שתף קטע נבחר

צילום: אבי מועלם

הרופאים לחברי הכנסת: "אנחנו נופלים מהרגליים"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דנה בנושא שביתת הרופאים. יו"ר ההסתדרות הרפואית אמר כי האוצר לא מוכן לדון בבעיות האמיתיות, "וממשיך לדבר על משהו שהיה לפני 20 שנה". האוצר: הצענו להקל על המתמחים בלי לפגוע בשכרם

שביתת הרופאים המתמשכת מגיעה לכנסת: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות התכנסה הבוקר (יום ד') לדיון פגרה מיוחד בנושא שביתת הרופאים, הנמשכת לסירוגין יותר מחודש. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, הזהיר בדיון כי "השביתה הזאת תהיה ארוכה ותמשיך אם הדרגים הגבוהים ביותר בממשלה לא יתערבו בה". הדיון הועבר בשידור חי ב-ynet.

 

 

בדיון, שנערך על רקע המבוי הסתום במשא ומתן בין הרופאים לאוצר, השתתפו סגן שר האוצר, יצחק כהן, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. שר האוצר יובל שטינייץ שהיה אמור להשתתף בדיון לא הגיע, ובמקומו משתתף הממונה על השכר באוצר, אילן לוין. מחר צפויים הרופאים, הנאבקים על שיפור שכרם, לחדש את העיצומים, ולהשבית את העבודה בכל בתי החולים הציבוריים.

 

האוצר: מוכנים להקל על המתמחים

אילן לוין, הממונה על השכר באוצר, חשף בדיון כי באוצר הציעו לרופאים לקצר את שעות התורנויות של המתמחים מבלי לפגוע בשכרם. ". אם נגיע למתכונת שמאפשרת להעסיק את המתמחים בפחות שעות, אין לנו כוונה להוריד את שכרם של המתמחים, כי זה משפר את איכות הרפואה ומאפשר לנו לתת תוספת דיפרנציאלית". הוא הוסיף כי האוצר מעוניין בשעון נוכחות "לא כדי לפגוע במעמד הרופאים, אלא כדי לשפר את שכרם. מתארים לנו תמונה של רופאים שנשארים שעות ארכות בגלל עומס ושל רופאים שלא. אנחנו רוצים לשלם יותר, למי שנשאר יותר".

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, אמר בפתח הדיון כי ההשקעה ברפואה בישראל לא עלתה מאז שנות ה-90. "אין קסמים, אנשים משלמים מחיר על אי השקעה בבריאות", אמר אידלמן, "מספר הרופאים בירידה מתמדת". 

 

הוא ציין כי האוצר מסרב לדון עם הרופאים בבעיות האמיתיות. לדבריו, "למרות שכל המעסיקים הסכימו שכל הבעיות שהצגנו הן קיימות ואמיתיות, נכון לעכשיו אין פיתרון. האוצר מסרב לדון בתוספת תקינה באופן מוחלט, תקינה שנקבעה בשנות ה-70. האוצר משום מה ממשיך לדבר על משהו שהיה לפני 5, 10 או 20 שנה".


"צריך רשימת קניות מצומצמת", יו"ר הוועדה חיים כץ (צילום: ערוץ הכנסת)

 

לדברי אידלמן, כל אחד שנזקק לרפואה בשנים האחרונות יכול להעיד שהמצב הוא בלתי נסבל. "מחכים במיון שעות רבות, מחכים לרופא ימים רבים". הוא הוסיף כי קיימת מצוקה קשה לגייס מתמחים חדשים לרוב המקצועות, למעט ארבעה. "רופאים במקצועות האלה נופלים מהרגליים, והחולים משלמים מחיר".

 

יו"ר הוועדה, חיים כץ (ליכוד), ביקש מהרופאים לפרט את דרישותיהם המספריות. לדברי ד"ר אידלמן, חברת ניהול ששכרו הרופאים מצאה "שכדי להתאים לצרכי מערכת הבריאות הנכונה והעכשווית יש צורך בתוספת של 7,000 תקנים.  צריך 7,000 רופאים לעשר השנים הקרובות". לדבריו, תוספת של 640 תקנים עוד היום "תאפשר למתמחים ללכת הביתה אחרי התורנות". הוא ציין כי הרופאים דורשים שמתמחים לא יעשו תורניות של יותר משמונה תורניות, הנמשכות 24 שעות, ודרישה שלישית: הכפלת השכר לרופאים בפריפריה. 

 

"אם רוצים לסיים את זה צריך רשימת קניות מצומצמת"

ח"כ כץ נזף ברופאים שדרישותיהם אינן ממוקדות. "אם אנחנו רוצים לפתור את הסכסוך הזה צריך לבוא בדרישה מסוכמת כתובה. לא לפרוס ספקטורום רחב של דרישות שניפול ונסתבך איתן. המטרה של הרופאים לא לשבות אלא ללכת הביתה בשלום".  לדבריו, "אם רוצים לסיים את זה צריך לבוא עם רשימת קניות מצומצמת. אנחנו יודעים שלא נקבל את המאה אחוז,

אבל נקבל את מה שבנפשנו".

 

הוא הציג לרופאים להיות איתו בקשר ולדווח לו מדי יום, על מנת שיסייע להם בקידום עניינם, ואילו למשרד האוצר קרא יו"ר הוועדה לצאת מהקיבוע של תוספת של 1-2%, "תראו מה אפשר לעשות לטובת הציבור".

 

סגן שר האוצר, יצחק כהן, הסביר לחברי הוועדה שהמבוי הסתום במשא ומתן מוטל על כתפי הרופאים. "קיבלתם פה דוגמית ממה שמתנהל בחדר המשא ומתן. ערפל אסטרטגי כזה שבא להסתיר את הדרישות האמיתיות, שלא נסכים להן בשום אופן". לדבריו, "הרופאים דורשים תוספת רוחבית לכולם שמדלגת על המקצועות במצוקה". הוא ציין כי הסכסוך צריך להסתיים בבוררות. "אני מבקש לדחוף את זה לכיוון הזה כמה שיותר מהר. אנא, מנעו סבל מיותר מהחולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין קסמים. ד"ר ליאוניד אידלמן
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
עיצומי הרופאים נמשכים יותר מחודש
צילום: חגי אהרון
מומלצים