שתף קטע נבחר

כנגד 4 עובדים דיברה התורה. כדאי להיות החכם

גם בעבודה אפשר למצוא חכם, רשע, תם ושאינו יודע לשאול. בעוד החכם מחפש לבנות את עצמו, הרשע מעוניין להרוס לאחרים להנאתו; התם הוא הפראייר ביניהם וזה שאינו יודע לשאול אוהב לשמור על "ראש קטן". איפה אתם בחבורה?

 

ארבעת הבנים בהגדה - חכם, רשע, תם ושאינו יודע לשאול - הם אבות טיפוס לא רק לרבדים השונים בעמישראל, אלא גם לסוגים השונים של העובדים. בכל ארגון יש לנו עובדים חכמים, רשעים, תמים ושאינם יודעים לשאול, ובכל אחד מאיתנו יש את אבות הטיפוס האלו במינון זה או אחר. איפה אתם נמצאים?

 

העובד החכם

העובד החכם הוא זה שלא נותן למחמאות לבלבל אותו, אלא מביט בעיקר על השורה התחתונה בתלוש המשכורת. רמת המחויבות שלו למעסיק היא בהתאם למה שהוא מקבל ממנו - והוא לא שוכח להביט החוצה, כמו גם מעבר לכתפו מזמן לזמן כדי לבחון הצעות חדשות בשוק או להתמודד עם התנגדויות פנים ארגוניות. עם זאת, הוא לא שוכח להיות "בן אדם" כלפי הקולגות ולא מזניח את משימותיו או מחויבויותיו בשביל פוליטיקה ארגונית שכולה יח"צ עצמי.

 

האם עובד אינטיליגנטי הוא בהכרח גם חכם? לדברי מנכ"ל מכון "קונספט" העוסק בייעוץ ארגוני למנהלים וארגונים, צביקה רול התשובה שלילית. יש הרבה מאוד עובדים סופר אינטליגנטים, חריפים וזריזי מחשבה, אשר לוקים ביחסי האנוש שלהם, ומוגדרים כסוציומטים ברמה כזו או אחרת". הוא מוסיף ש"זהו עובד שאינו על 'טייס אוטומאטי', אלא פועל בתבונה ומקבל החלטות שלא מתוך דחף ושיש לו את המסוגלות להתאים את פעולותיו והתנהגותו למצבים משתנים".

 

בשביל שתהייה עובד חכם כדאי שתתחיל ברגל ימין ותפעל בחוכמה עוד לפני הקבלה לעבודה. למה הכוונה? "עובד חכם לא יחתום על חוזה עבודה מייד לאחר קבלתו, עוד במשרדי החברה אלא ייקח אותו לביתו וינתח אותו", אומרת עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות'. על העובד לדעת שנותנים לו את מלוא זכויותיו לפי חוק, ולבחון את הנקודות ואת התנאים שעליהם ברצונו לנהל מו"מ, כשהוא אינו לחוץ בזמן וכשהבוס העתידי עומד מעליו עם עט מונף ודוחק בו לחתום. עובד חכם גם יודע על מה להתעקש.

 

  

העובד הרשע

את העובד הרשע מוצאים בדרך כלל בדרגות ניהוליות נמוכות דרג, או שהוא עובד שכוח סמכותו מגיע מוותק. הרשע קיים גם בדרגות זוטרות אבל שם הוא פחות מורגש כיוון שקשה ליהנות משיכרון כוח מבלי שיהיה לך כוח. הוא לא רואה למול עיניו קולגות, אלא סימני שקלים חדשים ושורות בפנקס "חייבים" עתידי. אנושיות או חברתיות היא עבורו מותרות שאינו יכול להרשות לעצמו, כיוון שאלו יפריעו לו עם המטרה האולטימטיבית והיחידה - ME ME ME.

 

תאמרו, ובצדק, שהמעסיק גם רואה את צרכיו לנגד עיניו. זה נכון, העובד הרשע הוא תמונת מראה של רוב המעסיקים במשק, למעט המעטים שמצליחים למצוא איזון מינימלי בין המחוייבות לעובדיך לבין המחוייבות לרווח - גם בזמנים קשים. הבעיה היא שחיציו של העובד הרשע מופנים קודם כל כלפי חבריו לעבודה. הוא נוטה לראות בכל אינטראקציה כמשחק סכום אפס בו אם הוא עושה מטלה כלשהי אז זה במקום מישהו אחר.

 

תחושת הסיפוק מופקת אצל הרשע גם מהתבוננות בקולגה שנכנס "לבור" ונכשל במילוי תפקידו, מסביר צביקה רול, הוא אינו מושיט לו כל סיוע מאחר והפעולה אינה משרתת את צרכיו. זאת, למרות שמדי פעם הוא "יעשה טובה" לעובדים אחרים, אבל בסיטואציות מאוד מובחנות: "הוא מתענג על אמירת 'לא' למרבית הבקשות שיועברו אליו - אלא אם כן הוא יכול להפיק מהן תועלת", אומר רול.

 

עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות' מציינת מאפיין נוסף של עובד הרשע - הפעם במלחמתו במעסיק. "הוא פועל לנצח בקרב על ידי ביצוע פעולות מניפולטיביות, ולא יחדל מכך אף כשמפטרים אותו, תוך שהוא מנסה לתלות את הפיטורים שלו בסיבות אחרות (הפליה, הריון, מילואים). השאלה הנשאלת היא האם רשע מרשע פטור?

