שתף קטע נבחר

בריטניה וצרפת לנתניהו: נשקול הכרה בפלסטין

האירופים יודעים שהם המפתח לקראת ההצבעה באו"ם, ומנסים ללחוץ על ראש הממשלה, שיעבור היום מלונדון לפריז בלי הישגים משמעותיים. "עד כמה נוכל להשפיע עליו? אתם מכירים את האיש ואת האופי שלו", אמר בפסימיות שר החוץ הצרפתי

בריטניה לוחצת על נתניהו: בלי התקדמות מול אבו מאזן, נשקול תמיכה בהכרזה על מדינה פלסטינית באו"ם - כך נטען אמש ב"גרדיאן" הבריטי, במקביל לפגישה בלונדון בין ראש הממשלה למקבילו דיוויד קמרון. היום (ה') יפגוש נתניהו את נשיא צרפת ניקולא סרקוזי, במסגרת המסע לאירופה שנועד למנוע בדיוק את הצעד האירופי הזה, ובצרפת נשמעים קולות דומים.

 

 

"עד כמה נוכל להשפיע עליו?", תהה אמש שר החוץ הצרפתי אלן ז'ופה בעניין נתניהו, והנמיך ציפיות מהפגישה. "אתם מכירים את האיש, את האופי שלו, את הנחישות". סרקוזי עצמו רמז בראיון ב"ל'אקספרס" שישקול תמיכה בהצהרה חד-צדדית פלסטינית.


נתניהו בדאונינג 10 בלונדון. אין תשובות ברורות מהבריטים (צילום: AP)

 

"אם תהליך השלום יחודש במהלך הקיץ, צרפת תשאיר לצדדים לנהל את המגעים בלי לכפות לוח זמנים", אמר הנשיא הצרפתי. "אבל מצד שני, אם התהליך ימשיך להיות אות מתה בספטמבר, צרפת תשקול את מחויבויותיה בנושא המרכזי של הכרה במדינה פלסטינית".

 

שר החוץ ז'ופה גם ציין שפריז תבקש להפוך את ועידת המדינות התורמו לרשות הפלסטינית, המתוכננת לחודש הבא, לכינוס בינלאומי גדול יותר - מעין ועידת פסגה בשאיפה להוביל לחידוש המגעים.

 

והשאלה נותרת באוויר

לפני סרקוזי, נתניהו כנראה שמע איום מרומז גם מקמרון. לפי הכתב הפוליטי הבכיר של ה"גרדיאן", ניקולס וואט, ראש הממשלה הבריטי מאמין שהעלאת האפשרות לתמיכה בהכרה חד-צדדית במדינה מעניקה לו "מנוף לחץ" על ישראל. גורם דיפלומטי המצוטט בטור של וואט אמר ש"ההעדפה הברורה היא משא ומתן שיוביל לפתרון שתי המדינות, אבל בשלב הזה בריטניה לא פוסלת דבר על הסף".


קמרון ונתניהו בכניסה למעון ר"מ בריטניה. לחץ עליו? (צילום: עמוס בן גרשום)

 

אותו גורם הדגיש: "ככל שישראל תהיה מעורבת באופן יותר רציני בתהליך שלום בעל משמעות, יפחת הסיכוי ששאלת ההכרזה החד-צדדית תעלה.

 ארצות הברית בכל מקרה לא תתמוך (בהצעה הפלסטינית להכרזת מדינה). זה מציב את אירופה כמעין לשון מאזניים. בריטניה, צרפת וגרמניה יכולות להשפיע רבות על התוצאה הסופית".

 

ההכרה הפלסטינית, שכרגע מתוכננת לנוסח שיקרא לגבולות 67' ללא הסתייגות, צפויה לזכות לתמיכה של מעל 100 מדינות בעצרת הכללית של האו"ם, אולם בישראל בונים על מדינות האיחוד האירופי רבות ההשפעה, כדי שהרוב בעצרת הכללית לא יהיה גורף מדי. "ניצחון מוסרי", מכנים זאת בירושלים.

 

הבריטים, כנראה, ממשיכים להדגיש שהם ממש לא בכיס של נתניהו. "אירופה תידרש להשיב לשאלה מאוד קשה ואנחנו עוד לא יודעים מה תהיה התשובה", הוסיף הגורם הדיפלומטי המצוטט ב"גרדיאן". "הבעיה היא שבלי תהליך שלום, השאלה נותרת באוויר".

 

בריטניה תסכים לדבר עם חמאס?

בעיתון הבריטי נכתב עוד שקמרון מודע לכך שלמדינות אירופה השפעה מועטה בדרך כלל על ישראל, אך הוא מקווה שהפעם יזכה לאוזן קשבת. את זה הוא יוכל לגלות, מדגישים בלונדון, כנראה רק כאשר יישא נתניהו את נאומו בפני שני בתי הקונגרס, בעוד כמה שבועות.

 

ברקע הכניסה המשמעותית לתמונה של חמאס, שהתפייס עם פתח, ב"גרדיאן" נטען עוד שבריטניה לא דורשת בתוקף מחמאס הכרה בישראל - אחד מתנאי הקוורטט (ארה"ב, האיחוד האירופי, רוסיה והאו"ם) לכניסתו למו"מ. נתניהו המשיך אמש לטעון שהפיוס הוא "מכה אנושה לשלום ופרס גדול לטרור", אבל לא קיבל תשובות ברורות לדרישותיו,

למרות שגורמים מדיניים הדגישו שבריטניה דווקא כן תתעקש על דרישות הקוורטט.

 

גורמים בפמליה אומרים שנתניהו חזר והבהיר כי ישראל לא תנהל כל משא ומתן עם חמאס. כמו כן, העלה נתניהו בפני קמרון את העובדה כי המזכיר הצבאי, יוחנן לוקר, נאלץ להישאר בארץ, מחשש כי ייעצר אם ידרוך על אדמת בריטניה. קמרון הבטיח לקדם את הנושא, שנמצא בהליכי חקיקה כבר תקופה ארוכה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמרון ונתניהו. לא פוסלים כלום
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
סרקוזי. לא נכפה, אבל
צילום: רויטרס
משעל ואבו מאזן, אתמול. מתפייסים
צילום: AP
מומלצים