שתף קטע נבחר

שוכב וקם. אל תספידו את סילביו ברלוסקוני

החשדות בשחיתות, הקשרים למאפיה, נערות הליווי והסכסוכים במפלגתו - כל אלה לא גרמו להפלת ראש ממשלת איטליה מאז עלה לשלטון בשלישית ב-2008. האם הסכנה הגדולה ביותר לעתידו הפוליטי תבוא מכיוון קטינה עמה שכב תמורת כסף? משפט ה"בונגה בונגה" נפתח השבוע. משעמם בטוח לא יהיה

כל ערב נפתח בארוחה והמשיך בריקודים אירוטיים של הנשים שהוזמנו לאירועים שזכו לכינוי מסיבות "בונגה בונגה". במהלך הריקודים ענדו חלק מהנשים מסכות, ביצעו "סטרפטיז" או נגעו זו בזו.

 

 

גם ראש הממשלה עצמו נגע כביכול באיברים מוצנעים של כמה מהן. הערבים האלה הסתיימו כאשר הוא בחר "בחורה אחת או יותר שעמן הוא בילה לילה של יחסים אינטימיים". אחת מהמשתתפות היתה ככל הנראה הצעירה המרוקנית כרימה אל-מחרוג, הידועה בשם "רובי". ולמי שתהה, ראש הממשלה הוא לא אחר מאשר סילביו ברלוסקוני - ראש הרשות המבצעת באיטליה, שביום רביעי האחרון נפתח נגדו משפט בגין קיום יחסי מין עם בת 17 תמורת תשלום, שידול קטינה לזנות וניצול סמכות לרעה. 


הקפה שלפני משפט הסקס. ברלוסקוני (צילום: רויטרס)

 

ברלוסקוני מצוי בהליכים משפטיים הנוגעים לפעילותו העסקית הענפה, בהם הוא מואשם בין היתר בשחיתות והעלמת מס. אולם זו הפעם הראשונה שהמיליארדר בן ה-74 נשפט בגין התנהגותו האישית. הן ברלוסקוני והן "רובי" הכחישו כי קיימו יחסי מין - 13 פעמים על פי התביעה - אך הצעירה המרוקנית הודתה כי ראש הממשלה נתן לה 7,000 יורו בפגישתם הראשונה.

 

האישום החמור ביותר: ניצול סמכות לרעה

העונש באיטליה על קיום יחסי מין עם קטינה נע בין שישה חודשים לשלוש שנים בכלא. יתר על כן, ניצול סמכות לרעה הוא עבירה חמורה אף יותר שעונשה נע בין ארבע לשתים עשרה שנים בכלא.

על פי כתב האישום, ברלוסקוני ניצל את מעמדו הרם והתקשר אישית לתחנת המשטרה כדי לשחרר את "רובי" ממעצר לאחר שנחשדה בגניבה של 3,000 יורו משותפהּ לדירה.

 

על פי כתב התביעה נגדו, ראש הממשלה האיטלקי טען בפני חוקרי המשטרה כי העצורה הצעירה היא אחייניתו של נשיא מצרים חוסני מובארק - דבר שמהר מאוד התברר כשקר מוחלט - וכי הוא רוצה למנוע משבר דיפלומטי בין ארצו לבין מצרים. והיה ובית המשפט במילנו יגזור על ברלוסקוני למעלה מחמש שנות מאסר, הוא לעולם לא יוכל עוד לכהן במשרה ציבורית.

 

כאשר כלי התקשורת באיטליה פרסמו לראשונה כיצד נרתם ראש הממשלה לשחרר את הצעירה המרוקנית, טען ברלוסקוני בזעם רב כי לא היה לו מושג שרובי איננה אחיינתו של מובארק והוסיף כי כל הפרשה מורכבת ממסכת שקרים שסיפרה לו הצעירה המרוקנית - אחד מהם הוא נושא הגיל שלה.  


ברלוסקוני: "היא שיקרה לגבי הגיל שלה". "רובי" (צילום: AP)

 

למרבה האירוניה, החשדות בשחיתות בשנים האחרונות, הקשרים למאפיה, מסיבות המין, פרשיות נערות הליווי, הסכסוכים במפלגתו והמשבר הסוציו-אקונומי בארצו - אף אחד מהם לא גרם להפלתו של ברלוסקוני שעלה לשלטון בשלישית ב-2008.

 

משפט הסקס של ברלוסקוני מעלה כמה שאלות שעליהן מנסה ynet להשיב. מי זו הצעירה שהצליחה לגרור את האיש החזק באיטליה לבית המשפט? מה ניתן ללמוד ממשפט ברלוסקוני על החברה האיטלקית? ולבסוף: האם ברלוסקוני, אחד האנשים העשירים ביותר בארץ המגף, ימצא לבסוף את מקומו מאחורי סורג ובריח בגלל הסתבכותו עם צעירה בת 18 (או שמא 17 מינוס)?

 

כרימה רצתה להפוך לקתולית

כרימה אל-מחרוג עברה ב-2003 עם משפחתה ממרוקו לעיר קטנה בסיצילה. היא חיה באותו בית עם אביה, שעסק ברוכלות, עם אמה שהיתה עקרת בית ועם שלושת אחיה הצעירים ממנה בטרם ברחה מהבית בגיל 14. לדבריה, היא ברחה מבית הוריה משום שאביה המוסלמי ניסה לפגוע בה לאחר שסיפרה לו כי היא רוצה לההתנצר ולהפוך לקתולית. לדבריה, מאז שחיה לבדה היא הספיקה לעבור בכמה מוסדות רווחה והפכה לרקדנית בטן וחשפנית.בכמה כלי תקשורת אף נטען כי גם בזנות היא עסקה.

 

ככל הנראה, מכריו של ראש ממשלת איטליה וניקול מינטי - דוגמנית-שיננית לשעבר ואחת הדוברות במפלגתו של ברלוסקוני - הבחינו באל-מחרוג במועדון הלילה שבו עבדה. מכתב האישום עלה כי מינטי הזמינה את הצעירה המרוקנית "לבדר" את ראש הממשלה. עוד עלה כי מינטי שיחקה תפקיד חשוב בפרשה שזכתה לכינוי "רוביגייט", משום שסייעה במאי 2010 לצעירה המרוקנית להשתחרר ממעצר לאחר שנחשדה כאמור בגניבה. 


הדוגמנית-שיננית לשעבר שידכה בין רובי לברלוסקוני. מינטי (תצלום: רויטרס)

 

על פי כתב האישום, הרקדנית-חשפנית הצעירה השתתפה במסיבות הסקס בווילה של ראש הממשלה בפרבר של מילנו, שם לטענתה הוא הרעיף עליה כסף מזומן ומתנות רבות, בהן רולקס ויהלומים, והבטיח לה מכונית ספורט מסוג אאודי R8, שאותה מעולם לא קיבלה. בחקירתה במשטרה סיפרה "רובי" כי ברלוסקוני העניק לה 24 מתנות בשווי למעלה מ-300 אלף דולר.

 

אורגיות בווילה של ראש הממשלה

מאז פתחה מערכת המשפט באיטליה חקירה בפרשת "רוביגייט", הפכה הצעירה המרוקנית למוקד תשומת הלב של כלי התקשורת - בארץ המגף ובעולם כולו - וסיפקה להם מידע על האורגיות שנערכו בבית ברלוסקוני בהשתתפות זונות וחשפניות. עם זאת, היא כאמור הכחישה בתוקף כי שכבה עם ראש הממשלה האיטלקי.

 

העיסוק בזנות איננו נחשב לפשע באיטליה, אך תשלום עבור קיום יחסי מי עם קטין או קטינה - גיל 17 ומטה - הוא עבירה פלילית.

למרבה האירוניה, היתה זו ממשלתו של ברלוסקוני - בצעד שנועד לפנות לקהל השמרני - שדאגה בעבר להקשיח את החוק והעלתה את הגיל מ-16 ל-17. על פי התביעה במשפט ברלוסקוני, "רובי" היתה בת 17 בעת שנפגשה עם ראש הממשלה האיטלקי בווילה שלו בפרבר מחוץ למילנו.

 

סקנדל המין שבגינו עומד ברלוסקוני לדין עורר את זעמן של נשים רבות באיטליה. בחודש האחרון הן יצאו באלפיהן לכמה הפגנות מחאה נגד "השם הרע" שהוציא להן ראש ממשלתן. בהפגנות הן אף מחו על היחס שלו לנשים כאילו היו אוביקט מיני ("לא כולנו זונות", הן טענו) ועל קידומן של כוכבניות ודוגמניות יפהפיות שמצאו חן בעיניו של ה"קווליירה" (האביר, כינויו של ברלוסקוני).  


בית המשפט יגשים את חלומה? מפגינה נגד ברלוסקוני (צילום: AFP)

 

גאיה רוקי, איטלקייה בת 21, היתה אחת מני נשים רבות שהפגינו ביום רביעי האחרון מחוץ לאולם בית המשפט במילנו ביום הראשון למשפטו של ברלוסקוני. הצעירה האיטלקייה אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי נשים צעירות לא צריכות להרגיש כי הן צריכות לסחור במראה החיצוני או במיניות שלהן בכדי להתקדם בחיים.

 

"עובדות כמו גברים, אבל מרוויחות פחות"

"המציאות מראה שנשים איטלקיות הן חלק משוק העבודה. הן עובדות עבור שכר נמוך מזה של הגברים ולא זוכות להגיע לאותן משרות", אמרה רוקי והוסיפה כי אם המצב בארצה לא ישתנה, אם תחפש עבודה בחו"ל.

 

תסכולה הגדול של רוקי די מובן לאור העובדה שאימפריית הטלוויזיה הפרטית של ברלוסוקני, הגדושה בכוכבניות בלבוש חושפני, היא זו שהיתה אחראית בעשורים האחרונים לעיצוב דעת הקהל באיטליה. מבקריו של ראש ממשלת איטליה טוענים כי מצב זה הוביל נשים רבות להאמין כי רק אם יעבדו כחשפניות או נערות מסך בטלוויזיה הן יוכלו להצליח בחיים.

 

לטענת המבקרים, דוגמה טובה - או רעה, תלוי מאיזה צד מסתכלים - לטיעון זה ניתן למצוא במקרה של מארה קרפניה. לפני שלוש שנים, קרפניה, אז רווקה בת 33, דוגמנית ומגישת תוכניות טלוויזיה לשעבר, הפכה לשרה לשוויון הזדמנויות בממשלתו החדשה של ברלוסקוני ב-2008.


אצל סילביו, כל דוגמנית-מגישה יכולה להיות שרה. קרפניה (צילום: רויטרס)

 

שנה קודם למינויה לשרה עמדה קרפניה במוקד הריב המתוקשר בין ברלוסקוני לאשתו ורוניקה, אף היא דוגמנית ושחקנית בעברה, לאחר שבארוחת ערב אמר הפוליטיקאי המזדקן לרווקה המתבגרת שאם לא תמצא חתן, ישמח להינשא לה. בתגובה, פרסמה אשתו ורוניקה מכתב פומבי שבו קראה לו להתנצל - והוא אכן עשה זאת.

 

מדינה - יש, מוסר - אין

קרפניה, אגב, התפטרה מממשלת ברלוסקוני ערב הצבעת האמון בפרלמנט. "זו כבר איננה המפלגה שלי", היא הסבירה את הסיבה להתפטרותה והוסיפה כי לנוכחותה בממשלה אין כל השפעה על סדר היום במחוז קמפניה בדרום, מחוז הולדתה עליו היתה אחראית במסגרת תפקידה. ואיך הגיב ברלוסקוני להתפטרותה מהקבינט של היקירה-כוכבנית שלו לשעבר?

"הידיעה על התפטרותה לא מייסרת אותי", ענה באדישות.

