שתף קטע נבחר

צילום: רשות הטבע והגנים

טיול בדרגת קושי: לגלוש בקניונים בנחל דרגה

תיאום מוקדם, בדיקת מזג האוויר וזהירות באופן כללי: אם אתם מחפשים מסלול אתגרי לחג - בואו לנחל דרגה, סמוך לים המלח

קניון ואדי מורבעאת, המוכר יותר בשם הדרג'ה או נחל דרגה, היה במשך שנים מקום שרק מעטים ידעו על קיומו ומטיילים ספורים הסתכנו בירידה במפליו ובנקיקיו אל חוף ים המלח. במהלך השנים סומנו בנחל כמה נתיבים. אלו מאפשרים לסייר במקטעים של קניון הנחל, ליהנות מגבי מים ומהתמרונים הנדרשים בנקיקים, ולחזור לנקודת ההתחלה ללא צורך לעשות את המסלול הארוך והקשה עד למטה.

 

 

  • רוצים עוד טיולים ואטרקציות? כנסו לעמוד המיוחד

 

נחל דרגה הוא הארוך בנחלי מדבר יהודה, ונופיו העקלקלים והשובים צופנים גם לא מעט היסטוריה. במערות מורבעאת למשל, אליהן מגיעים לקראת סוף המסלול, התגלו ממצאים מפתיעים מתקופת מרד בר כוכבא.

 

איך מגיעים? 

כ-300 מ' מדרום לסימון ק"מ 259 שבכביש 90, לחוף ים המלח, מסתעף הכביש הצר והתלול העולה במצוק ההעתקים של ים המלח

אל מרכז הטיולים מצוקי דרגות (1). מן הגבעה שממזרח לחדר הקבלה של המקום יש תצפית נהדרת אל מצוקי מדבר יהודה הצונחים אל ים המלח, אל הרי מואב שבמזרח, וכן אל רצועת חוף ים המלח, שבה נראים כתמי הירק של שתי נאות מדבר: עינות קנה ועינות סמר.

 

מהכניסה למצוקי דרגות ממשיכים בנסיעה מערבה בדרך עפר טובה מסומנת ירוק. לאחר קילומטר אחד מגיעים למסעף דרכים (2): דרך עפר טובה מסתעפת שמאלה (לדרום מערב), ואיתה מגיעים לאחר כ-500 מ' נסיעה אל מצפה נחל דרגה (3). מכאן נשקף מראה מרשים של הנקיק התחתון של נחל דרגה, שנמצא כ-400 מ' מתחת למצפה. יש כאן גם אתר הנצחה צנוע למטיילים שמצאו את מותם בקניון.


בדרך אל הנחל (צילומים: שמעון לב) 

 

חוזרים אל הדרך הירוקה (2) וממשיכים איתה מערבה. בדרך חולפים על פני שלט הכוונה למערות מורבעאת ולקניון דרגה. מכאן נוסעים עוד כ-1.5 ק"מ בדרך הירוקה, עד למשטח חניה קטן (4) משמאל לדרך. כאן מחנים את הרכב ומתחילים ללכת לכיוון צפון מערב. לאחר דקות ספורות מגיעים אל ערוץ נחל דרגה, סמוך לנקודה שבה חוצה הדרך הירוקה את הנחל. כאן באפיק קבוע מתקן למדידת שיטפונות (הידרומטר) (5), המסמן את תחילתו של השביל האדום היורד לנחל.

 

ירידה תלולה בנחל

אורכו של נחל דרגה כ-45 ק"מ, והוא זורם מהיישוב אפרת שבהרי חברון ועד למצפה שלם שבחוף ים המלח. הנחל חוצה מספר רב של יחידות נוף במעבר מהר חברון לחוף הים, ומשנה את נופו ואת אופיו מיחידה ליחידה. עם השביל האדום פונים בחדות שמאלה (דרומה). בתחילה יורדים אל מעוק סלע צר בערוץ נחל דרגה, שבקירותיו שיחי צלף וקוציץ סורי. כעבור כמה עשרות מטרים מתרחב הנחל במידה ניכרת. לאחר כמה מאות מטרים עובר השביל מעל למעוק נוסף בערוץ, ולאחריו נמשך דרומה על גדתו השמאלית של האפיק, עד למפל בגובה 6 מ' (6). כאן מתחפר ערוץ הנחל לעומק ניכר, וההליכה בקרקעית הקניון אינה אפשרית ללא ציוד גלישה. השביל עולה מן הערוץ שמאלה ונמשך בקו גובה אחיד פחות או יותר מעל הקניון העמוק.


זהירות נדרשת. על פי התהום

 

לאחר כ-300 מ' יורד השביל שוב לערוץ. הירידה תלולה, ובקטעים אחדים אף הותקנו יתדות ברזל במדרגות תלולות כדי לאבטח את היורדים. עם השביל מגיעים חזרה לערוץ הנחל, וממשיכים בהליכה נוחה עד לראשו של מפל נוסף,

שגובהו כ-3 מ'. השביל עולה לגדה הימנית, עוקף את המפל וכן קטע מעוק נוסף בערוץ. לאחר כ-200 מ' חוזר השביל לאפיק, למקום שבו יש ריכוז יוצא דופן של שיחי מרווה ריחנית, הבולטת בשרביטי הפריחה הלבנים שלה בעונת האביב, ובריח העז של עליה. מכאן ממשיכים עוד כ-100 מ' במורד הנחל, עד למדרגת סלע תלולה שבה יורדים באמצעות יתדות מתכת אל ראשו של מפל גבוה (7). בקיר המפל, שצורתו כמרזב וגובהו כ-5 מ', מותקנים שלבי ברזל לירידה. לאחר הירידה במפל מצטמצם רוחב הנקיק למטרים ספורים.

