שתף קטע נבחר

פיטורי העובדים הערבים בוטלו בשל היעדר שימוע

העובדים הערבים שפוטרו מסניף "כמעט חינם" במודיעין ישובו לעבודתם וייערך להם שימוע לפני פיטורים. זאת, לאחר שביה"ד לעבודה ביקר את החלטת הרשת לפטרם כקבוצה בטענות לאלימות מילולית ופיזית, מבלי שניתנה להם אפשרות להתגונן

 

בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב ביטל את פיטוריהם של 20 עובדים ערבים ב"מחסני כמעט חינם" בסניף מודיעין - בהסכמת החברה ונציבות שיוויון הזדמנויות בעבודה. החברה נתנה את הסכמתה לפשרה לאחר ששופטת בית הדין רוית צדיק ביקרה בפתיחת הדיון את החלטת החברה לפטר את העובדים כקבוצה ללא שימוע, שבמהלכו יוכלו להגן על עצמם מטענות החברה בדבר התנהגות אלימה. בפסיקה נקבע שייערך שימוע לכל אחד מהעובדים בנפרד לפי חוק והם ימשיכו לקבל שכר עד לפיטוריהם, אם ייצאו לפועל.

 

 

בסוף חודש מרס הגישה נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה לבית הדין לעבודה בתל-אביב בקשה לביטול החלטה על פיטוריהם והשבת לעבודה לאלתר של 20 עובדים ערבים שפוטרו מהסניף במודיעין, מחשש לאפליה על בסיס לאום.

 

העובדים פוטרו על ידי הרשת באמצעות מכתבים זהים בליל שבת, ובאמצעות הנציבות טענו שהם חשים תחושת רדיפה ודה-לגיטימציה.

 

הרשת: מדובר בעובדים אלימים

תגובת הרשת הייתה שהעובדים שפוטרו הפעילו אלימות פיזית נגד עובדים אחרים, ספקים ולקוחות, איימו והטרידו מינית, חיבלו ברכוש, גנבו וחלקם אף התרברבו בפני הלקוחות והעובדים בביצוע הטבח במשפחת פוגל באיתמר בפני העובדים והלקוחות וגרם להם לחשוש לחייהם.

 

הרשת טענה בדיון שנאלצה לוותר על הליך השימוע עקב הנסיבות והחשש לפגיעה בנפש וברכוש מצד המפוטרים. הרשת מסרה ל-ynet שבשלב זה העובדים אינם חוזרים לעבוד, על אף שיקבלו שכר, ועניינו של כל אחד מהן יתקבל לאחר עריכת שימוע. לדבריה, בשל החשש למעשים לא ראויים על ידי העובדים - השימוע יתקיים בסניפים מרוחקים. הרשת הוסיפה שישנם עדיין עובדים ערביים המועסקים בסניף ושכ-23% (כ-500 עובדים) מכח האדם בכל הדרגות בחברה מגיע מהמגזר הערבי.

 

העובדים: המנהל החדש מתנכל

בדיון הבהירה השופטת צדיק שטרם שנבחנת שאלת האפליה, הרי שיש כאן פסול בהתנהלות (אופן הפיטורים). כמו כן, מהנציבות נמסר שמהתצהירים שהוגשו על ידי הרשת לבית הדין עולה שעובד אחד בלבד התרברב שביצע את הטבח באיתמר (טענה שהוכחשה על-ידיו). לטענת העובדים הם פוטרו עקב הידרדרות היחסים עם המנהל חדש, שהחל להתנכל להם.

 

בפסק הדין נקבע שכמעט חינם תפעל מוקדם ככל שניתן ותזמן את המבקשים לרבות העובדים אשר פוטרו ואינם נכללים בבקשה זו, לישיבות שימוע כדין. עוד הוסכם שלשימוע לפני פיטורים שייערך לכל עובד יצורף נציג של הנציבות לשיוויון בעבודה. בית הדין לא פסק תשלום הוצאות משפט למי מהצדדים.

 

את העובדים ייצגה בבית הדין עו"ד שרון אברהם-ויס, נציבת שוויון ההזדמנויות בעבודה במחוז תל-אביב והמרכז. לדבריה, הנציבות התגייסה להגן על העובדים בשל פיטוריהם כקבוצה, בעוד שטענות הרשת צריכות להיות מופנות לכל עובד באופן פרטני כך שיוכלו להתמודד עמם. "לכל עובד נתונה הזכות החוקית להגן על עצמו בשימוע טרם לפיטוריו, ככל שיהיו כאלו", אמרה אברהם-ויס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים