שתף קטע נבחר

קודחי לוויתן הגיעו לשכבת הנפט, ולא מצאו דבר

בשבוע שעבר דיווחה נובל אנרג'י על הפסקה זמנית של קידוח לוויתן בשל "בעיות טכניות". מה שהם שכחו לספר הוא שהקודחים כבר הגיעו לעומק של 400 מטר מתחת לנקודה בה ציפו למצוא נפט - ועדיין לא מצאו כלום. גורמים בשותפות: אין לכך משמעות לגבי הימצאות אפשרית של נפט

בסוף השבוע שעבר החליטה חברת נובל אנרג'י, שאחראית על תפעול פרויקט קידוח הנפט עבור שותפותיה, קבוצת דלק ורציו, להפסיק את הקידוח באתר לוויתן 1 בגלל "בעיות טכניות". ל"ממון" נודע כי לפני שהקידוח הופסק, המקדח הגיע לעומק של כ־400 מטר מתחת לשכבת המטרה הראשונה בה קיוו השותפות בקידוח למצוא נפט, אך עד כה לא אותר דבר.

 

 

גורמים שמעורבים בפרויקט טענו בתגובה שאין לכך שום משמעות לגבי השאלה אם יש במקום נפט או לא. להערכתם, הסקר הסיסמי לא מיפה היטב את עומק השכבות, והקידוח עדיין לא הגיע לשכבה בה הם מקווים למצוא נפט.

 

השותפות בפרויקט הודיעו בעבר כי שכבת המטרה הראשונה לחיפושי נפט נמצאת בעומק של כ־5,800 מטר מתחת לפני הים, אך כאמור הקידוח הגיע כבר לעומק של 6,200 מטר.

 

החברה ושותפותיה הסבירו כי הגיעו לעומק קידוח בו יש לחצים כבדים וקיים חשש שהאסדה המבצעת את הקידוח, "סדקו אקספרס", לא תעמוד בהם. כמו כן עלה חשש שהלחצים וכיסי גז שעבר המקדח בדרך יביאו לקריסת פיר הקידוח. כדי למנוע זאת, נובל צריכה להביא לאסדה ציוד נוסף לדיפון פיר הקידוח.

 

נובל אמנם לא הודיעה באופן פורמלי שבכוונתה לחזור ולקדוח במקום, אך מהודעתה עלה שיש כוונה כזו. במקביל, גורמים בשותפותיה הישראליות הבהירו שהם מתכוונים לממש את התוכנית המקורית שנקבעה כאופציה למקרה כזה, לפיה האסדה הנוספת שנחכרה על ידי השותפות, Pride of North America, תבצע את הקידוח בעוד מספר חודשים. המבנה של האסדה הזו נחשב יציב יותר לעומקים כאלה, מאחר שהיא מעוגנת לקרקע באמצעות 12 עוגנים גדולים, ולא מיוצבת באמצעות מנועים כמו ה"סדקו אקספרס".

 

בהודעה על תחילת הקידוח דיווחו החברות שיש שתי שכבות עמוקות מאוד בהן הן מקוות למצוא נפט. "פרוספקט ראשון מצוי בשכבות מגיל אוליגוקן תחתון בעומק כולל של כ־5,800 מטר (כולל עומק המים)", נאמר בהודעה. ההערכה הייתה שבמקום יש הסתברות של 17% למציאת מאגר בהיקף של כ־3 מיליארד חביות נפט. עוד נאמר כי "בכוונת השותפים להמשיך ולהעמיק את הקידוח לצורך בחינת פרוספקט נוסף המצוי בשכבות מגיל קרטיקון תחתון, בעומק כולל של כ־7,200 מטר (כולל עומק המים)".

 

העומקים נקבעו על סמך סקר סיסמי תלת־ממדי, שהוכיח את עצמו בכל מה שנוגע לאיתור הגז. מאגר הגז הטבעי אותר בעומק של 4,870 מטר מתחת לפני הים, כ־200 מטר לפני העומק שחזה הסקר.

 

כאמור, הקידוח העמיק כבר מעבר ל־5,800 מטר עד לעומק של כ־6,200 מטר מתחת לפני הים ושם הופסק. בשלב זה לפי הסקר, כבר היה אמור המקדח להגיע לשכבת האוליגוקן (תקופה גיאולוגית שראשיתה לפני כ־35 מיליון שנים וסופה לפני כ־23 מיליון שנים) התחתון. גורמים שעוסקים בקידוח טוענים שאין לכך משמעות, וכי ההערכה היא שהקידוח עדיין לא הגיע לשכבת האוליגוקן התחתון אלא לתקופת האוליגוקן התיכון בלבד, כך שהעמקתו תביא אותם לשכבת המטרה. בימים אלה בוחנים מומחים במכון הגיאולוגי סלעים שהוצאו מבטן האדמה כדי לראות אם אכן מדובר בהערכה נכונה, או שהמקדח כבר הגיע לשכבה העמוקה.

 

נראה כי לאחר שהאסדה Pride of North America תסיים את הפעילות באתר "לוויתן 2", היא תעבור תוך מספר חודשים לקדוח מחדש ב"לוויתן 1". בנובל סירבו להגיב לידיעה.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח לוויתן
צילום: אלברטוס
מומלצים