שתף קטע נבחר

אחרי 25 שנה: כל המטבעות יוחלפו

לאחר ההחלטה על החלפת שטרות הכסף, צפויים גם המטבעות לעבור שינוי בקרוב. הסיבות העיקריות: מניעת זיופים והפחתת עלות המתכת הכרוכה בייצור של המטבעות. כל הפרטים על המהלך החדש

התרגלתם לעיצוב מטבע שני השקלים? אוהבים את הצורה של המטבע של 10 שקלים? ל"ממון" נודע כי אחרי 25 שנה בנק ישראל מתכנן בתוך שנתיים־שלוש להחליף את סדרת המטבעות הקיימת בארץ. זאת במקביל להחלטה שכבר אושרה בממשלה, להחליף את כל סדרת שטרות הכסף של המדינה.

 

 

להחלפת סדרת המטבעות ארבע סיבות עיקריות: (1) מניעת זיופים: השארתה של סדרת כסף זמן ממושך מקלה מאוד על זייפנים, וקיים חשד שיש במחזור מאות אלפי או אף מיליוני מטבעות שזויפו במשך השנים. (2) עלות המתכת הגבוהה שבמטבעות, בעיקר במטבעות של 10 אגורות ו-50 אגורות. (3) רענון סדרת מטבעות ישנה בסדרה חדשה לאחר למעלה מ־25 שנים מאז שהסדרה הונפקה לראשונה. (4) החלפת שם המטבע הקיים, "שקל חדש", בשם הקודם – שקל – על כל המטבעות החדשים שיונפקו.

 

בדיונים שהתקיימו לאחרונה בצמרת בנק ישראל הוחלט לבחון את החלפת הסדרה כולה, אך קיימת גם אפשרות שהחלפת הסדרה תיעשה בשני שלבים, כך שקודם כל יוחלפו שני המטבעות בערכים הנמוכים ביותר שנותרו במחזור, לאחר הוצאתם לאחרונה מהמחזור של המטבעות בערך של אגורה אחת וחמש אגורות. מדובר במטבעות בערכים של 10 אגורות ו-50 אגורות, שהמתכת בהם יקרה מאוד, בזמן שערך המטבעות נמוך וקרוב לערך המתכת.

 

המטבע בן 10 אגורות הוא בערך נמוך מאוד, כ-3 סנט אמריקניים בלבד, כאשר מחיר המתכת של המטבע בשילוב עלות ייצורו כמעט זהים. המטבע בן מחצית השקל הוא הגדול ביותר בהיקפו בכל הסדרה, ולכן מחיר המתכת במטבע יקר.

 

סדרת המטבעות הנוכחית היא הוותיקה בסדרות המטבעות של מדינת ישראל, ומצויה במחזור כבר מ-4 בספטמבר 1985, מאז שהשקל הפך ל"שקל חדש". ההחלפה באותו מועד הפכה 1,000 שקלים ישנים לשקל חדש אחד. אז הונפקו, לצד סדרת הכסף החדשה, גם מטבעות ראשונים בסדרה בערכים של אגורה אחת, 5 אגורות, 10 אגורות והמטבע הזעיר של שקל אחד. ממטבע זה, בגלל גודלו הזעיר, אבדו במשך השנים מאות אלפי מטבעות.

 

מאוחר יותר, ב-1990, נכנס למחזור מטבע בן 5 שקלים. ב-1995 הוכנס למחזור בישראל מטבע ראשון הבנוי משני סוגי מתכות, בערך של 10 שקלים, ורק בדצמבר 2007 הונפק לראשונה בישראל מטבע בן שני שקלים, שהחל להיקלט היטב בשוק הכספים רק בשנה האחרונה.

 

הכוונה היא להנפיק סדרת מטבעות חדשה לגמרי, עם עיצובים חדשים, שטרם נקבעו. הוועדה המייעצת בתחום המטבע לבנק ישראל, בראשות השופט בדימוס יעקב טירקל, תדון בעיצוב החדש. כיום מצויים במחזור שישה מטבעות, והכוונה היא שגם בסדרה החדשה יונפקו מטבעות בערכים הקיימים כיום.

 

המטבעות הקיימים

10 אגורות: קוטרו 22 מ"מ, משקלו 4 גרם. הוא עשוי ב־92% מנחושת, ב־6% מאלומיניום וב־2% מניקל. מוטבעים בו סמל המדינה והמילה "ישראל" בעברית, בערבית ובאנגלית.

 

50 אגורות: קוטרו 26 מ"מ, משקלו 6.5 גרם. הוא עשוי 92% מנחושת, 6% מאלומיניום ו־2% מניקל. בצידו האחורי חותם עברי קדום: "מעדנה בת המלך".

 

שקל אחד: קוטרו 18 מ"מ. משקלו 4 גרם. הוא עשוי נחושת 75% וניקל 25%. המטבע הנוכחי הוא מטבע יהודה מהמאה השביעית לפני הספירה.

 

2 שקלים: קוטרו 21.6 מ"מ ומשקלו 5.7 גרם. עשוי כולו מפלדה מצופה ניקל.

 

המטבע הנוכחי הוא מטבע יהוחנן הורקנוס משנת 127 לפני הספירה, ונושאו שתי קרני שפע וביניהן רימון.

 

5 שקלים: קוטרו 24 מ"מ ומשקלו 8.2 גרם. יש לו 12 צלעות והוא העבה במטבעות, 2.4 מ"מ. המטבע כולל כותרת עמוד טיפוסית מהתקופה הישראלית מהמאה העשירית לפני הספירה.

 

10 שקלים: המטבע הדו־מתכתי היחיד בישראל. קוטר הטבעת 23 מ"מ וקוטר המרכז 16 מ"מ. משקלו 7 גרם ועוביו 2.2 מ"מ. הטבעת החיצונית עשויה פלדה מצופה בניקל כסוף. המרכז עשוי ברונזה מצופה באורייט זהוב. על המטבע הנוכחי מוטבע דקל מניב תמרים, שלמרגלותיו שני סלים קלועים ובתוכם תמרים. המטבע נושא את הכתובת "לגאלת ציון" בכתב עברי מודרני משולב בכתב עברי קדום. המקור הוא מטבע עברי קדום משנת 69 לספירה, השנה הרביעית למלחמת היהודים ברומאים לפני חורבן בית שני.

 

בבנק ישראל סירבו אתמול להתייחס רשמית לנושא החלפת המטבעות, אך גורם מהימן אישר את פרטי הידיעה.

 

הידיעה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים