שתף קטע נבחר

מלחמה נגד מסתננים זרים: כך מגינים על הסיסים

בשנתיים האחרונות הזרזיר הבורמזי, ציפור פולשנית שמתרבה בישראל, מאיימת על דור העתיד של סיסי החומות, ציפורים קטנות ומהירות המקננות בישראל בתקופת האביב והקיץ. מבצע למיגון תיבות הקינון בגוש דן אמור להגן על הסיסים מפני מסתננים

לפני כשנתיים הבחין אמנון האן, מעמותת "ידידי הסיסים בישראל", כי אויב חדש פולש לתיבות הקינון שהציב ברחבי גבעתיים ותל-אביב למען סיסי החומות. הסיסים, ציפורים מהירות וצווחניות השוהות בישראל בתקופת האביב, סובלות בשנים האחרונות ממחסור במקומות קינון עקב הבנייה המודרנית.
 
כך לדוגמא, הוא נחרד לגלות כי בתיבות הקינון שהציב בבית הספר "כצנלסון" בגבעתיים נצפו מאבקים אבודים בין הסיסים לזרזיר הבורמזי - ציפור שאינה מקומית ונחשבת למין פולש ותוקפני המתרבה בקצב מהיר בשנים האחרונות בישראל. הזרזיר מתחרה עם הציפורים המקומיות על מזון ושטחי קינון. "הסיסים לא יכולים להילחם נגד ציפור כה חזקה שגדולה מהם ונוטשים את הקן", הוא אומר ל-ynet ומספר כי הבחין בביצים של הזרזיר באחד מתאי הקינון של הסיסים.
 
"אם עד כה הייתי רגוע שציפורים אחרות, כדוגמת המאינות ההודיות לא מצליחות להיכנס דרך החורים שקדחתי בתיבון הקינון של הסיסים, בשנתיים האחרונות הבחנתי במגמה מדאיגה של יותר ויותר זרזירים בורמזים המשתלטים בשיטתיות על קיני הסיסים".

 

צילום: אמיר בן-דב

 

 

מסנן הגנה נגד פלישת הזרזירים הבורמזים

סיסי החומות, ציפורים קטנות ומהירות שמבלות את כל חייהן בתעופה, החל מאכילת חרקים באוויר וכלה בהזדווגות מהירה. הן מסוגלות להגיע למהירות תעופה של כ-200 קילומטר לשעה וניתן לראות אותן עפות וצווחות בקולי קולות בשעות הבוקר ולקראת השקיעה. בתקופת האביב הן מגיעות לישראל בהמוניהן מאפריקה, אך מתקשות למצוא מקומות טבעיים לקינון ולגדל בהם את הגוזלים. 

 

  • לשידור החי מקן הסיסים בבית שיף בת"א - לחצו כאן

 

האן החליט לנקוט ביוזמת חירום כדי להציל את הסיכויים של הסיסים המקננים ב-12 תאי קינון בגבעתיים. בתיבות שהוצבו לפני ארבע שנים ומאוכלסות בהצלחה מדי שנה על ידי סיסים, הוא התקין בסיוע משפחה וחברי העמותה "מסנני זרזירים". - "קוטר הכניסה לתיבות הקינון הוקטן במספר סנטימטרים כך שהזרזירים פשוט לא יוכלו להיכנס לשם", הוא אומר.
 
האן אינו היחיד שפועל להגן על מקומות קינון מלאכותיים של סיסים. גם באירופה  - גופי שימור וחוקרים נאלצו להקטין את פתח תיבות הקינון של הסיסים כדי למנוע פלישה של זרזירים. בשיתוף עם חוקרים מחו"ל, החל האן למגן מראש תאי קינון לסיסים שהוצבו במקומות נוספים בתל-אביב.
 
קריאת הסיסים באדיבות עמותת ידידי הסיסים
 

הזדמנות אחרונה לסייע לסיסים

בשבועות האחרונים, פועל ברחבי הארץ פרויקט "שומעים בית לסיסים" המשותף לעמותת ידידי הסיסים, החברה להגנת הטבע ובסיוע משרד הפרסום שמעוני פינקלשטיין ברקי.
 
עד כה הגיעו למעלה מ-220 דיווחים בזמן אמת על סיסים המתעופפים ברחבי הארץ, מאזור הכינרת ועד ערד. הריכוזים הגדולים ביותר שדווחו עד כה הם בתל-אביב, ואחריהן משתרכות בכבוד גבעתיים, ראשון לציון, רחובות, ירושלים, חיפה ורעננה.
 
(באדיבות: משרד הפרסום שמעוני פינקלשטין ברקי Draftfcb)
 
יוזמי הפרויקט קוראים לציבור להמשיך לדווח על מיקומם של סיסים מעופפים באמצעות שליחת המילה "סיס" והמיקום בו ראו את הציפורים למספר 3090 ואף יקבלו את קריאת הסיסים כרינגטון ללא תשלום. כמו כן, אפשר לדווח באתר החברה להגנת הטבע ואתר עמותת ידידי הסיסים. בשבועות הקרובים אמורים כל הגוזלים לפרוח מהקן והסיסים ימשיכו בנדידתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר בן-דב
סיס חומות בתעופה בגבעתיים
צילום: אמיר בן-דב
צילום: אסף מירוז, החברה להגנת הטבע
זרזיר בורמזי. מין פולש
צילום: אסף מירוז, החברה להגנת הטבע
מומלצים