שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP

חמאס מגנה חיסול בן-לאדן: "התנקשות בשאהיד"

בסעודיה, שם נולד הטרוריסט, סירבו לקבל את גופתו - ובעקבות זאת הוא נקבר בים. חמאס גינה את חיסול בן-לאדן, לאחר שברשות ובמצרים בירכו עליו. הטליבאן איים בפגיעה בארה"ב, ואילו באיראן אמרו שארה"ב "איבדה את התירוץ להישאר באזור". המורדים בלוב: "רוצים שאמריקה תעשה אותו דבר לקדאפי"

אחרי "הסכם הפיוס" עם הפתח, חמאס כך נראה לא משנה את הקו: בחמאס גינו בצהריים (יום ב') את החיסול של אוסמה בן-לאדן וכינו אותו "התנקשות בשאהיד". ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, אמר: "אנו רואים את ההתנקשות כהמשך המדיניות האמריקנית, המבוססת על דיכוי ושפיכת דם של ערבים ומוסלמים". במקביל, אמרו גורמים אמריקניים כי סעודיה סירבה לבקשת ארצות-הברית לקבור בתחומה את אוסמה בן-לאדן.

 

סופו של טרוריסט - עדכונים אחרונים ב-ynet

 

הארגון השולט בעזה חתם רק בשבוע שעבר על הסכם הפיוס עם פתח ומומחים העריכו כי הוא צפוי למתן את עמדותיו, אך תגובה זו מראה כי בינתיים לא כך הדבר. הנייה הוסיף: "אנחנו מגנים את ההתנקשות וההרג של הלוחם המוסלמי הקדוש. אנחנו מבקשים מהאל להעניק לו רחמים יחד עם המאמינים האמיתיים והקדושים". ההתבטאות הזו פגעה בארגון, המנסה כעת להתקרב אל המערב. להבדיל, ברשות הפלסטינית דווקא בירכו על החיסול.

 

רשת הטלויזיה CBS דיווחה כי בסעודיה סירבו לקבל לידיהם את חלקי גופתו של בן-לאדן, יליד הממלכה. מוקדם יותר מסרו גורמים בוושינגטון כי גופתו של הארכי-טרוריסט הועברה לאפגניסטן, ולאחר מכן הושלכה לים מחשש שקיצונים מוסלמים יהפכו את קברו למקום עלייה לרגל.

 

בסעודיה מסרבים לפי שעה להתייחס להתנקשות במנהיג אל-קאעידה. דובר משרד הפנים במדינה, הגנרל מנסור א-תורכי סירב להגיב לדיווחים ואמר "מוקדם להגיב על מותו של אוסמה בן-לאדן".

 

דעת הקהל בסעודיה חצויה לגבי התמיכה במנהיג ארגון הטרור העולמי. רבים שמחים על מותו של מי שארגונו ביצע פיגועים קשים בסעודיה בשנים האחרונות. ב-1994 אף הודיעה סעודיה כי היא מבטלת את אזרחותו של בן-לאדן. עם זאת, גולשים סעודים רבים כתבו ברשתות החברתיות כי הוא "גיבור הראוי לתודה על מה שעשה בשנים האחרונות".

 

במקביל, בטליבאן איימו לפגוע במנהיגי פקיסטן, בצבא הפקיסטני ובארצות-הברית, אחרי החיסול במנהיג אל-קאעידה. כך אמר דובר ארגון הטרור. הוא אמר כי מי שחשב שהג'יהאד נפגע, בקרוב מאוד יבין שהוא טועה. גם בפורומים של אל-קאעידה נכתבו הודעות, לפיהן הארגון ינקום את מותו של בן-לאדן.

 

המורדים בלוב: "עכשיו לחסל את קדאפי"

בה בעת, במדינות ערביות אחרות הגיבו בשמחה לחיסולו של מנהיג אל-קאעידה. "אנחנו מאוד שמחים ואנחנו ממתינים לצעד הבא", אמר דובר המורדים קולונל אחמד באני, "אנחו רוצים שהאמריקנים יעשו אותו דבר לקדאפי". לדבריו, בידי המורדים בלוב עדויות לכך שאנשי אל-קאעידה נלחמים בה. "אנחנו יודעים שאוסמה בן-לאדן נלחם בנו, הוא גם האויב שלנו", אמר באני.

 

צילום: AP

 

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הודיע בנאום לאומה כי כוחות מיוחדים של צבא ארה"ב חיסלו את בן-לאדן בפרבר אמיד של אסלמבאד בפקיסטן. לאחר קרב יריות הוא נורה בראשו.

 

איראן: לארה"ב אין "תירוץ להישאר באזור"

בתגובה רשמית ראשונה לחיסול, אמר דובר משרד החוץ של איראן, רמין מהמן פרסט, שכעת ארה"ב ובעלות בריתה איבדו את "התירוץ להישאר באזור במטרה להילחם בטרור". לדבריו, חיסולו של בן-לאדן "הוכיח שאין צורך במלחמה עצומה כדי להתמודד עם אדם אחד". הוא ניצל את ההזדנמות לתקוף את ישראל והוסיף שאיראן, "המחשיבה את עצמה כאחת הקורבנות הגדולות של הטרור, מגנה כל סוג של פעולת טרור בעולם, כמו הטרור המאורגן של המשטר הציוני".

בעקבות החיסול קראה גם תנועת "האחים המוסלמים" במצרים לארה"ב לסגת מאפגניסטן ומעיראק. דובר התנועה, עיסאם אל-עריאן, אמר כי "בהריגתו של בן לאדן הסתלקה אחת הסיבות לאלימות בעולם. הגיע הזמן שאובמה ייסוג מאפגניסטן ומעיראק ויסיים את הכיבוש של ארה"ב והכוחות המערביים ברחבי העולם, אשר פגע עמוקות במדינות המוסלמיות".

 

אל-עריאן הוסיף כי "המהפכות במזרח התיכון הן הוכחה שלדמוקרטיה יש את מקומה במזרח התיכון וכי האזור אינו זקוק לכיבוש זר". הוא צפה כי תבוא תגובה אלימה על הריגתו של בן לאדן באזורים בהם לאל-קאעידה יש דריסת רגל. לדבריו, התגובה באפגניסטן, פקיסטן, מרוקו ואלג'יריה תהיה אלימה בשל ההשפעה הרבה של ארגון הטרור העולמי במדינות אלה.

 

צילום: AP

 

הוא קרא שלא לקשור בין האסלאם לבין הטרור או כל סוג של אלימות אותה הפיץ בן לאדן. "הגיע הזמן שהעולם יבין כי אין קשר בין האלימות והאסלאם. כל קשר ביניהם הוא שגוי ומתבסס על אמצעי התקשורת".

 

תושב קהיר: "הבעיה האמיתית היא הסוגייה הפלסטינית"

בקהיר הגיבו התושבים באנחת רווחה וקראו למערב לטפל בצורה צודקת גם בבעייה הפלסטינית. "אני מבקש ממדינות המערב, במיוחד מארצות הברית, להתייחס באותה מידה של צדק גם לסוגייה הפלסטינית. זו הבעיה האמיתית", אמר תושב העיר, מוחמד ראשד.

 

סובחי מחמוד ביומי, "זה חשוב מסיבה אחת: זה ניצחון על הטרור ועל ארגוני הטרור. אנחנו מקווים שאין טרור באף מדינה ערבית או איסלאמית, או הרג של חפים מפשע.

ואנחנו רוצים שהמדינות האיסלאמיות יתפתחו ויתמקדו בעצמן".

 

לעומתם היה גם מי שבכה על לכתו של הטרוריסט מספר 1. ד"ר האני א-סיבאעי, אחד מתומכי הקו של אל-קאעידה המשמש כראש מכון בלונדון, אמר בתגובה לחיסול "תודה לאל. אנו שמחים שהוא יצא מביתו כלוחם קודש. הוא אחד מעמודי התווך של האיסלאם". בראיון לרשת "אל-ג'זירה" הוא הוסיף: "אני אוהב את השייח אוסמה בן-לאדן. השייח אוסמה אהוב על-ידי מיליונים של מדוכאים מג'קרטה ועד לקהיר. כל אלה בוכים עליו".

 

הוא נשאל כיצד ישפיע מותו של בן-לאדן על הלך החשיבה של אל-קאעידה ואמר: "הוא הקים אחריו דור שלם. בתימן, בסומליה, ובמקומות אחרים הולכים אחר רעיונות אלה". הוא תקף את תגובת "האחים המוסלמים" ואמר: "כיצד זה נגמרו הסיבות לאלימות? נפתרה בעיית פלסטין?".

 

בהכנת הידיעה השתתף דודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבר בים. אוסמה בן-לאדן
צילום: AP
הבא בתור? מועמר קדאפי
צילום: EPA
מומלצים