שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

סנקציות של ארה"ב על סוריה, אמברגו נשק אירופי

ממשל אובמה נקט צעד ראשון נגד משטרו של אסד, כשהודיע על עיצומים נגד כמה מבכירי המשטר, בהם אחיו של הנשיא. הוא האשים את איראן בהעברת נשק לדיכוי המחאה. האיחוד האירופי גיבש הסכמה על אי-מכירת נשק לדמשק, 62 סורים נהרגו אמש

הצעדים אמנם מדודים, אבל העולם סוף סוף עושה מהלך - כלשהו - נגד בשאר אסד. נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, חתם אמש (יום ו') על צו נשיאותי המטיל סנקציות על סוכנות המודיעין של סוריה ושניים מקרוביו של הנשיא הסורי, בהם אחיו, בעקבות הדיכוי האכזרי של ההתקוממות העממית נגדו. האיחוד האירופי מצדו גיבש הסכמה ראשונית על אמברגו נשק על סוריה. בעימותים במדינה אתמול נהרגו לפחות 62 מפגינים - אחד הימים הקטלניים ביותר מאז תחילת המהומות לפני כחודש וחצי.

 
בהודעה שהפרסמה כעבור זמן קצר, קרא דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, לנשיא סוריה "לשנות את מדיניותו עכשיו", וציין כי "הפעולות המצערות שנוקטים כוחות הביטחון הסוריים מחייבים תגובה בינלאומית חזקה". הסנקציות שהטילה ארה"ב על אישים סוריים, שהנשיא אסד עצמו אינו אחד מהם, כוללות הקפאת נכסים ואיסור על עשיית עסקים עם גורמים אמריקנים. עם זאת, לדברי גורמים אמריקנים רשמיים, בשאר אסד עשוי למצוא עצמו ברשימה המפוקפקת אם האלימות נגד המפגינים בארצו תימשך. השארתו מחוץ לרשימה כרגע נועדה להותיר קלף לחץ עליו, כשהסנקציות הנוכחיות אמורות לשמש מבחינתו תמרור אזהרה.

 

צפו: סורים צועדים לעבר דרעא כדי לשבור את המצור עליה, ירי ברקע

 

הסנקציות החדשות של ארה"ב מכוונות נגד:

  • מאהר אסד - אחיו של הנשיא ומפקד חטיבה בצבא, שמילא תפקיד מוביל בפעולות המשטר הסורי בעיר דרעא.
  • עטף נג'יב - דודנו של הנשיא אסד, מפקד המודיעין הפוליטי ו"מנהלת הביטחון הפוליטי", שפעל בדרעא.
  • עלי ממלוכּ - ראש המודיעין הכללי של סוריה.
  • מנהלת המודיעין הכללית - גוף החולש ומפקח על האוכלוסייה האזרחית בסוריה. מדכא מתנגדים למשטר ומפקח על אזרחים.
  • כוח אל-קודס של משמרות המהפכה של איראן. בצו הנשיאותי נכתב כי איראן מספקת לממשלת סוריה ציוד המשמש אותה לדיכוי המהומות: "למרות ההצהרות הפומביות של ממשלת איראן על סולידריות עם המהפכנים באזור, פעולות התמיכה שלה במשטר הסורי מעמידות אותה בניגוד גמור לרצון העם הסורי".

 

בהודעה שפרסם כתב אובמה כי "הצו הזה מעניק לארה"ב כלים חדשים נגד אנשים פרטיים וגופים שמעורבים בפגיעה בזכויות האדם בסוריה, לרבות אלה שמבצעים פעולות דיכוי". הוא הוסיף: "ארה"ב מגנה בחומרה את המשך השימוש באלימות ובהפחדה שנוקטת ממשלת סוריה נגד העם הסורי". בכירים סורים מחזיקים את רוב נכסיהם באירופה ולא בארה"ב, ולכן מדובר במהלך סמלי בעיקרו.