"אם פעם המקרה של 'רובי' היה מפיל מיד פוליטיקאים מהשלטון, היום זה כנראה לא יקרה. איטליה השתנתה", אמר ל-Ynet פרופ' מריו שניידר, ראש החוג למדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

פרופ' שניידר אמר כי למרות כל הפגנות המחאה נגד ברלוסקוני, לא כל האיטלקים נגדו וכי הדבר היותר חשוב - ומדאיג מבחינת האיטלקים - הוא שארצם הפכה למדינה שאין בה נורמה מרכזית ברורה. "בעשורים האחרונים אנו עדים להתפוררות חברתית באיטליה ולירידה בחשיבות ערכי המשפחה. אחד הגורמים הגדולים לכך - ההפרטה הגדולה שעברה המדינה. אחד הביטויים הגדולים לאובדן המוסריות האיטלקית הוא הירידה בשיעור הילודה - דווקא במדינה קתולית", אמר פרופ' שניידר.

 

מי שמנסה להתייחס למשפטו של ברלוסקוני כמשפט אישי גרידא, עושה ככל הנראה טעות משום שלפי פרופ' שניידר, משפטו של ברלוסקוני הוא סוגיה שחוצה את הפן האישי וקשורה גם לזה הלאומי. "אפשר להגדיר את המשפט כקרב על דימויה של החברה האיטלקית", הוא אמר. 


"לא אתן לך את בתי". הפגנה נגד ברלוסקוני ברומא (צילום: AFP)

 

פרופ' שניידר איננו המומחה היחיד שמזכיר את אובדן דרכה המוסרי-תרבותי של איטליה. "השטחיות שמוצגת בטלוויזיה האיטלקית הפכה למציאות. ברלוסקוני שינה את הרגלי החשיבה של האיטלקים", אמר פרופ' ג'יימס וולטסטון מהאוניברסיטה האמריקנית ברומא לסוכנות הידיעות רויטרס. למה התכוון הפרופ' האמריקני כשדיבר על שטחיות? "שטחיות משמעותה שאם יש לך רגליים יפות, את יכולה להפוך לשרה בממשלה", אמר וולטסטון והתייחס כמובן בדבריו למקרה של השרה לשעבר קרפניה.

 

קול אחר: "מאמינה בברלוסקוני"

"זהו כבוד גדול בעבורי לשתף פעולה עם האיש הזה. אני מגינה עליו משום שאני מאמינה בו", אמרה בעילום שם פוליטיקאית בכירה, שב-17 השנים האחרונות תמכה ללא עוררין בברלוסקוני. מדבריה של הפוליטיקאית הבכירה לרויטרס ניתן להבין כי למרות הפגנות המחאה נגד ברלוסקוני בהן השתתפו אלפי נשים, ניתן למצוא באיטליה גם נשים בעלות השפעה שנאמנות לראש הממשלה שלהן.

 

"הבעיה הבסיסית באיטליה היא שמדובר במדינה עם רמה נמוכה של מוסריות ציבורית", אמר פרופ' ג'נפרנקו פסקינו מאוניברסיטת בולוניה. גם פרופ' פסקינו התייחס לאופיה של החברה באיטליה ולעובדה שבוחרים רבים במדינה, גברים ונשים כאחד, מאמינים שברלוסקוני מייצג מודל לחיקוי - "הזכר הלטיני הכובש"- במקום שיהיה דמות שראויה לגינוי ציבורי.

 

מאז שנכנס לפוליטיקה ב-1994, סיפר ברלוסקוני כי הוא היה נתון ל-105 חקירות משטרה שבעקבותיהן עמד לדין 28 פעמים. חלק אחד של המשפטים הסתיים בזיכויו וחלק אחר הסתיים בביטול המשפטים מחמת התיישנות או בשל סיבות טכניות. האם יש לראש הממשלה האיטלקי סיכוי לצאת ממשפטו ללא הרשעה או שמא הוא ייצא ממנו בשן בעין? המכה הגדולה האחרונה, אגב, שספג ברלוסקוני לא היתה פוליטית אלא דווקא פיזית לאחר שהותקף במילנו בדצמבר 2009.  


תשומת לב עולמית. בניין בית המשפט במילנו (צילום: AP)

 

יכולת ההישרדות של ברלוסקוני לנוכח הסקנדלים בהם היה ועודנו מעורב עשויה להדהים משקיפים זרים מהצד, אבל היא בעיקר תוצאה של המפה הפוליטית באיטליה. בהתאם למפה זו, האופוזיציה מפולגת וחסרת מנהיג כריזמטי בעוד שהשליטה הדומיננטית של ברלוסקוני באמצעי התקשורת וכישוריו לנהל מסע בחירות הפכו אותו למנהיג היחיד האמיתי שמצליח למשוך את קולות השמרנים בארצו - ויש הרבה כאלה.

 

"האופוזיציה מפורקת, אין יריב ראוי לסילביו"

"ברלוסקוני הוא פוליטיקאי מוצלח מאוד. איכשהו הוא מצליח לנהל את המדינה בצורה טובה יחסית - להבדיל לדוגמה ממנהיגי יוון, פורטוגל וספרד - ואף לשמור על קואליציה יציבה.

וכל זאת למרות הסכסוכים האחרונים במפלגתו ופרישתו מהקואליציה של שותפו הפוליטי לשעבר, יו"ר הפרלמנט ג'נפרנקו פיני", אמר פרופ' שניידר.

 

פרופ' שניידר הוסיף כי "כל זמן שהאופוזיציה משמאל מפורקת ואינה מצליחה להעמיד מועמדים ראויים, לא תהיה לברלוסקוני בעיה לנצח שוב בבחירות כלליות". נקודה חשובה שביקש פרופ' שניידר לציין היא כי לא רק האופוזיציה באיטליה אחראית להתפרקותה, וכי גם לברלוסקוני יש חלק לא מבוטל בהחלשתה ובהרחקת בוחרים רבים ממנה.

 

גם עמדתו של פרופ' פרנקו פבונצ'לו מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטת ג'ון קבוט ברומא עולה בקנה אחד עם דבריו של פרופ' שניידר. "חולשת האופוזיציה היא אחד המרכיבים שמשאירים את ראש הממשלה האיטלקי בשלטון, אבל אני חושב שלברלוסקוני יש חלק מאוד חשוב בהצגת החולשה שלה", אמר פרופ' פבונצ'לו לרויטרס.  


מי יזכור אם ברלוסקוני קיים הבטחתו למנוע הגירה? למפדוזה  (צילום: EPA)

 

פרופ' פבונצ'לו הוסיף כי "ברלוסקוני הרס את האופוזיציה בגלל היכולת שלו להנהיג, בגלל התושייה שלו ובשל חוסר היכולת לצפות את מעשיו. הם (האופוזיציה) לא יודעים מה לעשות עוד עם האיש הזה".

 

מלך התקשורת - ופופוליסט

כיצד מצליח ראש ממשלת איטליה להחליש את יריביו ובאותו זמן לצבור כוח - למרות כל הסקנדלים בהם הוא מעורב? פרופ' שניידר מסביר. "קחו לדוגמה את ביקורו השבוע של ברלוסקוני באי למפדוזה (הנמצא מרחק 150 קילומטרים מחופי תוניסיה, ר"ס). על רקע ההגירה המסיבית באחרונה של מהגרים אפריקנים לאיטליה והכרזת הממשלה ברומא על מצב חירום, פנה ברלוסקוני לתושבי האי והבטיח להם כי יפנה אותו ממהגרים וימנע כניסה של מהגרים נוספים אליו", אמר פרופ' שניידר והזכיר כי גל המהגרים הגדול במיוחד ששטף את איטליה בחודשיים האחרונים הוא תוצאה ישירה של מהפכות העולם הערבי.

 

"וכאשר יש לך ראש ממשלה ששולט באמצעי התקשורת הממלכתיים ואף מחזיק בבעלותו כמה תחנות טלוויזיה פרטיות, אפשר לסמוך עליו שיידע להעביר את המסר הפופוליסטי שלו בכל מקום - מסר שייכנס טוב טוב לראש של הציבור באיטליה", אמר פרופ' שניידר. הוא הוסיף כי אם ברלוסקוני לא יקיים את הבטחתו ולא יגרש את המהגרים ויסגור את "ברז ההגירה", לא צריכה להיות לו סיבה לדאגה משום שהמסר הראשוני שהעביר הוא בסופו של דבר מה שנקלט ואתו יילכו המצביעים לקלפי.

 

"גם כשפרשת 'רובי' עלתה לכותרות, ידע ברלוסקוני לכוון לנקודות הרגישות של האומה", הסביר פרופ' שניידר את מהלכיו של ברלוסקוני. "ראש ממשלת איטליה אמר אז: 'אמרו לי שהיא אחיינית של נשיא מצרים מובארק. ביקשתי לשחרר אותה ממעצר כדי למנוע משבר דיפלומטי בין שתי המדינות'". 


החברה האיטלקית מתפוררת? הקולוסיאום ברומא (צילום ארכיון: אורן אגמון)

 

לפי פרופ' שניידר, ברלוסקוני ידע לבחור את מלותיו ולהציג את שחרורה של "רובי" מהמעצר כנושא שהוא לא פחות מאשר "הצלת המדינה האיטלקית ממשבר עמוק". "אחרי דברים כאלה, מי יוכל להתווכח עם ראש הממשלה האיטלקית?", אמר פרופ' שניידר שהזכיר גם כי חברות איטלקיות רבות מושקעות במצרים וכי כל משבר שיפרוץ בין שתי המדינות עלול לפגוע גם בסחר ביניהן ולכן היטיב ברלוסקוני לפרוט כל כך טוב על המיתר הזה.

 

"נגוע בשחיתות, אבל איש קמפיין מעולה"

"הוא מאוד פיקח ומאוד ערמומי. הוא נגוע בשחיתות, אבל הוא טוב מאוד בניהול מסע בחירות. הוא פחות טוב בלמשול על ארצו, אך מצוין במכירת המוצר שלו", אמר פרופ' ג'נפרנקו פסקינו מאוניברסיטת בולוניה לרוירטס. "הוא עדיין יכול לנצח בבחירות. הוא איש מכירות מצוין", תיאר פרופ' פסקינו אחת ממעלותיו הגדולות של ברלוסקוני.

 

ומה בדבר סיכוייו של ברלוסקוני לשרוד את המשפט הנוכחי נגדו ולצאת זכאי? פרופ' שניידר מסביר כי "ברלוסקוני מעסיק את עורכי הדין הטובים ביותר ועל אף שמערכת המשפט באיטליה איננה נגועה בשחיתות, עורכי דינו עשויים להצליח להטיל מורא של שלוש השופטות שינהלו את המשפט המתוקשר ואף להביא לעיכובים רבים בדיונים באמתלות שונות".

 

פרופ' שניידר ציין כי צריך לקחת בחשבון דבר נוסף והוא המבנה של מערכת המשפט באיטליה, שמזכיר את זה של צרפת ושונה כל כך מזה של בריטניה, ארצות הברית או ישראל. "באיטליה אין חבר מושבעים כמו בארה"ב אלא שופט-חוקר שמנהל את כל ההליך המשפטי ועובר על כל התיקים בעצמו", הסביר פרופ' שניידר. "ולכן, במדינה שבה מספר התביעות המוגשות למערכת המשפט הוא כה רב, העומס נופל על השופטים-חוקרים שנאלצים לעשות את כל עבודת ההגנה. לכן זה לוקח זמן רב". וזמן, כנראה, זה מה שסילביו ברלוסקוני צריך כדי להמשיך ולמשול בעמו - בדרכו שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל ערב נפתח בארוחה ונמשך בריקודים אירוטיים. ברלוסקוני
צילום: רויטרס
ברחה מהבית בגיל 14. "רובי"
צילום: AP
"לא אובייקט מיני!". הפגנה במילנו נגד ברלוסקוני
צילום: AP
הלכה להוציא את "רובי" ממעצר. מינטי
צילום: ריטרס
הברית ביניהם התפרקה. ברלוסקוני ופיני
צילום: AP
מומלצים