שתף קטע נבחר

עושה סדר בליל הסדר

אמורים לארח בליל הסדר ואין לכם מושג איך מפיקים ארוחה מוצלחת בלי לאבד את השפיות? השפית החרדית אפרת ליבפרוינד - אלופה בבישול למרחקים ארוכים - מסבירה איך שורדים הכנת ארוחת חג ואפילו נהנים בדרך

שמחה והתרגשות לצד טרחה רבה מתלוות לכל ההכנות לקראת ערב הפסח. התכונה רבה, עגלות הקניות מתמלאות, כל המשפחה נכנסת לכוננות ניקיון, הברקה וקרצוף. גולת הכותרת היא כמובן ליל הסדר, שמצטייר אצל רבים מאיתנו ככרוך בהכנות רבות ומתישות, בשעות ויממות במטבח, רכונים על סירים בין הררי כלים ובהתלבטויות אינסופיות לגבי תפריט הארוחה - האם ללכת על בטוח עם מתכונים משפחתיים מסורתיים, או אולי להעז ולערוך ניסיונות של מתכונים חדשים ולא מוכרים. הקניות, האחסון במזווה ובמקרר, הבישולים, ההכנות, עריכת השולחן - כל אלה נראים כמשימות בלתי אפשריות במסגרת הזמן המצומצמת והלחוצה שלפני ערב החג.

 

הרשו לי להציג את עצמי בפניכם: שמי אפרת ליבפרוינד. אני אשה חרדית מירושלים, שפית וקונדיטורית, אמא למשפחה גדולה. ב-12 השנים האחרונות אני מספקת קינוחים, פטיפורים, עוגות מיוחדות ומתאבנים למגוון רחב של אירועים. כולם מושקעים, מוקפדים וכשרים. ניסיוני העשיר במטבח לימד אותי שכדי להפוך אירוע למוצלח הסוד הוא תכנון מוקדם לפרטים. בכתבה שלפניכם אנסה להפריך את המיתוס לגבי ליל הסדר כערב קשה, מפרך ומלחיץ, ואשתדל לעשות מעט סדר בהכנות ובהתארגנות נכונה לחג.

 

הצורך להתמודד עם משימות רבות בערב פסח מכניס את רובנו ללחץ שניתן להפחיתו אם יודעים כיצד להתארגן מראש ובצורה נכונה. הדבר החשוב ביותר הוא ארגון. אם נהיה מאורגנים כמו שצריך נוכל לארח גם עשרה ואפילו עשרים איש, לעשות הכל בשלווה, להגיע רעננים לחג ועדיין להגיש לשולחן בגאווה אוכל מוקפד עם טעם של פסח.  

 

תכנון תפריט

לקראת ליל הסדר שוטף אותנו גל עז של נוסטלגיה, המחזיר אותנו לבית אמא ולמאכלי הפסח המסורתיים. מצד אחד אנו כמהים לאוכל המנחם עם "טעם של אמא", ומצד שני רבים מחפשים לתבל את הארוחה במנות חדשות ומפתיעות. משפחות רבות, המקפידות על אוכל כשר במהלך הארוחה, סבורות כי הכשרות מהווה מכשול או לפחות התפשרות. אני טוענת שדווקא בתוך המגבלות הקיימות ניתן להכין ארוחת ליל הסדר כשרה למהדרין שבהחלט יכולה להיקרא ארוחת גורמה.

 

הרכיבו את תפריט ליל הסדר מבעוד מועד, תוך התחשבות באורחים שיסבו עמכם לשולחן. אתם בוודאי מכירים את טעמם ואת העדפותיהם (האם יש ביניהם צמחונים? אנשים שנמנעים מבשר אדום?) והידע המוקדם יסייע בבניית תפריט שממנו ייהנו כל האורחים. ארוחת החג הנה ארוכה מהרגיל, ואם נתחשב בעובדה שיש לנו נטייה להכין מגוון גדול של מנות ומצד שני לטעום מהכל, התוצאה היא ארוחה כבדה למדי. מסיבה זו אני ממליצה להרבות בירקות טריים ומבושלים שלא יכבידו על הקיבה.

 

שיתוף הילדים

מומלץ מאוד לשתף גם את הילדים בכל ההכנות. אחד מזיכרונות הילדות החזקים שלי הוא המטבח של אמי לפני פסח. כל האחים והאחיות היו עוזרים לאמא במהלך ההכנות, ואני זוכרת במיוחד את הכנת החזרת. בעוד אמי טוחנת את השורש התמלא המטבח באדים חריפים והעיניים של כולנו היו דומעות במהירות. כך, למעשה, התוודעתי לבישול ולעבודה במטבח ואני סבורה כי שיתוף הילדים יעשיר אותם ויתרום לאווירה המשפחתית של החג. תשאלו את הילדים מה היו המאכלים המועדפים עליהם בליל הסדר אשתקד ובררו מה הם מוכנים לנסות. שיתוף הילדים בהכנות ובבניית התפריט יחבר אותם לאירוע המיוחד ויגרום להם להרגיש שייכים ואחראיים.

 

במהלך הבישול לחג תוכלו לתת גם לילדים להכין משהו בעצמם. המתכון הבא לעוגיות של פסח יעסיק את הילדים והם יחושו גאווה גדולה כאשר יגישו אותן לאורחים עם סיום הארוחה:

 

מה צריך? 2 כוסות קמח תפוחי אדמה, 3/4 כוס שקדים טחונים, ביצה אחת, 3/4 כוס שמן, 1/2 כוס סוכר.

 

מה עושים? מערבבים את כל הרכיבים בקערה ומכניסים את התערובת למקרר לשעה. בחלוף שעה נותנים לילדים ליצור מהעיסה כדורים קטנים, אותם מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך 15 דקות. לאחר האפייה ניתן לפזר על העוגיות אבקת סוכר.

 

הקניות לחג

לאחר הרכבת התפריט תוכלו לבדוק את המתכונים הרלוונטיים ולהשלים את רשימת הקניות המלאה לחג. את הקניות יש לערוך כמה שיותר מוקדם, לפני שהחנויות מתמלאות באנשים והלחץ מרקיע שחקים. מלבד ירקות המיועדים להכנת סלטים טריים, שאותם יש לקנות סמוך מאוד לחג, ניתן לערוך את שאר הקניות מראש. ירקות שישמשו אותנו להכנת צירים, מרקים ולבישול אפשר לרכוש עד שבוע לפני החג. הדבר אינו פוגע באיכות הבישול. חשוב מאוד שכל הירקות יהיו בהישג יד.

אל תחכו לרגע האחרון (צילום: רותם פלדנר)

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
עטיפת הספר
מומלצים