שתף קטע נבחר

ועדת הכספים אישרה הגבלות במסחר במט"ח

במסגרת התקנות החדשות תבוטל שורה של הקלות מיסוי שניתנו עד עכשיו לתושבי חוץ ומעתה הם ייאלצו לשלם מס על רווחים מקרנות נאמנות. הפטור מבוטל על השקעות לתקופות הנמוכות משנה

ועדת הכספים אישרה היום (ד') שורת תקנות שנועדו להגביל את פעילות הספקולנטים בשוק המט"ח. הוועדה אישרה, לבקשת רשות המסים, תיקונים בתקנות מס הכנסה אשר מבטלים את הפטור ממס על רווחים של תושבי חוץ ממסחר בקרנות נאמנות וכן פטור מריבית משתלמת על מלווה מדינה ופטור לתושב חוץ על רווחי הון מעסקאות עתידיות. הפטור מבוטל על השקעות לתקופות הנמוכות נשנה.

 

 

ניר הלפרין מרשות המיסים אמר לוועדה כי הפטורים שניתנו לתושבי חוץ נועדו לעודד השקעות זרות, אבל התיקונים שהועברו לא נועדו לפגוע במשק אלא רק באותם משקיעים תושבי חוץ שניצלו את הפטור למטרות עשיית רווחים לטווח קצר, בעיקר ברכישת מלוות קצרי מועד של בנק ישראל ואגרות חוב לטווח קצר.

 

עסקאות אלה שנעשו לטווחי זמן קצרים ניצלו לרעה את הפטור הקיים. האוצר ובנק ישראל זיהו השפעה ניכרת על שער הדולר כלפי מטה. הלפרין ציין כי התיקונים הובאו לאחר פעילות משותפת של האוצר ובנק ישראל, אשר זיהתה עלייה מהותית בהשקעות לטווח קצר, מעשרה מיליארד ל-40 מיליארד שקל.

 

ההתערבות נעשתה במקום שהאוצר והבנק המרכזי זיהו שההתערבות בחקיקה באמצעות ביטול הפטור איננה נותנת יתרון למשק מבחינת ההשקעות הזרות. תחילת התקנות נקבעה ל-7 ביולי, המועד הראשון הקרוב של פדיון המלווה קצר המועד הקרוב ביותר.

 

"חשש לפגיעה בכושר התחרות"

נציג התאחדות התעשיינים חזקיה ישראל התרעם על פרק הזמן שנקבע לתחילת התקנות שאמור להיות קצר יותר ובעצם מיידי, זאת מאחר שהתעשיינים חזרו ודרשו מהאוצר ומבנק ישראל להתערב לשם ריסון השקעות הספקולנטים שמשפיעים לרעתם על שער הדולר. על כך הגיב הלפרין: "טוב מאוחר מאשר לעולם לא".

 

בדברי ההסבר לתקנות אומר שר האוצר יובל שטייניץ כי הפטורים ניתנו בשל הרצון לעודד את פעילות המשקיעים הזרים בשוק ההון ובלעדיהם רווחי המשקיעים חייבים במס בשיעור של 15% או 20% על רווחי ההון והריבית.

 

"בתקופה האחרונה", אמר שטייניץ. "בנוסף להשקעות זרות מבורכות במשק הישראלי התקיימה עלייה משמעותית בכניסת מטבע חוץ המיועד כולו ליצירת רווח פיננסי לטווח קצר כתוצאה מפערי הריבית בין ישראל לחו"ל ומטעמים נוספים ובמצב זה יתקיים ייסוף במטבע השקל שעלול לפגוע בכושר התחרות ארוך הטווח של המשק.

 

"לאור החשש כי הפטור מנוצל על ידי שחקנים בשוק המט"ח למטרות עשיית רווח לטווח קצר, בעיקר כשמדובר ברכישה של מלוות קצרות מועד ואגרות חוב לטווח קצר, פעלנו לבטל את הפטור על הכנסות מריבית לרווחי הון כשהמועד לפדיונם אינו עולה על 365 יום ממועד הנפקתם".

 

השר מציין כי במקביל לתקנות, האוצר מציע לערוך תיקון בחוק כך שיבוטל הפטור הקיים לתושבי חוץ מרווחי הון במכירת מלוות המדינה או בערבות המדינה אשר יחליף את התקנות. הוא אמר כי בימים הקרובים הממשלה תפיץ טיוטה של הצעת החוק לעיון הגורמים בעלי העניין ובעקבות הערותיהם תוגש לכנסת הצעת חוק שתעגן את הביטול מהפטור על עסקאות לטווח קצר של פחות משנה באופן קבוע ולא רק בתקופות שבהן עסקאות גורמות לתיסוף השקל באופן שפוגע בעסקאות הייצוא בין ישראל לחו"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים