שתף קטע נבחר

"פעילות ענף השחייה בישראל אינה ראויה בעליל"

דו"ח הוועדה המייעצת בעניינו של השחיין נמרוד שפירא בר-אור הוגש לשרת הספורט לימור לבנת, ונטען בו כי פעילותו של איגוד השחייה מאופיינת בניגודי עניינים. לבנת: "זוהי מחלה שלא רק איגוד השחייה לוקה בה". תגובת איגוד השחייה: "הדו"ח הוא עבודה חד צדדית של הוועדה. טענותיה אינן מובנות"

חברי הוועדה המייעצת בראשות השופטת (בדימוס) צפורה ברון הגישו היום (ד') לשרת הספורט לימור לבנת את מסקנות הוועדה, שבדקה את התנהלות איגוד השחייה בעניינו של השחיין הישראלי נמרוד שפירא בר-אור.

 

 

השרה לבנת מינתה את הוועדה באוקטובר 2010, על מנת שתבדוק את נסיבות היעדרותו של השחיין מאליפות אירופה בהונגריה באוגוסט האחרון, שמהווה תחרות בינלאומית רשמית, לרבות גיבוש המלצות באשר להשתתפותו בתחרויות עתידיות.


נמרוד שפירא בר-אור. נפל קורבן לניגוד עניינים (צילום: ראובן שוורץ)

 

בנוסף, התבקשה הוועדה לבחון את מערכת היחסים בין השחיין כספורטאי תחרותי, אגודת השחייה "ירושלים רבתי", איגוד השחייה ומשרד התרבות והספורט, בהיותו הרגולטור האמון על הסדרת הספורט בישראל ומימון פעילותו. בראש הוועדה עמדה כאמור ברון והחברים בה היו הג'ודוקא האולימפי גל יקותיאל, המשמש כיום מאמן בענף הג'ודו, ושלומית ניר טור, מנהלת המחלקה לספורט נשים וספורט עממי במשרד הספורט.

 

"ענף השחייה חייב לעבור בדק בית רציני"

על פי הדו"ח החמור, הליקוי המרכזי הוא ניגוד העניינים בין אנשי איגוד השחייה לבין אגודות השחייה בארץ. "ענף השחייה התחרותית בישראל חייב לעבור בדק בית רציני ביותר, ודרושים שינויים מידיים במבנה ובהתנהלות הגופים השונים העוסקים בו", נכתב בדו"ח. חברי הוועדה קבעו כי תפקידו של איגוד השחייה הוא לדאוג באופן מקצועי, טהור ונקי לקידום הענף ולסייע לכל השחיינים באופן שוויוני וללא כל הבדל של השתייכות למועדון שחייה כזה או אחר.

 

הוועדה קבעה כי "למרבה הצער, פעילותו של ענף השחייה בישראל אינה ראויה בעליל והיא מאופיינת בניגודי עניינים רבים, שמקורם בהשתייכות בכיריו לאגודת שחייה מסוימת. פועל יוצא של ניגוד עניינים זה הוא פגיעה אפשרית בשחיינים בענף השחייה כולו".


שפירא בר-אור (במרכז). דו"ח על שמו שיזעזע את הענף (אורן אהרוני)

 

בדיוני הוועדה התברר כי עו"ד נעם צבי, יו"ר איגוד השחייה, מחזיק במקביל במספר בתפקידים וביניהם: סגן יו"ר הוועד האולימפי, ראש הוועדה לספורט הישגי בוועד האולימפי, מכהן במנהלת הספורט ההישג, מכהן בחבר הנאמנים במכון וינגייט ויו"ר אגף הספורט במרכז "הפועל". הוועדה ציינה בדו"ח כי "ריבוי תפקידים זה, שכולם קשורים בינם לבין עצמם, מעלה חשש כבד לניגוד עניינים".

 

איגוד השחייה מקדם את האינטרסים של אגודת הפועל י-ם

בנוגע למקרה של שפירא בר-אור, מצאה הוועדה שלושה עניינים מרכזיים. הראשון הוא כי החלטת הוועדה המקצועית של איגוד השחייה שלא לצרף את שפירא בר-אור לסגל הנבחרת לאליפות אירופה באוגוסט 2010, בשל אי עמידה בקריטריון ואי הגשת תכנית מקצועית ו"הצהרת אמונים", אינה נתמכת בעובדות.

 

העניין השני התייחס למערכת היחסים בין אגודתו של השחיין, "ירושלים רבתי", לבין איגוד השחייה. "כאשר מביאים בחשבון גם את התנהלות האיגוד בכל הנוגע לאליפות אירופה בבודפשט, הרי שקיים חשש ברור לקיומה של אפליה כלפי נמרוד ומאמנו", נכתב בדו"ח.


לבנת. "איגוד השחייה צריך לדאוג באופן טהור לקידום הענף" (יועד כהן)

 

"הוועדה סבורה כי הרקע לאפלייתם האפשרית של נמרוד ומאמנו היא השתייכותם לאגודת 'ירושלים רבתי', בעוד שהנהלת האיגוד מזוהה עם אגודת הפועל ירושלים. בעוד שבהתאם לתקנון העמותה, מטרותיו של איגוד השחייה הינן 'פיתוח וקידום ענף הספורט השחייה בישראל', הרי שבפועל, איגוד השחייה, באופן שבו הוא מנוהל, מכוון לקידום האינטרסים של אגודת הפועל ירושלים בעיקר".

 

העניין האחרון התייחס לריבוי התפקידים של צבי, שיוצרים כפיפות של כל בעלי התפקידים שאמורים להוות את החוליות המאזנות והמבקרות גם כלפיו. "כשאלה פני הדברים, החשש לאפלייתם של נמרוד ומאמנו הינו בבחינת עובדה מוגמרת", נכתב בדו"ח.

 

לימור לבנת: "זו אינה מחלה חשוכת מרפא"

לבנת אמרה בתגובה לממצאים החריפים בדו"ח: "אני מודה לחברי הוועדה המייעצת על בדיקתם הרצינית והיסודית, ודורשת מאיגוד השחייה לאמץ באופן מיידי את המלצות הוועדה ולסייע לנמרוד שפירא בר-אור להיות חלק מנבחרת ישראל ולייצגה בתחרויות.


נבחרת ההתעמלות האמנותית. גם בענף זה נמצאו ליקויים (AFP)

 

"אני מצטרפת לדברי הוועדה שתפקידו של איגוד השחייה לדאוג, באופן מקצועי, טהור ונקי, לקידום ענף השחייה ולסייע לכל השחיינים באופן שוויוני ללא כל הבדל של השתייכות למועדון זה או אחר. על כל איגודי הספורט לדאוג באופן מקצועי, טהור, נקי ושוויוני לקידום הספורט והספורטאים".

 

לבנת המשיכה ואמרה כי איגוד השחייה אינו היחיד שנגוע בתופעות אלו: "השופטת (בדימוס) ברון הצביעה בדו"ח על התופעה הפסולה של ריבוי הכובעים וניגודי עניינים של בעלי תפקידים. גם השופט (בדימוס) עזרא קמא הצביע על תופעה זו בדו"ח על איגוד ההתעמלות. מסתבר שאין זו מחלה שרק איגוד השחייה לוקה בה, ועל כולם להפנים את הנזק שהיא גורמת לספורט הישראלי וכמובן לספורטאים וליכולתם להגיע להישגים".

 

לבנת סיכמה באופטימיות: "אין זו מחלה חשוכת מרפא. משרד הספורט מוביל כיום שני מהלכים כדי להתמודד עם הכשל החמור הזה. המהלך האחד, הוא תיקון לחוק הספורט בנושא טוהר המידות. והמהלך השני, גיבוש והטמעת קוד אתי לגופי הספורט. שני הדוחות מעניקים רוח גבית חזקה למהלכים אלה.


נעם צבי. "טענות הוועדה אינן מובנות" (צילום: אורן אהרוני)

 

"אני מאמינה ומצפה שראשי איגודי הספורט יפנימו את הערות השופטים ויצעדו יד ביד איתנו ליישום תיקון החוק לטוהר המידות ולהשלמת הקוד האתי, זאת לטובת הספורט והספורטאים בישראל".

 

נעם צבי: "אף אחד מהוועדה לא פנה אלי לבדיקה"

בתגובה לממצאי הדו"ח אמר צבי ל-ynet: "אני עובד לפי כל הכללים ואני הראשון שהתפטר מהתפקידים המיוחסים לי. הטענות של הוועדה לא מובנות, מה גם שאף אחד מהוועדה לא פני אלי לבדוק אלא רק נציגים מהאיגוד. יחסו לי ריבוי תפקידים, כגון סגן יו"ר הוועד האולימפי וכיו"ר אגף הספורט במרכז 'הפועל', אבל אין בכך כלום. לא שאלו אותי על כך וזה חמור מאוד. אפנה ליועץ המשפטי כדי שידרוש לבטלם. איגוד השחייה פועל לפי תקנון אחיד, ויש לו את בית דין שאין באף מקום אחר".

 

מאיגוד השחייה נמסר בתגובה לממצאי הדו"ח: "נציגי האיגוד זומנו לשתי ישיבות בלבד, בראשיתה של הישיבה הראשונה ביקשה כבוד השופטת ברון לא לעסוק בעבר ולהתייחס רק לעתיד וכך פעל איגוד השחייה. 


