שתף קטע נבחר

מאחורי הפיוס: "אבו מאזן ומשעל רבו על הנאום"

מאחורי הקלעים האיחוד לא עבר כל-כך חלק. ח"כ א-סנע שהוזמן לקהיר סיפר שמשעל, שלא ישב על הבמה, נאלץ להסתפק בנאום קצר. נתניהו בטוח: "מכה אדירה לשלום, ניצחון לטרור". אבו מאזן איים בנאומו: אם לא תעבירו כספים - נקדים את הפנייה לאו"ם

אם ככה זה התחיל, מה יהיה בהמשך? חבר הכנסת טאלב א-סנע, שהשתתף היום (ד') בטקס הפיוס בין חמאס לפתח, שפך בשיחה עם ynet אור על מה שהתחולל מאחורי הקלעים בקהיר. "לפני הטקס התפתח ויכוח בין חאלד משעל ואבו מאזן מי ינאם את הנאום המרכזי הארוך, ובסופו של דבר הוחלט שזה יהיה אבו מאזן, שידבר על הנושא מכל הבחינות, ומשעל קיבל נאום קצר", אמר. לדבריו, השניים גם התווכחו על אופי הממשלה החדשה ומועד מינויה.

 

א-סנע סיפר שישב יחד עם חברי הכנסת אחמד טיבי, ואסל טהא ומוחמד ברכה בשורה השלישית, קרוב לבמת הנאומים, בטקס לציון החתימה על הסכם המסגרת בין הפלגים. "זה צעד היסטורי ואני מזהיר את ממשלת ישראל שפגיעה בו לא תשרת את הביטחון", הוסיף חבר הכנסת. עם זאת, ראש הממשלה בנימין נתניהו השוהה בבריטניה מיהר לגנות את הסכם הפיוס. "מה שקרה היום בקהיר הוא מכה אדירה לשלום וניצחון גדול לטרור", אמר נתניהו לכתבים בלונדון.

 

בהודעה שפרסמה לשכת נתניהו נמסר כי "רק לפני שלושה ימים ספג ציר הטרור מהלומה חזקה מאוד בדמות חיסולו של בן-לאדן. היום בקהיר הוא קיבל ניצחון, משום שכשאבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית, מאמץ ומחבק את החמאס, אותו חמאס שמגנה את הפעולה נגד בן-לאדן, שקורא להשמדת ישראל, שיורה טילים על ערינו ועל ילדינו - באותו הרגע השלום נוחל תבוסה, והטרור בעצם זוכה לניצחון גדול".


כמה זמן עבר מאז שהיינו כל כך קרובים? (צילום: AFP)

 

טיבי בירך גם הוא על "פיוס היסטורי" וטען שאבו מאזן ומשעל היו ברורים בהקשר להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67'. "הכדור כעת במגרש הסירובניקים בישראל - נתניהו וליברמן".

 הוא ויתר הח"כים הערבים נפגשו בין היתר עם שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו, ובכירים מצרים ופלסטינים.

 

נראה שמאחורי הקלעים היו לא מעט ויכוחים, שהבטאו בין היתר גם בבלבול תקשורתי - השידור החי בוטל, והצילומים שהועברו בסופו של דבר על ידי הסוכנויות הזרות היו ערוכים.

 

לפי חלק מהדיווחים, התעורר ויכוח לגבי מקום ישיבתו של משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שבסופו של דבר לא היה על הבמה המרכזית, אלא בשורה הראשונה בקהל. בדיווח אחר נטען כי אבו מאזן דרש שהוא יוצג כנשיא העם הפלסטיני ולא כראש המפלגה.

 

משעל: המערכה היחידה - נגד ישראל

בנאומו, הקצר יותר, משעל אמר ש"אנו מאחורי דף הפילוג השחור ואני מודיע בשם חמאס והפלגים שאנו מוכנים לשלם כל מחיר כדי שהפיוס יושלם. המערכה היחידה שלנו היא נגד ישראל. אנו רוצים לאחד את שורותינו ולאחות הפצע במסגרת אש"ף כדי שתהיה לנו רשות אחת ומוסד אחד, אנחנו עם אחד. אנו רוצים להשתחרר על מנת להגיע למטרה משותפת והיא מדינה פלסטינית על אדמת הגדה והרצועה, בלי לוותר על זכות השיבה".


חגיגות ברמאללה, היום. לחץ הרחוב השפיע, הודה אבו מאזן (צילום: רויטרס)

 

בעוד פרטי שיתוף הפעולה עדיין לא נקבעו סופית, משעל הבטיח "דיאלוג" כדי "להבין את אופן ניהול קבלת ההחלטות אנו ולהגיע למדיניות אחת בכל נושא, עם ישראל ובסוגיות הבינלאומיות. אנו מוכנים לשלום מאז מדריד ומוכנים להסכמה פלסטינית אחת, אבל ישראל לא מכבדת אותנו ודחתה את כל היוזמות שלנו - בין אם זה פתח או חמאס.

 

"אנו רוצים להחזיר את זכויותינו ורוצים שנתניהו ייסוג מאדמותינו ויכיר בזכויות שלנו", הוסיף מנהיג חמאס, שהודה להנהגה המצרית על התיווך. "אני אומר לאבו מאזן - אנו מוכנים להגיע לבחירות בזמן הקרוב, אך צריך להכשיר את הקרקע לכך. במסגרת הפגישות עלינו להגיע להסכמות בכל התחומים ואז נלך לבחירות ונקבל כל תוצאה שתהיה".

 

אבו מאזן: בקרוב אבקר בעזה

לפניו, אבו מאזן התייחס גם הוא לעקשנות המצרית המבורכת על פיוס, הזכיר ש"יותר ויותר מדינות בעולם הכירו בנו כמדינה פלסטינית בגבולות 67'" והביע שאיפה "למנף ולשמור את ההישגים שלנו להקמת מדינה. ישראל מתנהגת כאילו היא מדינה מעל החוק - צריך לפנות למשא ומתן בהתאם לגבולות 67' כולל הפסקת ההתנחלויות.

 

"שמענו בימים האחרונים על איומים מצד בכירים ישראלים, ואנו אומרים שהעניינים הפוליטיים של ישראל הם ענייניה הפנימיים בלבד", הוסיף אבו מאזן. "חמאס הם חלק מעמנו - היו לנו חילוקי דעות אבל הסכמנו על דברים. אנו לא אומרים לישראל מי יעמוד בקואלציה, אלא נושאים ונותנים עם ישראל, לא משנה מי עומד בראשות הממשלה. אך אנו אומרים שנתניהו צריך לבחור בין השלום להתנחלויות".


ירוק וצהוב בראש אחד. חגיגות בעזה (צילום: AP)

 

בהמשך הזכיר את עמדותיו - מחויבות להסכמים קודמים, פתרון לפי היוזמה הערבית, התנגדות להצעה להקים מדינה פלסטינית בגבולות זמניים ("פתרון לא חוקי שיביא לסופה של הסוגייה הפלסטינית") וגם לאפשרות נוכחות חיילים ישראלים במדינה שתקום.

 

"זוהי עמדתנו הברורה המגנה בין היתר שימוש באלימות וטרור. יהיה רק כוח מזוין אחד - וזה מה שאנו רוצים, כמו בכל מדינה מתוקנת. ישראל עושה טרור מדינתי, בכל מה שהיא עושה בירושלים, בגדר הפרדה ובטרור המתנחלים. על מנת להיאבק בטרור הזה ישנו מאבק בדרך לא אלימה כמו בבילעין ובנעלין ומאבק זה זוכה לתמיכה מהארגונים הבינלאומיים". 

 

הממשלה הזמנית, אמר נשיא הרשות "תוקם בזמן הקרוב, ונלך לבחירות בתוך שנה,

אבל אם נוכל נעשה זאת בפחות משנה - וזה כולל בחירות לפרלמנט לנשיאות ולמועצה הלאומית הפלסטינית, כדי שאש"ף יוכל לפעול כגוף אחד".

 

אבו מאזן הזהיר כי אם ישראל תמשיך בסירובה להעביר את כספי המסים לרשות הפלסטינית, הפלסטינים עלולים לפנות לאו"ם בבקשה להכיר במדינה עצמאית עוד לפני ספטמבר. "ספטמבר הוא החודש התשיעי, אך אם תמשך הסחטנות הוא יוקדם לחודש החמישי או השישי, אנו מתנגדים לסחטנות", אמר.

 

הוא גם פנה לצעירים הפלסטינים, "המסתכלים לעתיד ויצאו בחודש שעבר להפגנות הגדולות לסיום הפיצול. עלינו ליישם את מה שאתם מבקשים - אם לא נצליח בזה אני מצפה שהם יפגינו שוב. אני מברך אותם ואומר להם ולבני העם הפלסטיני שאנחנו רוצים שהעם ילחץ ואנו נבצע את מחויבויותינו", אמר אבו מאזן, וחתם בהבטחה לבקר בעזה בקרוב.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משעל ואבו מאזן. מאבקים מאחורי הקלעים
צילום: רויטרס
נתניהו. "מכה אדירה לשלום"
צילום: רויטרס
חגיגות פיוס בעזה
צילום: AP
מומלצים