שתף קטע נבחר

מעשה בפלוגת בלונים: 'העיניים של המדינה' בעזה

בקו האש בדרום ניצבים חיילים וחיילות, שבאמצעות בלון שמרחף באוויר ומצלמות מתוחכמות מונעים פיגועים וירי לעבר יישובים - באחוזי הצלחה גבוהים. "אוהבים את האקשן, מרגישים שמגנים על המשפחה והמדינה", הם מספרים

אי שם בבסיס קטנטן בעוטף עזה, קרוב מאוד לאש אך רחוק מאור הזרקורים של "כיפת ברזל", שוכנים חיילי פלוגת הבלונים המשמשים "העיניים של המדינה" - או לפחות של הדרום - ומשקיפים על כל הגזרה. המטרה: למנוע את הפיגוע הבא ולאתר את מקורות ירי הרקטות.

 

 

פלוגת הבלונים, שבראשה עומד סרן שלומי, מורכבת מארבעה צוותים קטנים ומעורבים של לוחמים ותצפיתניות. תפקידם להפעיל את הבלון, המצויד במצלמות מתוחכמות, במטרה להשאיר אותו כמה שיותר זמן באוויר ולאתר כל פעילות חבלנית עוינת.


הבלונאים בפעולה. "מזהים את רוב השיגורים" (צילום: אליעד לוי)

 

הם יודעים שמבחינה סטטיסטית, כל עוד הבלון באוויר, הסיכויים להוציא אל הפועל פיגוע או לשגר רקטות נמוכים בהרבה. תפקידן של התצפיתניות לנתח את התמונות המשודרות מהבלון ובמידת הצורך לכוון את הכוחות לבלימת האיום.

 

ההבדל המשמעותי בין חיילי פלוגת הבלונים לתצפיות הנייחות הוא המצלמה המתקדמת שצמודה לבלון ומרחפת יחד איתו בגובה של כ-400 מטר. כך היא מספקת תמונה מדויקת של עומק השטח הפלסטיני. בנוסף, יודעות התצפיתניות לזהות את שגרת הפעילות ברחובות הפלסטיניים.

 

במהלך מבצע "עופרת יצוקה", איתרו חיילי הפלוגה עשרות מחבלים שהתכוונו לירות רקטות לעבר יישובי הדרום וכך הצליחו למנוע את השיגורים: "כשיש חוליית תמ"ס (תלול מסלול) אנחנו לרוב מזהים אותה לפני שהם משגרים", מציין סרן שלומי ומסביר: "אנחנו מזהים את רוב שיגורי התמ"ס - פצמ"רים או קסאמים וגראדים. התצפיות הנייחות בדרך כלל לא מזהות. איך שיש זיהוי אנחנו מכווינים את כוח האש הזמין, תוך כמה שניות או דקות".

 

"נחת לדעת שאנחנו מגינות על ההורים"

רבים לא יודעים על פעילותה של פלוגת הבלונים, מאחר שחלק גדול מפעילותה סודי. "אני לא יכול לספר לאמא בדיוק מה

אני עושה", מספר הבלונאי אריאל, "אבל היא מתעניינת".

 

בשיחה עם ynet מסביר אריאל ממה הוא הכי נהנה בתפקיד השוחק: "יש פה הרבה אירועים, אני אוהב את האקשן. פתאום נופלים פצמ"רים, יריות וחדירות. זו עבודה תחת לחץ ואני מרגיש שאני מגן על המשפחה".

 

שי, שלא מזמן התגייסה וכעת עוברת חפיפה בתצפיות, מוסיפה: "זה גורם נחת לדעת שאנחנו מגינות על ההורים, על המדינה. אנחנו שומרות על השקט בגזרה".

 

אותו שקט שעליו סיפרה שי, הופר לאחרונה כשחמושים פלסטינים ירו טיל נ"ט לעבר אוטובוס שהסיע תלמידים וכתוצאה מכך נהרג הנער בן ה-16 דניאל וייפליך. שיגור הטיל שלווה בירי לעבר יישובי הנגב המערבי פתח סבב הסלמה בדרום, במהלכו נורו יותר מ-120 רקטות ופגזי מרגמה.

 

"לא נראה לי שמאז 'עופרת יצוקה' היה לנו מטח כזה של פצמ"רים ורקטות וירי", מציינת המפקדת של התצפיתניות, סמלת אינגה, "כולנו נכנסנו לסוג של מתיחות".