שפירא בר-אור. האם הדו"ח על שמו ישנה משהו? (AP)

 

איגוד השחייה: "השחיין טען כי אינו כשיר לאליפות אירופה"

"לעניין אליפות אירופה בבודפשט, ביקש האיגוד לשמוע את מנהל היחידה לספורט הישגי, גילי לוסטיג, בדבר שיחה שהיתה לו שלושה שבועות לפני אליפות אירופה עם שפירא בר-אור, שבמהלכה מסר לו השחיין כי הוא אינו מתכוון לצאת לאליפות אירופה מכיוון שהוא אינו נמצא בכושר מספיק. לוסטיג אכן אמר זאת לוועדה ומעבר לכך נידונה רק הפעילות של השחיין לעתיד.לפיכך, כל מה שנוגע לדרך ההתנהלות בין האיגוד לשחיין ולמאמנו בעתיד, איגוד השחייה מקבל ב-100 אחוז ועומד מאחורי הדברים כפי שנכתבו בדו"ח.

 

"לעומת זאת, לגבי ההתייחסות של הדו"ח לאיגוד ולמוסדותיו, אין איגוד השחייה יכול לקבל את הדברים וזאת מאחר שהוועדה כלל לא ביקשה את התייחסות האיגוד להאשמות הכבדות והדברים נכתבו על סמך תלונות שהתקבלו מצד אחד בלבד מבלי שלצד האחר תינתן לפחות זכות התגובה, כפי שמקובל וראוי. תמוה במיוחד שהוועדה קבלה מכתב מפורש מאיגוד השחייה השואל אם יש נושא כלשהו נוסף שהועדה מתכוונת להתייחס אליו, אולם לא נתקבלה כל תגובה מהוועדה.

 

"הדברים שכתובים בדו"ח תלושים מהמציאות"

"הוועדה במשיכת קולמוס ממליצה לשנות את כל מוסדות האיגוד, ובכלל זה את ביה"ד הפנימי, וזאת מבלי לדעת שהרכב בית הדין נבנה בדיוק על פי המלצת השרה לימור לבנת לאיגודי הספורט. בראש בית הדין של איגוד השחייה עומדת כבוד השופטת המחוזית בדימוס שרה פריש, וחברים בה שני משפטנים בכירים ביותר.

 

"גם הדברים שנכתבו בדו"ח לגבי הוועדה המקצועית תלושים מן המציאות, ומעידים על עבודה חד צדדית של הוועדה. הוועדה המליצה למנות נציג מהספורט ההישגי כחבר ועדה מקצועית, ובוועדה המקצועית של איגוד השחייה חבר זה עשור פרופסור ולדימיר איסורין מן היחידה לספורט הישגי. הוועדה ממליצה למנות נציג ממנהל הספורט, והרי לוועדה הוזמן נציג מינהל הספורט, שהיה אף משקיף קבוע בהנהלת איגוד השחייה, אך בהוראת מנהל הספורט עצמו הוא הפסיק את פעילותו ונוכחותו בישיבות האיגוד.

  

"גם לנושא שילוב אגודות מיעוט בוועדה, לא ברורה התייחסות הועדה: מי קבע מה הן אגודות מיעוט, ומי קבע שאין נציגים למיעוט בוועדה? האם הוועדה חיה מפי תלונות של אגודה אחת וכל יתר 50 האגודות אינן נחשבות? מכל מקום, איגוד השחייה מצהיר כי הוא יהיה הראשון להרכיב את הוועדה המקצועית בהתאם לנוהל שיצא ממנהל הספורט לכלל איגודי הספורט, נוהל שכרגע לא קיים. ככלל הטענה לשינוי הליכי המינוי של כל מוסדות איגוד השחייה אינה מובנת. איגוד השחייה פועל לפי תקנון אחיד שנוסח למרבית איגודי הספורט במדינה ותוקן לפי כל דרישות רשם העמותות ומנהל הספורט.

 

"לגבי החשש לניגוד עניינים של יו"ר האיגוד, עו"ד נעם צבי, תמוה ביותר ששופטת בדימוס מותחת ביקורת על ניגודי עניינים בלי לשאול את הנוגע בדבר ובלי לדעת אפילו את הגדרות התפקידים שלו. העובדה שצבי כלל איננו סגן יו"ר הוועד האולימפי כפי שנכתב בדו"ח מלמדת שהוועדה קיבלה נתונים מצד אחד בלבד וכתבה אותם כעובדות, מעשה שלא יעשה. לגבי תפקידיו של צבי כיו"ר ועדת הספורט בוועד האולימפי, וכיו"ר אגף הספורט במרכז "הפועל", הוא כבר הודיע על סיום תפקידיו אלו, גם אם אין בתפקידים משום ניגוד אנטרסים.

 

"יש להדגיש שמנהל הספורט לא העלה מעולם את החשש לניגוד עניינים בפעילות יו"ר איגוד השחייה. הנה רק השנה מונה צבי לחבר בוועדה לניסוח הקוד האתי לפי הנחית שרת הספורט. אם יש חשש לניגוד אינטרסים כיצד הוא ממונה לוועדה לניסוח הקוד האתי? ועדיין, ולמען הסר כל ספק הקל שבקלים: צבי יהיה הראשון לקבל כל המלצה של מנהל הספורט לראשי איגודי ספורט בדבר תפקידים שיש בהם חשש לניגוד עניינים".

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לימור לבנת
צילום: יועד כהן
מומלצים