שתף קטע נבחר

אדריכל הסנקציות: חייבים להשיב את איראן למוקד

במשך שש וחצי שנותיו בממשל האמריקני הצליח סטיוארט לוי לשכנע בהצלחה מדינות זרות וחברות פרטיות שלא לעשות עסקים עם טהרן. אבל עכשיו הוא מביט על אביב העמים הערבי ומודאג מאוד. "ההתקוממויות האחרונות במזרח התיכון גוזלות זמן ותשומת לב רבים מתכנית הגרעין האיראנית", אמר ל-ynet מי שהיה תת שר האוצר האמריקני שאחראי למלחמה בטרור

סטיוארט לוי מודאג. האיש שהיה במשך שש וחצי שנים אדריכל הסנקציות נגד איראן בממשלים של ג'ורג בוש וברק אובמה אינו מסתיר את חששו מכך שהעיסוק בלוב, תימן ונקודות חמות אחרות במזרח התיכון, מסיט את תשומת הלב של מנהיגי ארה"ב והעולם מאיראן. "האתגר הוא להבטיח שאיראן תמשיך להיות במוקד. כרגע אין ספק שהמזרח התיכון גוזל הרבה תשומת לב וזמן של ההנהגה וחשוב שהמיקוד יהיה על איראן", אמר לוי בראיון מיוחד ל-ynet.

 

 

גם היועץ המיוחד של אובמה לפירוק נשק גרעיני, גארי סימור, הביע לפני כמה ימים דאגה דומה. "כרגע תשומת הלב של כולם כל כך ממוקדת באביב העמים הערבי, בהתקוממויות הערביות, כך היא מוסטת מתכנית הגרעין האיראנית לחוסר היציבות בעולם הערבי. הנושא צריך להירגע קצת לפני שתוכנית הגרעין תחזור לראש סולם העדיפויות", אמר סימור בראיון לרדיו "אירופה החופשית".  


לוי מונה על ידי בוש והמשיך לעבוד בממשל אובמה (צילום: AP)

 

סטיוארט לוי נפרד לפני כמה שבועות מתפקיד תת שר האוצר האחראי למלחמה בטרור, ומהמאמצים למנוע נשק גרעיני מצפון קוריאה ואיראן. זה היה תפקיד שסטיוארט לוי יצר יש מאין בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001 - תחילה במשרד המשפטים ולאחר מכן ב-2004 בעת שבוש מינה אותו להקים צוות לאיתור כספים בלתי חוקיים שמשרתים טרור - מתוך משרד האוצר האמריקני

 

בלי ציפיות מוקדמות

"זה היה אתגר גדול מההתחלה, אך משום שהיה מדובר בתפקיד חדש לא הייתי צריך לעמוד תחת נטל גדול של ציפיות. כשהתחלתי לעבוד בממשל בקיץ 2004 לא חשבתי שאשרת בו שש וחצי שנים. הנשיא בוש רץ לקדנציה נוספת ואם היה מפסיד בבחירות, תקופת עבודתי היתה מסתכמת בכמה חודשים בלבד.

לא ידעתי למה אני נכנס. אני שמח שניתנה לי ההזדמנות לכהן בתפקיד יותר מכמה חודשים", גילה לוי.

 

"לא ציפיתי לעסוק בתחום שבו התמקדה מרבית פעולתי. כשנכנסתי לתפקיד התמקדתי בהתחלה בנושאים של מימון טרור בתוך ארצנו, כמו למשל בקרן הצדקה של תנועת חמאס שפעלה בארה"ב ובאיסוף הכספים של ארגון חיזבאללה בארה"ב", אמר לוי. "נוכחתי לדעת שאפשר להשיג הרבה יותר על ידי מיקוד הפעילות ברחבי העולם, תוך שימוש בכלים שפיתחנו בארה"ב".

 

נקודת המפנה הגיעה בפעילות נגד צפון קוריאה ב-2005. "איתרנו אז בנק במקאו, 'בנקו דלתא אסיה', שסייע במימון פעילויותיה הלא חוקיות של צפון קוריאה. השתמשנו בסמכות שלנו לחשוף את הבנק ולהפסיק את הקשר שלו עם ארה"ב", אמר לוי.  