 

"הרצועה עוברת תהליך של 'לבנוניזציה'"

מג"ד התצפיות הדרומי, סגן-אלוף ערן, שהגיע לבסיס לאחר קיום הערכת מצב בעקבות האירועים, מציין כי "העימות האחרון שהיה כאן, עד לפני שבוע, הוא הכי משמעותי מאז מבצע 'עופרת יצוקה'".

 

לדבריו, "ירי הנ"ט הוא איום שהתעצם בחודש האחרון. ידענו שהוא קיים, אך לא פגשנו אותו. זה איום שאנחנו מכירים מלבנון. היום הרצועה עוברת תהליך של 'לבנוניזציה' והרבה דפוסים שפעלו ופועלים בהווה בצפון מועתקים לגזרה הדרומית. זה איום שלא היה שכיח ברצועה".

 

בעת ירי טיל הנ"ט לעבר אוטובוס התלמידים, הבלון דווקא ריחף באוויר. למרות ההישגים הרבים, יודעים חיילי הפלוגה שאינם יכולים להגיע להצלחה של 100 אחוז ולזהות כל ירי. אולם, במקרים רבים הכישלונות חודרים ללבותיהם של החיילים הצעירים.


"בין היחידים שיכולים לזהות חוליות נ"ט" (צילום: אליעד לוי)

 

"אנחנו היום הכוח, בין היחידים, שיכולים לזהות את חוליות הנ"ט", אומר סרן שלומי, "הירי מתבצע מעומק השטח. בסבב האחרון זיהינו כל מיני חוליות בשטח והכוונו את הכוחות עליהם".

 

הוא מוסיף: "אנחנו בין היחידים שיכולים לתת מענה לאיום הזה. הם משתדלים לבצע את ירי הנ"ט מתוך מקומות שקשה לנו לזהות. ידענו שיש איום נ"ט, אך לא היינו בטוחים שישתמשו בו".

 

"גם חמאס לא יכול להבטיח חג שקט"

גם סמלת אינגה, שבעברה שירתה כתצפיתנית בצוות בנחל עוז ומכירה היטב את תחנות ההסעה באזור ואת אוטובוסי התלמידים היוצאים מקיבוץ נחל עוז שסמוך לבסיס, יודעת שירי טיל הנ"ט מהווה סימן לעלייה ברמה ושיפור ביכולותיהם של המחבלים הפלסטינים.

 

"חשבתי על כך שזו יכולתי להיות אני", היא מספרת, "לכוון לעבר אוטובוס של תלמידים זו רמה חדשה של חוצפה, אבל הם גם לא טיפשים. הם מבצעים ירי מתוך אוכלוסיה אזרחית. אנחנו מזהות מרחבי שיגור של תמ"ס ליד בתי ספר והם יודעים שלא נחזיר להם".

 

משימתם העיקרית של סגן אלוף ערן וחייליו לאפשר לתושבי עוטף עזה לנהל את שגרת חייהם. אולם, גם הוא יודע שסבב הלחימה הבא הוא רק עניין של זמן ולא ניתן להתחייב לדבר, בייחוד לכך שהשקט יישמר בחג הפסח.

 

"הנחת היסוד של האוגדה היא שחמאס הוא ארגון טרור וימשיך לבצע טרור. חמאס ביקש את פסק הזמן כדי להתארגן לעימות הבא", אומר המג"ד, "בסבב האחרון הוא קיבל מכה לא פשוטה, תשתיות שהושמדו ופעילים שנפגעו, כאשר חלק מההישגים הוצנעו. בסופו של דבר יהיה עימות נוסף וגם אנחנו נערכים ומוכנים לזה".

 

הוא מוסיף: "אם חמאס לא היה נעצר ומכריז על 'תהדיה', היינו מוצאים את עצמנו מגיבים בצורה יותר קשה. אפשר לומר שכבר היינו בדרך לשם. להבטיח חג שקט אף אחד לא יכול להבטיח. גם לא חמאס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרן שלומי. "מזהים את רוב השיגורים"
צילום: אליעד לוי
סמלת אינגה. "סוג של מתיחות"
צילום: אליעד לוי
סגן-אלוף ערן. "יהיה עימות נוסף"
צילום: אליעד לוי
מומלצים