז ב"פיזור" הכאב באמצעות עיסוי או דיקור בנקודות מיוחדות בידיים וברגליים, אך לא בבטן הכואבת.

 

כאב הנובע מ"חוסר": כאב עמום, מפושט, שנחלש בעת עיסוי, אך הוא מתגבר בזמן עייפות וחלה בו הטבה לאחר שינה ומנוחה. מטרת הטיפול תהיה "לחזק" את הילד באמצעות תזונה מתאימה: ירקות כתומים, מזון מבושל וקל לעיכול והקפדה על מנוחה. כן ייעשה שימוש בצמחי מרפא ובדיקור. העיסוי במקרים אלו ייעשה גם בבטן.

 

כאב שנגרם מ"חום": כאב שורף, שנגרם בדרך כלל מדלקת, נחלש בקור ומחריף בחום. כאב כזה מתאפיין ביציאות בעלות ריח חריף. על מנת להקל את הכאב, מומלץ לתת לילד תה בתוספת צמחים "מקררים" (כמו נענע ומנתה) ואפילו יוגורט קר. אפשר גם להיעזר בדיקור בנקודות מסוימות, שמוציאות ומפזרות "חום" מן הגוף.

 

כאב הנגרם מ"קור": כאב כזה מחריף בחשיפה לקור, הן חיצוני והן פנימי. מקורות קור חיצוניים יכולים להיות מזגן, בריכה או רחצה בים. מקורות קור פנימיים - אכילת ארטיק, שתיית ברד ואכילת מאכלים לא מבושלים, כולל ירקות. בין הסימנים: בטן קרה ונוקשה, וכאבים המחריפים בלילה, בעיקר בלילות קרים.

 

את הכאב הזה צריך "לחמם": מוותרים על מזון "קר" כמו ירקות ופירות חיים וחלב ומוצריו. אפשר לחמם גם על ידי עיסוי בשמנים או על ידי הוספת תבלינים כגון ג'ינג'ר וקינמון. ניתן לטפל בדיקור כדי לחמם את הגוף ואפשר להיעזר במוקסה. כמובן, ניתן להשתמש בפורמולות של צמחים סיניים מחממים ולחמם את הבטן בעזרת בקבוק חם.


מעסים את הבטן בתנועות סיבוביות בכיוון השעון (צילום: shutterstock)

 

טיפול באקופרסורה

מתחת לברך: הנקודה נמצאת בשקע בצד החיצוני של העצם כשלוש אצבעות (של הילד) מתחת לפיקת הברך. נקודה זו נחשבת מתאימה לחיזוק ולהרגעה של מערכת העיכול. לוחצים בתנועה סיבובית קלה עם האצבע המורה או האגודל, כאילו מנסים להבריג בעדינות, כ-50 סיבובים. התנועה נעשית בכיוון השעון. מתאים לכאבי בטן הנגרמים מ"חוסר".

 

בטן: שתי נקודות, הנמצאות כשלוש אצבעות משני צדי הטבור, מתאימות לעיסוי. מעסים בעדינות, בתנועות סיבוביות בכיוון השעון, כ-50 פעמים. העיסוי מרגיע כאב המלווה באי-שקט.

 

לחיצות המתאימות בזמן בחילה

לוחצים או מעסים נקודה הממוקמת בחלקה הפנימי של האמה, בין שני הגידים, שלוש אצבעות (של הילד) מעל שורש כף היד. מומלץ ללחוץ על הנקודה 20-10 דקות. אפשר ללחוץ גם למניעת בחילה, למשל לפני נסיעה, בעת היריון או לאחר טיפולים כימותרפיים.

 

ההוראות מתי וכמה זמן ללחוץ הן כלליות בלבד, ואת ההתאמה האישית כדאי לבדוק באמצעות ניסוי וטעייה. חשוב ללחוץ על הנקודה למשך כמה דקות ולהפעיל לחץ רצוף ממושך, למשל על ידי הכנסת גולה או כפתור מתחת לרצועת השעון. אצל חלק גדול מהסובלים לחיצה על הנקודה תשפיע בצורה דרמטית, עד להיעלמות הבחילות כליל. אצל אחרים הלחיצות יעזרו רק באופן חלקי.  

  

טיפול ברפלקסולוגיה

כדי להקל כאבי בטן מעסים את האזור הרך של כף הרגל, שמייצג את מערכת העיכול והמעיים, בעזרת האגודלים. העיסוי מרגיע את עוויתות המעיים.

 

טיפול בשמנים ארומטיים

לבנדר: מחטא, מונע דלקות ומרגיע. מתאים גם לשימוש בתינוקות בני פחות משישה חודשים.

 

קמומיל: מרגיע, מחטא ומשכך כאבים.

 

שומר: מחטא, נוגד עוויתות, משתן וממריץ.

 

מנתה: מרעננת, מחטאת, נוגדת עוויתות, משככת כאבים, נוגדת גודש ומכייחת.

 

גרניום: נוגד פטריות, מחטא, נוגד עוויתות ומשתן.

 

רוזמרין: מרענן וממריץ, מונע גודש, משכך כאבים ומחטא.

 

כיצד משתמשים?

  • בעיסוי

עד גיל שנה: מטפטפים 2-1 טיפות לבנדר ל-6 כפיות שמן נשא, כמו שמן זית או שמן שקדים, ומעסים את הבטן בתנועות סיבוביות בכיוון השעון, 4-2 דקות, 3-2 פעמים ביום.

 

גיל שנה עד חמש: מטפטפים טיפה של לבנדר, גרניום ומנתה ל-6 כפיות שמן נשא, ומעסים כמוסבר לעיל.

 

מעל גיל חמש: אפשר להשתמש בכל השמנים המוזכרים. מטפטפים 2 טיפות מכל אחד מהשמנים לתוך 6 כפיות שמן נשא, ומעסים כמוסבר לעיל.

 

  • ברטיות (קומפרסים)

מספיגים 2 טיפות שמן (סוג אחד או שניים) במגבת נקייה שהושרתה במים חמימים ונסחטה. מניחים על בטנו של הילד. עד גיל שישה חודשים משתמשים רק בשמן לבנדר.

 

טיפול בצמחי מרפא

צמחי מרפא יכולים להועיל כאשר כל אחד מהם ניתן בנפרד, ועל אחת כמה וכמה כאשר הם משולבים בתערובת מתאימה שמכילה מספר צמחים. אז הם משפרים זה את זה ותומכים זה בפעולתו של זה. הצמחים להלן הם בעלי אפקט מרגיע ונוגד עוויתות, והם בטוחים לשימוש גם בתינוקות (תה שומר, למשל, נמכר גם בצורת גרגרים בתערובת מוכנה לתינוקות).

 

ג'ינג'ר (זנגביל) טרי: הצמח הטרי הוא בעל אפקט "מחמם" ויש לו השפעה מרגיעה על עוויתות במערכת העיכול. השורש הוכח כמֵקל בחילות, ומומלץ להשתמש בו בתבשילים ובתה. ניתן להשיג אותו בחנויות לירקות ובמרכולים, ומומלץ לשמור במקפיא. פורסים פרוסה דקה מהשורש הטרי או מגרדים ומוסיפים מעט לתה ממותק. לג'ינג'ר טעם חריף וארומה חזקה, לכן צריך לנסות בהתחלה כמות קטנה ולטעום לפני שנותנים לילד.

 

קמומיל, בבונג: נוגד דלקת, נוגד עוויתות ומרגיע.

 

שומר או זרעי שומר: נוגד עוויתות, נוגד התכווצויות, מרגיע, משחרר גזים, משתן, מוריד חום, משכך כאבים ונוגד חיידקים.

 

זרעי שמיר: מרגיעים ומעודדים עיכול, משחררים גזים.

 

זרעי אניס: נוגדי טפילים וחיידקים, נוגדי עוויתות והתכווצויות.

 

זרעי קימל: מרגיעים ומעודדים עיכול, משחררים גזים.

 

כיצד משתמשים?

בחליטה: מערבבים כף זרעי שומר, כף זרעי שמיר, 3 כפות זרעי אניס ו-3 כפות פרחי קמומיל מיובשים ושומרים את התערובת בכלי סגור במקום יבש. בכל פעם נוטלים כפית מן התערובת וחולטים 5 דקות בכוס מים רותחים. מסננים ומצננים. אפשר להמתיק מעט. מערבבים בכוס שתייה או נותנים כף מדי כמה דקות, עד שהכאב חולף.

 

בשתייה: מערבבים כפית זרעי שומר או זרעי שמיר עם 3 כוסות מים, מבשלים 10 דקות, מסננים, מצננים ומוסיפים כפית לבקבוק השתייה של התינוק. לילדים מעל גיל שנה מוסיפים 3 כפיות לשתייה או למרק.

 

במזון: משרים כף זרעי קימל בכוס מים ומוסיפים לרוטב סלט, למרק ולתבשילי ירקות.

 

בתה: קיימים תיונים מוכנים של קמומיל, וכן מוצרים לתינוקות לשתייה שמכילים קמומיל. התה גם יכול לעזור להרגיע לפני השינה.

 

בפורמולה: דרך נוספת להיעזר בצמחי המרפא האלה היא פורמולת תאבונית, שמכילה גם צמחים נוספים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ייתכן שהכאב קשור למתח בגלל הלימודים
צילום: shutterstock
הכאבים אמיתיים, והילדים סובלים. המדריך הטבעי לבריאות הילד
עטיפת הספר
מומלצים