שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP

מחוץ לאחוזת בן-לאדן: "חשבנו שהם סוחרי סמים"

אובמה הביא הוכחות, אבל תיאוריות הקונספירציה שוטפות את פקיסטן. שליח ynet וידיעות אחרונות הגיע למתחם המבוצר, צילם ושמע: "בן-לאדן לא נהרג, אנחנו מחבבים אותו". מסמך שנחשף בוויקיליקס: חיילים אמריקנים שהו ב-2008 ליד האחוזה

לפני שלוש שנים, בזמן שבו כנראה שהה אוסמה בן-לאדן במתחם בו חוסל - היו לידו חיילים אמריקנים. אתמול גם אני הייתי שם. מסמך שנחשף אמש (יום ג') מאתר ההדלפות וויקיליקס הראה כי בפרבר האמיד שבו נורה מנהיג אל-קאעידה פעמיים - בראשו ובחזהו - הוצבו כוחות ארצות-הברית, אבל המצוד אחרי הטרוריסט מספר 1 בעולם נמשך עוד שנים לאחר מכן, עד יום ראשון.

 

פקיסטן, בה חיים יותר מ-120 מיליון בני אדם, היא מדינה אחת רק בהגדרות

היבשות. החלק המזרחי פונג'אב דומה במנטליות להודו - תושבי האזור הם הסוחרים והאינטלקטואלים, ורוב האוכלוסייה מתגוררת שם. הצפון הוא שבטי. מרבית התושבים בו מוסלמים, אך לא אדוקים. בדרום-מערב נמצאים בני שבט פטאן, המדברים בשפת פַּשטו ומתגוררים בפקיסטן ובאפגניסטן. הם אלו שמזינים את אל-קאעידה והטליבאן, חמושים מכף רגל ועד ראש ואינם ניתנים לשליטה.

 

סופו של טרוריסט, כותרות אחרונות

כל הכתבות והסרטים על החיסול - עמוד מיוחד ב-ynet

איך ייראה העולם בלי בן לאדן? תנו דעתכם בפייסבוק

 

האיש שבן-לאדן התגורר בביתו באבוטאבד הוא פשטוּני מפשוואר. למרות הזיהוי ב-DNA ובאמצעים נוספים, שכנים רבים עדיין לא מאמינים כי מנהיג אל-קאעידה הוא אכן זה שגר באחוזת הענק. בשיחות עימם טענו בפניי כי לא ידעו שהוא גר שם, וגם לא היו ערים לתנועה מיוחדת סביב הבית. 

 

צילום: MCT

 

השמועות, כמו במקרים דומים, ממשיכות להשתולל. תושבים לא מעטים בטוחים כי שוטרים נהרגו בפשיטה האמריקנית ולכן המשטרה הפקיסטנית והצבא לא מאפשרים לעיתונאים לחדור למתחם המבוצר. חומות בגובה 10 מטרים מקיפות את אותו מתחם, הגדול ביותר בפרבר בילאל, שסמוך לאבוטאבד. העיר עצמה נמצאת לא רחוק מאיסלאמאבד, בירת פקיסטן.

 

הכדור נחבט אל מעבר לחומה, ולא חזר

דן חאן, עיתונאי מקומי מאיסלאמאבד, טען כי כל מה שקשור לסיפור הזה מפוקפק: "איך זה שהצבא הפקיסטני, שיש לו חמישה מחנות גדולים ויחידות קומנדו באבוטאבד, כולל אקדמיה צבאית - לא ידע על כך". חיילי קומנדו שדיברו איתי אמרו כי לא ידעו על בואם של הכוחות המיוחדים האמריקניים, והתושבים עצמם בכלל לא מאמינים שהוא נהרג, ואפילו מחבבים אותו. הם אולי לא תומכים בבן-לאדן, אך אף אחד לא יוצא נגדו, ובוודאי שכאן באבוטאבד לא היו רודפים אותו.

 

גם בשיחות עם סוכנות הידיעות AP אמרו רוב השכנים כי כלל לא ידעו שזרים חיו במקום. הם סיפרו כי האנשים שגרו במתחם יצאו החוצה לעתים נדירות בלבד. לדבריהם, בניית הבית בן שלוש הקומות שבו חי בן-לאדן החלה לפני כשבע שנים. הוא אמנם גדול משאר הבתים בשכונה, אך אינו יוצא דופן באופן חריג, בשכונה שרוב תושביה מוסלמים אדוקים, החרדים לפרטיותם.


 

לשכנה מבוגרת, שגרה בסמוך, דווקא יצא לפגוש את אחד משוכני המתחם. חורשיד ביבי אמרה כי אחד הגברים הסיע אותה לשוק ביום גשום, וכי נכדיה שיחקו עם הילדים שגדלו במקום. לדבריה, המבוגרים נתנו להם ארנבים כמתנה. אחרים דיווחו על המסתורין: "כאשר ילדים חבטו בטעות כדור קריקט למתחם, לא אפשרו להם להחזיר אותו - אלא העניקו להם כסף במקום זאת".

 

כבר ב-2008: האמריקנים היו מעבר לרחוב

אך השכנים המסתוריים משכו גם ביקורת. "אנשים בשכונה תהו לגבי המקום ואלה שגרו בו", אמר משהוד חאן, חקלאי בן 45. "אנשים ריכלו, אמרו שהם מבריחים או סוחרי סמים. אנשים התלוננו שהם לא נותנים כסף לצדקה או הזמינו את העניים, למרות שהיה להם בית כזה גדול". שכנים אחרים סיפרו כי מדי פעם היו שני גברים מבאי המתחם משתתפים בלוויות ובאירועים אחרים. "הם היו גבוהים, בהירי עור ומזוקנים, וטענו כי הם בני דודים מאזור אחר בצפון-מערב פקיסטן", אמרו.

 

כמו ערים רבות בפקיסטן שבהן מתגוררים אנשי צבא, אבוטאבד מטופחת ונהנית מתשתית ראויה. היא ידועה בבתי הספר

הטובים שבה, שרבים מהם הוקמו על-ידי מיסיונרים נוצרים. רועי צאן רועים את עדריהם בצדי דרכים מאובקות, רק מאות מטרים מהבנקים המודרניים. שלטי חוצות קוראים לתושבים "לאהוב את פקיסטן".

 

העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח אמש כי לפי מסמכים אמריקניים סודיים שהודלפו לאתר "ויקיליקס", כוחות אמריקניים שהו כבר באוקטובר 2008 רק כמה מאות מטרים מהמתחם באבוטאבד שבו הסתתר בן-לאדן. החיילים האמריקנים הגיעו באותה העת לאקדמיה צבאית פקיסטנית באבוטאבד, מרחק כמה רחובות מהמקום שבו בן לאדן חוסל לבסוף. הם באו לאמן את המדריכים באקדמיה כדי שאלה יכשירו את חניכיהם. לפי מסמך נוסף, ייתכן שכוחות אמריקניים ביקרו באבוטאבד בשנית כמה חודשים לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צור שיזף, שליח ynet וידיעות אחרונות לפקיסטן
צופים על האחוזה
צילום: AP
מה מסתתר מאחורי החומה? "היו לנו תהיות"
צילום: צור שיזף
הפקיסטנים בכניסה לאחוזה. "הם היו גבוהים ובהירים"
צילום: צור שיזף
מומלצים