 

אירופה מגבשת סנקציות דומות

אלא שדקות אחדות אחרי שהבית הלבן הודיע כי אובמה חתם על הצו, אותת האיחוד האירופי כי גם הוא צועד בעקבותיו. דיפלומטים אירופים אמרו בעקבות פגישה של שגרירי מדינות האיחוד בבריסל, כי גובשה הסכמה ראשונית להטיל אמברגו נשק על דמשק, וכי מדינות האיחוד סיכמו לשקול צעדים מגבילים נוספים נגד המשטר הסורי, בהם סנקציות אישיות כדוגמת אלה של ארה"ב. פרטי אמברגו הנשק ינוסחו בימים הקרובים, ולדברי הדיפלומטים, מומחים של האיחוד האירופי שוקדים על ניסוח איסורי נסיעה אפשריים לסוריה והקפאת נכסים.

 

מפגינים סורים צועדים ברחובות קמישלי

 

שעות אחדות לפני כן נקט לראשונה גם האו"ם צעד נגד סוריה. מועצת זכויות האדם של הארגון אימצה החלטה המגנה את משטר אסד על השימוש באלימות, והחליטה לשלוח ועדת חקירה לבדיקת ההתרחשויות בסוריה. מתוך 47 חברות המועצה הצביעו 26 בעד ההחלטה, תשע התנגדו ושבע נמנעו. חמש מדינות - בהן ירדן, קטאר, סעודיה ובחריין - נעדרו מההצבעה.

 

"המדינות החברות הגיעו יחד להסכמה על גינוי הטקטיקות הברוטליות שבהן משתמש משטר אסד כדי להשתיק מתנגדים שמביעים את מחאתם בדרכי שלום", אמרה שגרירת ארה"ב למועצת זכויות האדם. היא ציינה כי את הדחיפות בקיום הישיבה שבה התקבלה ההחלטה "מדגישים הדיווחים המטרידים היום על כך שהמשטר ממשיך במבצע הדיכוי האלים שלו בערים ברחבי סוריה".

 

הפגנת ענק בדמשק, טבח בדרעא

ארגנטינה, ברזיל, צ'ילה, גאנה וזמביה נמנו עם המדינות העיקריות שתמכו בהצעת המערב. סין, רוסיה, ופקיסטן התנגדו לה, וטענו כי מדובר בהתערבות בענייניה הפנימיים של סוריה וכי המועצה נוקטת מוסר כפול. "זה רק יסבך את מצב זכויות האדם בסוריה ויגביר את המתיחות במדינה", אמר השגריר הסיני.

 

אש כבדה לפיזור מפגינים בחוראן, היום:

 

לפי הדיווחים המגיעים מסוריה, לפחות 62 נהרגו אתמול. גם הפעם הייתה זו העיר הדרומית דרעא, המקום שבו החלו

המהומות לפני חודש וחצי, שתרמה את מספר הקורבנות הגדול ביותר - לפחות 33 איש - כשצלפי כוחות הביטחון פתחו באש לעבר אלפים שביקשו להיכנס לעיר הנצורה, כדי לתמוך במתנגדי המשטר שם. המשטר הסורי מצדו טען כי "פעילי טרור" - כנראה כינוי לפעילי המחאה - הרגו ארבעה חיילים בדרעא וחטפו שניים.

 

הפגנות המוניות נערכו היום גם בלטקיה, חומס, קמישלי, בניאס, רגה וחמה, כשבבירה דמשק נערכה לדברי פעילים בתנועת ההתקוממות הפגנת ענק בהשתתפות כעשרת אלפים איש - מספר המפגינים הגדול ביותר שנצפה בבירה הסורית מאז תחילת ההתקוממות. הם פוזרו בגז מדמיע.

 

בתוך כך דווח כי 50 חברי מפלגת השלטון הסורית, הבעת', הודיעו על התפטרותם. גורמי אופוזיציה ופעילי זכויות אדם דיווחו כי מדובר בפוליטיקאים המייצגים את העיירה רסטן, כ-20 קילומטרים מצפון לחומס, שם נהרגו בעימותים ביממה האחרונה לפחות 13 בני אדם.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 29/04/2011 22:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא אסד. העונשים מתקרבים אליו
צילום: EPA
מפגינים נגד נשיא סוריה
מומלצים