שתף קטע נבחר

יום הזיכרון לשואה: "צה"ל הוא שיבטיח לא עוד"

ב-10:00 נשמעה ברחבי הארץ צפירה בת שתי דקות, להתייחדות עם זכר ששת המיליונים. ביד ושם בירושלים התקיים טקס הנחת הזרים המסורתי, ובכנסת נערך הטקס "לכל איש יש שם". ynet העביר אותם בשידור חי. אחה"צ ייערך מצעד החיים בפולין

ישראל זוכרת את ששת המיליונים: יום הזיכרון לשואה ולגבורה מצוין היום (ב') ברחבי הארץ בטקסים ואירועים. אירועי הזיכרון נפתחו בצפירה בת שתי דקות שנשמעה ברחבי הארץ. בטקס הממלכתי במוזיאון יד ושם בירושלים הניחו ראשי המדינה זרי פרחים. במשכן הכנסת נערך טקס ההקראה המסורתית של שמות קורבנות השואה "לכל איש יש שם", במעמד נשיא המדינה, שמעון פרס, ראש הממשלה, שרים וניצולי שואה. הטקס הועבר בשידור חי ב-ynet.

 

את קריאת השמות פתח יושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין. "בשנה החולפת הלך לעולמו יו"ר הכנסת וניצול השואה דב שילנסקי, יוזם לכל איש יש שם", אמר ריבלין, ולאחר מכן קרא את שמות בני משפחתו של חברו המנוח, מאיר וילף, שנספו בשואה.


"עדות חיה להמשכיות המשפחה". רה"מ בכנסת (צילום: אוהד צויגנברג)

 

אחריו קראו נשיא המדינה וראש הממשלה את שמות בני משפחותיהם שנספו בשואה. "לזכר בני משפחתי שנטבחו עם 2,060 בני קהילתם בעיירה וישנייבה באוגוסט 1942, על-ידי הנאצים ועוזריהם בני המקום", קרא הנשיא פרס, "אשר ריכזו את היהודים בבית הכנסת עשוי העץ ושרפו אותם בחיים". אחר כך הקריא פרס את שמות סביו, סבתו, דודיו ובני דודיו שנספו בשואה.

 

"ב-1933 יצא חמי, שמואל בן ארצי, והוא בן 18 מעיירת מולדתו בפולין לוורשה, ומשם לארץ ישראל", אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "אביו משה ליווה אותו לתחנת הרכבת בוורשה. הוא ניסה לשדל אותו כל הדרך וגם על הרציף של תחנת הרכבת להישאר עם משפחתו בפולין. הוא הביא עימו דברי מאפה. שמואל היה חצוי בליבו משום שמצד אחד אהב מאוד את משפחתו, את אביו, את אחיו ואחיותיו הקטנים, אבל מנגד רצה ללכת אחר חלומו ולהיות חלוץ בארץ ישראל, וכך הוא החליט לעשות.


עומדים לזכר ששת המיליונים. כיכר רבין בתל-אביב (צילום: ירון ברנר)

 

הוא בא לארץ, עבד בפרדס כתב שירים וספרים ונהיה למחנך, לחוקר גדול של התנ"ך". נתניהו הוסיף: "לחווה ולו נולדו שלושה בנים ובת, מספר גדול של נכדים ונינים. חייהם נושאים לפיד זיכרון ועדות חיה, להמשכיות המשפחה, המשפחה הקרובה שכולה, חוץ משמואל, נספתה". לאחר מכן הקריא ראש הממשלה את שמות בני משפחתו שנספו בשואה.

 

ברק: "כוחות המגן הם נחמת השורדים"

שר הביטחון, אהוד ברק, אמר במעמד הקראת השמות כי "צבא ההגנה לישראל עומד על משמר העם היהודי והוא שיבטיח לא עוד". הוא ציין כי "כוחות המגן הם תשובתנו הניצחת לשואה, הם נקמת הנספים, הם נחמת השורדים, הם תקוותנו כולנו".

 

יושבת ראש האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, סיפרה בטקס את סיפורה של משפחת מיקלברג. "לכל איש יש שם וסיפור חיים. סיפור חייהם של מיליונים מהעם היהודי נקטע בשואה", אמרה לבני. "חלק המשורדים עלו לארץ ובנו חיים במדינת ישראל. על קיומה המשיכו צאצאיהם להיאבק, לעיתים במחיר חייהם".