 

העובד התם

יש ברכה בלהיות עובד תם. עולמך פשוט ולו בשל העבודה שאינך מזהה את המורכבות בסביבה הארגונית, את הפוליטיקה ואת האינטריגות במערכת. לראייתו כולם עובדים עבור אותה מטרה שהיא. העובד התם נולד במאה הלא נכונה - בשבילו העסק זה המשפחה. הוא לא פעם מקבל החלטות שגויות, עליהן הוא משלם מחיר יקר - שהוא כלל לא מודע אליו.

 

למשל, הוא יעבוד קשה, ויתאמץ, ויתאמץ עוד, ויתייחס למשימות הנוספות שמטילים עליו כהוכחה להערכה הרבה שרוכשים לו. הוא לעולם לא יאמר לא - מספיק שיגרמו לו להאמין שזה "לטובת הארגון", והוא יתייצב מוכן ומזומן לסייע. הוא רואה בעצמו לא פעם עמוד תווך ארגוני, בעוד שרוב העובדים רואים בו פראייר.

 

למה פראייר? חוץ מזה שהוא לעולם לא יאמר לא, הוא גם תמיד יבין ויקבל כשהבוס אומר לו שאין כסף להעלאת שכר בשל הצורך להשקיע בגדילת החברה, בשל המשבר הכלכלי, בשל הצורך להתאושש מהמשבר הכלכלי, כי יש קיצוצים או כל תירוץ אחר משלל התירוצים שנותנים לעובד שמוכן לקנות את אותם התירוצים. 

 

אחראית מיתוג אישי ב-AllJobs, דנית ניצן מסבירה שהמאפיינים של עובד זה טובים לעסק, וטובים לחבריו לעבודה - אבל לו קצת פחות: "בינתיים מסביבו  של העובד התם אנשים אסרטיביים יותר יקבלו העלאה, יקפצו בדרגה, יעברו מקומות עבודה - והתם יישאר בשלו. עובד זה הוא נכס לכל חברה, והוא סוג של אלטרואיסט שלעולם לא יקבל הכרה".  

 

עם זאת היא מסייגתף "לא מדובר בגזירת גורל, בשלב מסוים יכול גם עובד כזה להתעורר, להבין את שוויו בשוק העבודה, ולנסות לשפר את דימויו באותה החברה, או להתחיל מחדש, שזה קל יותר, בחברה אחרת - הפעם כעובד חכם יותר".

 

שאינו יודע לשאול

עובד שאינו יודע לשאול הוא כזה שממלא את המוטל עליו, גם כשאין לו מושג מדוע הוא נדרש לעשות זאת. עובד פשוט שאינו יודע לשאול, יכול להיות נכס, ממש כמו התם (רק שבניגוד אליו הוא יודע לדרוש), כיוון שאין לו ספקות והוא יתגייס למשימה. הבעיה היא שזה נכון רק אם יהיה לו מנהל שיפעיל אותו ויפקח באופן הדוק על הפעילות - כי הוא מומחה בלהיות "ראש קטן".

 

"עובדים שלא יודעים לשאול הם בעייתיים כיוון שהם בורחים מכל מה שקשור ל'הגדלת ראש' והם מונעים מהארגון את היכולת להתמודד טוב עם שינויים. מבחינתם אין צורך לפקפק בדבר וכך אין ערך מוסף של דעת הדרג המבצע. גם אותם עובדים שלא בורחים מאחריות, אלא פשוט לא 'חושבים' עשויים לקדש תהליך או מטרה - רק כיוון שהיא הוגדרה להם", אומרת ניצן.

 

ניצן מוסיפה שעובד שלא יודע לשאול עשוי גם "לפשל" יותר כיוון שיימנע מבקשות להבהרות כשהוא מקבל הנחיות שאינן ברורות לו. ומה קורה כשעובד שאינו יודע לשאול עושה חייל כיוון שהוא מבצע את הכל כהלכה, לא מטריח בשאלות, ואף מקודם בארגון? "מנהל שאינו יודע לשאול זה כבר יותר בעייתי. כיוון שהסמכויות אחרות", אומרת ניצן.

 

"מדובר באישיות מאוד מסוכנת כשמדובר במנהל, שכן חלק מהתפקיד שלו זה להטיל ספק, לחקור ולשאול שאלות, ולא להגיד אמן על הנעשה סביבו, כפועל יוצא של מבנה חשיבה חד גוני. השילוב של שטחיות וגאוותנות יוצרת מנהל מוגבל ביכולותיו להתפתח", אומר רול.

 

יש בעיה נוספת במקרה זה - חברה נוטה לשכפל את עצמה וכשכל שדרת הניהול לא יודעת לשאול, החברה מתנהלת מיעד לא רלוונטי ליעד לא רלוונטי - ללא יד מכוונת, כי אף אחד לא שואל שאלות. "הייתי בלא מעט ישיבות הנהלה,שבסופן איש לא שאל שאלה לגבי התכנים שהועברו, אך לאחריה כולם הודו בפני כי הם לא הבינו דבר", אומר רול.

 

חג שמח

כאמור, בכל העובדים יש תמהיל כזה או אחר של אותם 4 בנים עליהם דיברה התורה. סדר פסח יכול להיות זמן מצויין לעשות "ביעור חמץ" לגורמים שמפריעים לנו להצליח בקריירה. בעודכם הוגים באותם 4 בנים - חשבו איזה מהם תרצו להיות, אם לא הסדר הזה, אז לפחות בסדר הבא.

 


פורסם לראשונה 18/04/2011 10:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד דגנית לפידור זינגר
צילום: דן פרץ
צילום: אילן בשור
מומחית מיתוג אישי ב-allJobs
צילום: אילן בשור
אז מי אתם?
צילום רותם מלנקי
מומלצים