 

סניף הדואר של בר כוכבא

כעבור 200 מ' של הליכה במורד הנקיק היפה הזה מגיעים אל המפגש של נחל דרגה עם הקניון הגדול של נחל תקוע, המגיע מן היישוב אפרת שבגב הר חברון. בהמשך מתחתר נחל דרגה במהירות לעומק רב ויוצר את הנקיק הנהדר של נחל דרגה תחתי (ואדי מורבעאת), היורד בסדרת בריכות ומפלים אל חוף ים המלח. במפגש הנחלים יש צומת שבילים (8): שביל אדום עולה לדרום מזרח, שביל ירוק ממשיך הלאה מזרחה, ואנחנו פונים עם השביל השחור בחדות ימינה (מערבה) ועולים בקניון של נחל תקוע. ההליכה היא בין קירות זקופים לחלוטין. לאחר כ-350 מ' מגיעים אל מעוק צר, עמוק ומאוד יפה, הנחסם במפל (9) שגובהו כ-3 מ'.


יתדות, סולמות - ועזרה מהגדולים. בתוך הנחל

 

חוזרים אל מפגש הנחלים (8). עולים בשביל נוח מסומן שחור בכיוון דרום מזרח, על גבי דרגשי סלע טבעיים במדרון הצפוני של נחל דרגה. לאחר כ-300 מ' מגיעים אל מתחת למערות מורבעאת. שלט הקבוע בצד מכוון אל שביל תלול עם יתדות ברזל, ובו מטפסים אל המערות (10). לשלוש המערות פתחים שצורתם כמלבן והן פעורות כאן במצוק הנחל (ומכאן גם שמן: "מערות המרובעים"). המזרחית שבהן, זאת שהשביל מגיע אליה ישירות, היא עמוקה, ובפתחה יש בריכת מים קטנה ומטויחת, עדות למגורי אדם במערה.

 

ב-1951 חפר במערה זו הארכיאולוג רולאן דה וו וגילה קבוצת מכתבים מקוריים מתקופת מרד בר כוכבא. המכתבים נשלחו מ"שמעון בן כוסבה, הנשיא על ישראל, היושב במחנה אשר בהרודיס", אל ישוע בן גלגולא אחד ממפקדיו במרחב עין גדי. רק לאחר 12 שנה נתגלו במערת האיגרות שבמצוקי נחל חבר - איגרות נוספות ששלח בר כוכבא ללוחמיו במדבר יהודה.


אחד הגבים בערוץ הנחל

  

חוזרים לשביל השחור ועולים איתו לצפון מזרח, לעבר דרך הרכב של מצוקי דרגות. מן השביל יש תצפית יפה ביותר אל הקניון העצום של נחל דרגה תחתי. השביל חולף על פני "מערת קשת" קטנה (מערה שתקרתה התמוטטה ורק המשקוף שלה נותר, כקשת טבעית). לאחר כ-500 מ' של עלייה ממערות מורבעאת חוברים אל הדרך הירוקה (11), כ-2 ק"מ ממערב למצוקי דרגות. מכאן נותרה הליכה של קילומטר אחד בדרך הירוקה לצפון מערב, עד למקום חניית הרכב (4).

 

כדאי לדעת

הטיול באזור מחייב תיאום בטחוני עם הצבא במהלך כל השבוע, וגם בסופי שבוע. על מנת לתאם, יש להתקשר כשבוע לפני, למרכז תיאום פיקוד מרכז בטלפון: 5305042/511- 02.

 

ניתן לעשות את המסלול בכיוון ההפוך, קודם מסלול שחור והמשך במסלול האדום המגיע לירוק.

אין לצאת לטיול זה כשיש חשש לשטפונות (אפשר לנסות ולברר לפני עם בית ספר שדה עין גדי-08-6584288). מומלץ להתעדכן כמובן לגבי מזג האוויר.

 

לרוב קטע המסלול בנחל דרגה סגור למבקרים בעונת החורף בגלל גבים מלאים במים. ניתן להגיע לתצפית על שטפון מעל הנחל. בכל מקרה בחורף הגבים מלאי מים ויש לקחת בחשבון שהציוד ירטב ושהמים קרים ולעיתים קרים מדי לרחצה, עד כדי סכנה.

 

יש להצטייד בלפחות 3 ליטר מים לאדם. במסלול יש ירידות תלולות על קירות זקופים, עם יתדות ברזל ומדרגות ברזל לסיוע ועם עלייה אחת תלולה ומאומצת. 

 

  • המסלול מבוסס על טיול שכתב מנחם מרקוס ומופיע בספר "מורה דרך" בהוצאת מפה.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולשים מטה בנחל
צילום: שמעון לב
עמוק בתוך הקניון
צילום: שמעון לב
פתח אחת ממערות מורבעאת
צילום: שמעון לב
זהירות, ירידה
צילום: שמעון לב
מומלצים