שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP

החיסול: "פקיסטן צריכה להשיב על שאלות רבות"

בשבוע שעבר אמר הרמטכ"ל הפקיסטני כי ארצו הצליחה "לשבור את הגב של הטרור" בשטחה. באופן די אירוני, דבריו נאמרו בפני צוערי האקדמיה הצבאית בעיר אבוטובאד, במרחק ק"מ ספורים ממקום מחבואו של הטרוריסט מספר 1. הפוליטיקאים בוושינגטון זועמים: "איך ייתכן שהם לא ידעו על מקום מסתורו של בן לאדן?"

בוושינגטון תוהים: כיצד הצליח הטרוריסט מספר 1 בעולם להסתתר בלא מפריע - מתחת לאף של איסלאמבד? בשבוע שעבר אמר רמטכ"ל צבא פקיסטן לצוערי האקדמיה הצבאית בעיר אבוטובאד כי "הגב של הטרור" במדינה נשבר תודות להקרבתם של חיילים פקיסטנים. בזמן שהרמטכ"ל, הגנרל אשפק פרבז קייאני, נשא את דבריו בפני הצוערים הצעירים, הסתתר במרחק קילומטרים ספורים מהם האיש המבוקש ביותר בעולם, אוסמה בן לאדן

 

סופו של טרוריסט - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

"הצבא הפקיסטני וסוכנות המודיעין של המדינה צריכים להשיב על שאלות רבות". כך אמר היום (יום ב') יו"ר ועדת הסנאט לכוחות מזוינים, הסנאטור קרל לוין. דבריו של הסנאטור היהודי-אמריקני נאמרו לאחר שהלילה חוסל בן לאדן בפרבר אמיד של איסלאמבד, הנמצא כ-50 קילומטרים מצפון לבירה הפקיסטנית.

 

הסנאטור ג'ו ליברמן אמר כי "נטל ההוכחה רובץ על הפקיסטנים שצריכים לשכנע אותנו שהם לא ידעו. יש לנו יחסים מאוד מורכבים עם פקיסטן. במשך כל השנים הם אמרו לנו שבן לאדן נמצא באזור הגבול, בווזיריסטן. הפקיסטנים צריכים להוכיח שהם ראויים לסיוע שלנו". גם הסנאטור ג'ון קרי אמר שלפקיסטנים יש הרבה מה להסביר.

 

במקביל, ג'ון ברנאן, היועץ של הנשיא למלחמה בטרור אמר כי ארצות הברית בודקת כיצד הצליח בן לאדן לחיות זמן רב כל כך באחוזה המסתור שלו. "אנחנו בודקים איך הוא הצליח להיות שם כל כך הרבה זמן בלי מערכת תמיכה", אמר ברנאן במסיבת עיתונאים שקיים בבית הלבן. "אנחנו מדברים עם הפקיסטנים ונבדוק בדיוק איזו מערכת תמיכה היתה לבן לאדן. 

אנחנו מדברים עם הפקיסטנים על הנושא הזה".


שטח המבנה המבוצר שבו הסתתר בן-לאדן, ב-2004 וכיום (צילום: רויטרס) 

 

שר החוץ הצרפתי: "ספק אם פקיסטן נלחמת בטרור?"

בארה"ב לא היו היחידים שהעבירו ביקורת על השלטונות בפקיסטן. שר החוץ הצרפתי אלן ז'ופה הודה כי יש לו "ספק" לגבי שיתוף הפעולה האמיתי שמעניקה פקיסטן כדי לסייע במאבק בטרור.

"הספקות קיימים אצלנו כבר זמן רב", אמר ז'ופה כשנשאל בנושא על ידי עיתונאים בעיר בורדו. ז'ופה הוסיף כי "חשוב מאוד שפקיסטן תפגין סולידריות עם הפעולות שאנחנו מנהלים, בין היתר נגד תאי טרור באפגניסטן. זהו תנאי חשוב להצלחה".   

 

צילום: AP

 

פרשנים בארה"ב ובפקיסטן אמרו כי קשה להאמין שבסוכנות המודיעין הפקיסטנית לא ידעו שבן לאדן מסתתר באבוטובאד. "ואם הם כן ידעו, סימן שפקיסטן נתפסה על חם כשהיא מגינה עליו מפני לכידתו", אמרו הפרשנים. "בתקופה הקרובה תירשם מתיחות גדולה בין וושינגטון לאיסלאמבד משום שבן לאדן הסתתר כאן, קרוב לאיסלאמבד", אמר אימטיאז גול, פרשן ביטחוני פקיסטני לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

ויקיליקס: "גורמים בפקיסטן אפשרו לבן לאדן להימלט בעבר"

ואם כל זה לא מספיק, דיפלומטים אמריקנים אמרו שהסיבה לכך שארה"ב נכשלה ללכוד את בן לאדן היא ששירותי הביטחון הפקיסטניים מסרו לארכי-טרוריסט מידע מוקדם בכל פעם שהכוחות האמריקניים התקרבו אליו. כך דיווח היום ה"טלגרף" הבריטי שהתבסס על מסמכים מסווגים שהודלפו אליו מאתר ויקיליקס.


שרטוט המבנה שבו הסתתר אוסמה בן-לאדן (צילום: רויטרס) 

 

בעבר כבר האשימה ארה"ב את פקיסטן בשמירת הקשרים שלה עם מיליציות שמבצעות התקפות על כוחות אמריקניים באפגניסטן השכנה. בנוסף, היחסים בין שתי המדינות התערערו בחודשים האחרונים בעקבות התקיפות האוויריות האמריקניות בפקיסטן ופעילויות ה-CIA במדינה - צעדים שרק הגדילו את הרגשות האנטי-אמריקניים במדינה.

 

אך למרות ההאשמות הרבות שהוטחו בה, הכחישה פקיסטן במשך שנים כי היא יודעת היכן נמצא בן לאדן. כמו כן, באיסלאמבד נשבעו כי אם לוושינגטון יש מידע בנושא מקום מסתורו של מנהיג אל-קאעידה, הרי שסוכנויות הביטחון והמודיעין שלה יפעלו על פיו.

 

מאז חיסולו של בן לאדן, השלטון באיסלאמבד שמר על שתיקה ולא מסר כל תגובה פומבית בנוגע לפעולה האמריקנית בשטחו. כאשר נשיא ארצות הברית ברק אובמה הכריז הלילה על חיסולו של מנהיג אל-קאעידה, הוא אמר כי שיתוף הפעולה עם פקיסטן סייע לכוחות האמריקניים להגיע אל בן לאדן. עם זאת, מקורות אמריקנים ופקיסטנים המעורים בפרטי מבצע החיסול אמרו כי הכוחות האמריקניים לכדו למעשה את בן לאדן - מאחורי הגב של פקיסטן.

 

"מהראיות בשטח עולה כי הפעולה בוצע לחלוטין על ידי האמריקנים, והצבא הפקיסטני קיבל עליה מידע בדיעבד", אמר חסן אסקרי ריזבי, פרשן פוליטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הידעת ולא אמרת? נשיא פקיסטן זרדרי
צילום: רויטרס
"יום טוב לאמריקה". אובמה
צילום: AFP
היה מבוקש במשך כ-10 שנים. בן לאדן
צילום: רויטרס
יש לו ספקות. שר החוץ הצרפתי ז'ופה
צילום: רויטרס
מומלצים