 

בתחילת הטקס הדליקו את ששת נרות הזיכרון ארבעה ניצולי שואה - אריה מילרד, אסתר שקין, ד"ר אלכסנדר מורטון, אלישבע וייספטר-גלילי - ושני נציגי דור ההמשך: רב-סרן רן, בנו של ח"כ חיים כץ מהליכוד, והתלמיד רפאל שפירו, בנו של עובד הכנסת קונסטנטין.

 

לאחר מכן, קרא הרב הראשי לישראל, הרב שלמה עמאר, פרק תהילים. את הקדיש הקריא הרב הראשי לישראל, הרב יונה מצגר, והחזן הצבאי הראשי, סא"ל שי אברמסון, נשא את תפילת אל מלא רחמים.


ראשי המדינה בטקס הנחת הזרים ביד ושם (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

מוקדם יותר השתתפו בטקס ביד ושם נשיא המדינה, ראש הממשלה, סגן יו"ר הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון, הרמטכ"ל, המפכ"ל, זקן הסגל הדיפלומטי, ראש העיר ירושלים, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יו"ר הסוכנות היהודית, נציגי ארגוני הניצולים והלוחמים, ותלמידים ומשלחות מרחבי הארץ. ynet העביר את הטקס מיד ושם בשידור חי.

 

פרס: "ישראל היא הארץ האנטי-גזענית ביותר בעולם"

בטקס שפתח את אירועי הזיכרון אמש אמר נשיא המדינה: "אנו, בני העם היהודי, היינו קורבנות של גזענות, רדיפות ואפליות, אבל מעולם לא זנחנו את המצווה לכבד כל אדם... האפלה לא סנוורה את עינינו, וגם בעולם חשוך שאפנו ונשאף להיות אור לגויים... כל אזרחי ישראל, ללא הבדל דת וגזע יודעים שישראל היא, הייתה ומחויבת להיות הארץ האנטי-גזענית ביותר בעולם".

 

ראש הממשלה נתניהו השווה אתמול בין השואה והאיומים על העם היהודי לפני התרחשותה, לבין האיום שמהוות על ישראל איראן וגרורותיה - חמאס וחיזבאללה. "אל לנו לטמון את ראשנו בחול, ואל נבטל את האיום במילות לעג וזלזול", אמר ראש הממשלה, "האם העולם למד את הלקח הזה? ספק בעיניי. האם אנחנו למדנו אותו? אני מאמין שכן". 

  

מוסד יד ושם הכריז השנה על מבצע "לאסוף את השברים", לאיסוף פריטים אישיים מתקופת השואה: מסמכים, תעודות, יומנים, תצלומים, חפצים ויצירות אמנות מתקופת השואה שנימצאים ברשותם של אנשים פרטיים בארץ.

 

כמדי שנה, בפולין יצעדו אלפי בני נוער יהודים וגם לא יהודים ב"מצעד החיים"

 ממחנה אושוויץ לבירקנאו. השנה נערך גם "מצעד חיים" בישראל, לבני נוער שלא הצליחו מסיבות כלכליות או אחרות לטוס לפולין.

 

לפי דו"ח שפרסמה אתמול הקרן לרווחת ניצולי השואה, 60 אלף מתוך 208 אלף ניצולי השואה שחיים בישראל מוגדרים כנזקקים. מדי יום הולכים לעולמם כ-35 ניצולי שואה בממוצע, ובשנה שעברה מתו כ-13 אלף ניצולים. ההערכה היא שעד שנת 2015 יפחת מספרם של הניצולים בישראל ביותר מ-30% ויעמוד על 145 אלף ניצולים בלבד.

 

Read this article in English

 

צילום: אמיר לוי ואבי פרץ. הפקה: רוני גל ושמרית שי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"צה"ל יבטיח לעולם לא עוד". ברק
צילום: אוהד צויגנברג
הקריא את שמות בני משפחתו. פרס
צילום: אוהד צויגנברג
פתח את הטקס. ראובן ריבלין
צילום: אוהד צויגנברג
התנועה נעצרה בתל-אביב
צילום: ירון ברנר
טקס הנחת הזרים ביד ושם
צילום: גיל יוחנן
הניח את זר הממשלה. בנימין נתניהו
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים