שתף קטע נבחר

מפחדים מסיכון אבל מושקעים עמוק בבורסה

סקר החיסכון הפנסיוני של ynet מגלה: רק 16% מוכנים לקחת סיכון בחיסכון שלהם, אך בפועל 80% נמצאים במסלול מנייתי. למרות חופש הבחירה, לא פחות מ-46% השיבו כי המעביד הוא זה שבחר להם את החיסכון

מה אנחנו יודעים על הכסף הגדול? למרות שרובנו יודעים פחות או יותר באיזה מוצר פנסיוני אנחנו חוסכים ומי היא החברה שמנהלת לנו את הכסף, סקר החיסכון הפנסיוני של ynet מעלה כי רובנו לא מתעניינים בחיסכון - אנחנו סומכים על המעסיק ופחות על עצמנו ולא ממהרים להתייעץ כשצריך.

 

איפה הכסף? מסתבר שרובנו יודעים היכן אנו חוסכים. יותר מ-70% ממשתתפי הסקר השיבו כי הם יודעים לפחות באיזו חברה מנוהל החיסכון הפנסיוני שלהם ואילו רק 9% לא ידעו לענות.

 

לשאלה "מתי בפעם האחרונה בדקת את החיסכון הפנסיוני שלך?" השיבו 58% שהם עשו זאת בשנה האחרונה. עם זאת 15% מהנשאלים טענו כי מעולם לא בדקו את החיסכון.

 

בהתפלגות לפי גילאים עולה כי כרבע מהנשאלים בגילאים שמתחת ל-30 לא בדקו מעולם את החיסכון, עם זאת יש להניח כי רבים מהם אינם עובדים זמן רב והחיסכון שלהם הוא די "טרי". אולם מפתיע לגלות כי גם בקבוצת הגילאים 47 – 59 השיבו כ-13% תשובה דומה.

 

בלי סיכון אין סיכוי?

נתונים מעניינים במיוחד עולים מבדיקת רמת הסיכון שמוכנים הנשאלים לקחת. לשאלה: "האם אתה מסכים עם המשפט הבא, בהתייחס לחיסכון הפנסיוני שלך - כדאי לקחת סיכון כדי להשיג תשואה גבוהה", השיבו 16% בלבד כי הם מסכימים בעוד 41% השיבו כי הם אינם מסכימים, 37% השיבו כי הם מסכימים באופן חלקי בלבד ו-6% השיבו כי אין להם מושג.

 

מנתוני הסקר, שכלל כ-3,000 משתתפים, מתברר כי ככל שעולה גיל הנשאל, אחוז המסכימים למשפט יורד. וכן להיפך, ככל שגיל הנשאל נמוך יותר כך אחוז המסכימים עולה.

 

נראה כי בקרב מקבלי השכר הגבוה יותר יש נכונות לקחת סיכונים כדי להשיג תשואה נאה, לעומת זאת בחלוקה לפי מין, בקרב הנשים אחוז המוכנות לקחת סיכונים נמוך יותר בכ-50% מאשר בקרב הגברים.

 

לדברי רו"ח יורם מנחם, מנכ"ל אקסלנס נשואה גמל ופנסיה מדובר בנתון מפתיע, בהתחשב בעובדה שרוב קופות הגמל בשוק הינן קופות כלליות המשקיעות חלקים לא מבוטלים מנכסיהן באפיקים בעלי סיכון (כגון מניות). "עובדות אלו מראות כי יש פער העדפת הסיכון של החוסך הממוצע לבין רמת הסיכון בה מנוהלים חסכונותיו בפועל" אומר מנחם. "מומלץ תמיד לבצע בדיקת התאמת רמת הסיכון אותה בוחר העמית אל מול רמת הסיכון בו מנוהל כספו בפועל ".

 

לא ממהרים להתייעץ

למרות שרובנו לא ממש מבינים בתחום החיסכון הפנסיוני, אנו גם לא ממהרים להתייעץ. לשאלה "מתי לאחרונה נפגשת עם יועץ או סוכן פנסיוני?" לא פחות מ-24% ענו שמעולם לא נפגשו עם יועץ או סוכן.

 

בחלוקה לפי גילאים עולה כי 21% מקרב גילאי 47-59 מעולם לא נפגשו עם סוכן, 16% בקרב הגילאים מעל 60 ו- 14% בקרב קבוצת הגילאים 31-46.

 

מקרב כלל הנשאלים 36% השיבו כי עשו זאת בשנה האחרונה, 25% אחוז השיבו שקיבלו ייעוץ במהלך 3 השנים האחרונות, ו-15% ציינו כי פגישה כזו התקיימה לפני יותר מ-3 שנים. על פי הנתונים, יותר מרבע מכלל הנשים לא נפגשו עם יועץ מעולם, לעומת שיעור נמוך הרבה יותר אצל גברים.

 

האם אנחנו מתעניינים בחיסכון שלנו? מסתבר שלפחות אצל רובנו הרצון קיים, אך חלק גדול מאיתנו מתיאשים די מהר מהתחום, שנראה מורכב למדי. לשאלה "האם אתה מתעניין בחיסכון הפנסיוני שלך?" השיבו 49% שהם משתדלים לשאול את מי שאפשר וגם עוברים על הדו"חות מקופות הגמל והפנסיה, שנשלחים הביתה. 26% השיבו שהיו רוצים, אך הם מתיאשים כי זה קשה ומורכב, 16% השיבו כי הם אינם מתעניינים מכיוון שהם סומכים על המעסיק ו- 9% השיבו שברגע שמתחילים לדבר על הנושא הם פשוט נרדמים.

 

התענינות בחיסכון בולטת במיוחד בקרב הגילאים המבוגרים יותר. כך גם בקרב בעלי השכר הגבוה יותר. הקושי בהבנת הנושא גדולה אצל נשים כ-37% מהן ציינו כי הן מתייאשות מהנושא, לעומת כ-25% "בלבד" בקרב הגברים.

 

המעביד הוא הקובע

אנחנו משווים מחירים של מוצרים בסופר, בקניון ובאינטרנט, אבל בחיסכון שלנו קצת פחות. לשאלה כיצד בחרת את החיסכון הפנסיוני שלך? השיבו רק 24% שהם ביצעו השוואות ובדקו. 30% השיבו שהיועץ או הסוכן שכנע אותם ו-46% אמרו שהמעביד קבע להם.

 

בחלוקה לגילאים, בולטת בעיקר בחירת המעביד בקבוצת הגילאים מעל 60, יותר ממחציתם השיבו כך. בהתפלגות לפי שכר עולה כי ככל שהשכר גבוה יותר כך המעורבות של החוסך גבוהה יותר - כמעט שליש מקרב מקבלי השכר הגבוה בחרו את החיסכון בעצמם – השיעור הגבוה ביותר.

 

בקרב הנשים, קרוב ל-55% ציינו שהמעביד בחר להם את החיסכון ורק כ-15% השיבו כי בחרו בעצמם, זאת לעומת כ-25% בקרב הגברים.

 

לדברי מנחם, העובדה כי כמות כה גדולה של נשאלים ציינה שהמעביד בחר עבורם את החיסכון - מטרידה למדי. במסגרת השינויים שחלו בשוק קופות הגמל בשנים האחרונות הועברה האחריות הבלעדית לבחירת הגוף המנהל את כספי החיסכון הפסיוני - לידי העמית בלבד. "שינוי זה תקף הן למעמד עצמאי והן למעמד שכיר" מסביר מנחם. "כיום, המעביד אינו יכול להתעלם מרצונו של עובד לנהל את כספי החסכון הפנסיוני שלו אצל גורם מסוים וההחלטה בידיו של העובד בלבד. עם זאת ולמרות השינוי במסגרת החוקית , נראה כי המודעות לעניין אינה גבוהה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוחדים מסיכונים, אך בפועל מושקעים במניות
צילום: AP
מומלצים