שתף קטע נבחר

צלם טבע שהפריע לציפורים הורשע בבית משפט

צלם טבע הורשע ע"י בית משפט השלום בקריות לאחר שהפריע לקינון של מושבת שחפיות במעגן מיכאל, למרות שהוזהר ע"י פקחי רשות הטבע והגנים שלא להתקרב למקום ונקנס ב-2,000 שקל. זו אחת הפעמים הראשונות בהן ננקט הליך פלילי נגד צלם שהגיע לתעד חיות. ברשות מזהירים כי ההפרעות לציפורים בעת תקופת הדגירה והקינון עלולות להיות קטלניות לבע"ח

בית משפט השלום בקריות הרשיע את ולדימיר קוגן, צלם טבע בן 44 מאור עקיבא, בפגיעה בקינון של שחפיות ים ותמירונים בבריכות הדגים של קיבוצי מעגן מיכאל ומעיין צבי לפני כשנתיים. בית המשפט גזר עליו קנס של 2,000 שקל והתחייבות בסך 4,000 שקל שלא לבצע עבירה דומה בשלוש השנים הקרובות.

 

על פי כתב האישום שהוגש על ידי רשות הטבע והגנים, הנאשם הגיע בשעות אחר הצהריים ביוני 2009 לבריכות הדגים של אחד הקיבוצים, "עלה על מושבת קינון של שחפיות ים ותמירונים המצויה במקום, והתהלך בה כדי לצלם את העופות הנ"ל".

 

מסתבר, כי יום קודם למקרה, אותר הנאשם על ידי פקחי רשות הטבע והגנים שהסבירו לו כי "חל איסור להתקרב למושבת הקינון מאחר שהדבר מפריע לקינון העופות וכתוצאה ממעשיו של הנאשם, ננטשו חלקית הקינים המצויים במושבת הקינון".

 


שחפיות ים מקננות (צילום: יוסי אשבול)

 

בידי הנאשם לא היה היתר למעשיו ועקב החשד לפגיעה בערכי טבע מוגנים, רשות הטבע והגנים החליטה להגיש נגדו כתב אישום.

 

במהלך המשפט הודה לפני כחודשיים הנאשם במעשים וטען במסגרת הסדר הטיעון, כי "היתה אי הבנה וכי לא התכוון לשום דבר רע". כמו כן, הבטיח הנאשם שלא לחזור על מעשיו שוב.

 

צילום טבע עלול לפגוע בקינון ציפורים ובגוזלים

ברשות הטבע והגנים ביקשו להטיל קנס נמוך מהמקובל עקב עברו הנקי של הנאשם ובשל כך ש"מלכתחילה לא היתה כוונתו לפגוע בשחפים ובתמירונים".  מדובר באחד המקרים הראשונים בהם ננקט הליך פלילי נגד צלם טבע עקב חשד לפגיעה בחיות בר למטרות צילום בישראל.

 

השופט ד"ר מרדכי ארגמן, סגן נשיא בית המשפט גזר על הנאשם קנס בסך של 2,000 שקל או 20 ימי מאסר, התחייבות בסך של 4,000 שקל או 40 ימי מאסר ולהימנע מביצוע אותה עבירה בשלוש השנים הקרובות.

 

ברשות אומרים בשנים האחרונות עקב זמינות ציוד הצילום הדיגיטלי, ישנה תופעה הולכת וגוברת של צלמים המעוניינים לתעד חיות בר, ביניהן ציפורים. ברשות מציינים כי מרבית הצלמים לא פוגעים בטבע, אך לעיתים, עקב חוסר מודעות, בעת ההתקרבות לאזורי הקינון והמחייה של הציפורים, הדבר עלול לגרום לפגיעה ביכולת של הציפורים לדגור על הביצים ולהאכיל את הגוזלים והאפרוחים.

 

לדברי גורמים ברשות, ההפרעות לציפורים באזורי הקינון עלולה להיות הרות אסון לביצים או לגוזלים הזקוקים לקבל את מזונם בתדירות גבוהה, ואף במקרים מסויימים גורמים לנטישה של מושבות קינון שלמות מאזורים בהם קיננו ציפורים במשך עשרות שנים.

 

בחברה להגנת הטבע מסרו בתגובה להחלטת בית המשפט. "בשנים האחרונות מצבן של שחפיות הים והשחפיות הגמדיות הולך ומידרדר, ועל כן חשיבות השימור על מקומות הקינון שלהן היא קריטית. החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים משקיעות מאמצים רבים להגנה על מינים אלה, ולכן חשובה ביותר ענישה מרתיעה כלפי מי שפוגע בהם", אומר ל-ynet, דן אלון. מנהל מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע.

 

בחברה להגנת הטבע מציינים כי להבדיל ממדינות רבות בעולם, כדוגמת בריטניה וסקוטלנד, בישראל אין כיום צורך ברשיון מיוחד כדי לצלם מינים מסויימים של ציפורים בעת תקופת הקינון, ולכן נגרמת "פגיעה בערכי טבע מוגנים מצד מי שאינם מודעים לרגישות המיקום והמינים המצולמים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחפיות ים בעתלית
צילום: יוסי אשבול
תמירון במעגן מיכאל
צילום: שי אגמון, החברה להגנת הטבע
מומלצים