מנסים לעקוף את הסנקציות. הכור האיראני בבושהר (צילום: רויטרס)

 

"ההשלכה של המהלך היתה דרמטית. המערכת הפיננסית העולמית ומוסדות אחרים מיהרו לנתק את הקשר עם צפון קוריאה. אני חושב שבחשיפה הזו הבלטנו את הסכנה של פגיעה במוניטין של חברות לא רק מול ארה"ב אלא מול מערכות פיננסיות אחרות. זו היתה נקודת המפנה. למדנו מהדוגמה הזו והתחלנו לפתח תוכנית שתיושם במקרה האיראני".

 

"למדנו מתקדים צפון קוריאה"

כך פיתח סטיוארט לוי אסטרטגיה חדשה למלחמה פיננסית נגד איראן. "ניסינו ליישם לקחים מהמקרה של צפון קוריאה ולראות כיצד יגיב המגזר הפרטי בעולם לנעשה בארה"ב. באנו אליהם ואמרנו להם שהם נוטלים סיכונים שאפשר להימנע מהם. הם גילו עניין בדברים שאמרנו להם וכך יכולנו לקדם את התכנית".

 

וכך מצא עצמו לוי מסתובב בעולם, מחפש מפרי סנקציות ומאיים על מדינות ועל חברות שעשיית עסקים עם איראן תפגע ביחסים הפיננסיים שלהן עם ארה"ב ומדינות נוספות. עבודתו של לוי חידשה לעומת התנהלות העבר, אז הטילה הקהילה הבינלאומית סנקציות והמשיכה הלאה.

 

עבודתו של לוי התבררה כקלה בעת שביקר בכמה מדינות מערב אירופיות שלא קיימו קשרי מסחר ענפים עם איראן. במדינות אלה הוא הצליח להעביר את המסר של הממשל האמריקני: "אל תעשו עסקים עם טהרן". "בחלק מהמדינות זה היה קשה יותר, כמו בגרמניה ושוויץ בגלל ההשקעות הרבות והעסקים שלהן באיראן", תיאר לוי את הקשיים בעבודתו. "ב-2006-2007, לאחר שקיימנו אתן (גרמניה ושוויץ) שיחות רבות, הן קיבלו החלטה גדולה להפסיק את העסקים עם איראן. אני חושב שהן עשו זאת לאחר שהגיעו למסקנה שהסיכון לעשות עסקים עם בנקים איראניים גדול". 


"זכו לגינוי חובק עולם". חברי משמרות המהפכה האיראניים (צילום: AP)

 

כיצד הצליח לוי לשכנע את המדינות שקשרו קשרי עסקים רחבים עם איראן? "הצגנו בפניהן כמה דוגמאות בהן הוכח שאיראן הפרה את הסנקציות שהוטלו עליה, בין היתר על ידי שינוי שמות חברות, שימוש בחברות קש ושינוי שמות של ספינות", אמר לוי. "הדגשנו בפני המגזר העסקי במדינות עד כמה מסוכן לעשות עסקים עם איראן. זה עזר לנו להגביר את הלחץ".

 

"הפסקתי לספור את ביקורי העבודה בישראל"

לוי ואנשיו השתמשו בכל הכלים העומדים לרשות הממשל האמריקני, ובראשן סוכנויות הביון ובעלות בריתה של ארה"ב, כדי לעקוב אחר יישום הסנקציות נגד הרפובליקה האיסלאמית ואיתור מפרות הסנקציות.

לדברי לוי, "כבר הפסקתי לספור כמה פעמים הגעתי לישראל במסגרת התפקיד שלי - לא רק כדי לדבר על איראן, אלא גם על טרור. תמיד היו לנו שיחות טובות מאוד".

 

לוי סיפר כי במהלך כהונתו כתת שר האוצר האמריקני הוא קיים לפחות מאה טיסות ליעדים שונים בעולם כדי לקדם את הסנקציות. אפילו לסין הוא הגיע - יותר מפעם אחת.

 

"ברור שסין פחות נלהבת להפעיל לחץ על איראן כאמצעי טקטי לפתרון בעיית הגרעין, ולכן העבודה אתה היתה קשה יותר". בסופו של דבר, המדינה הקומוניסטית הצביעה במועצת הביטחון של האו"ם בעד ההחלטה להטיל סנקציות על איראן, אחרי שהצליחה להחליש אותה. לוי הסביר את ההבדלים בין הגישות ביחס לסוגייה האיראנית. בזמן שארה"ב ואירופה אומרות שנוכח הרקורד של הונאה איראנית, על טהרן עומד נטל ההוכחה בכל הקשור לביצוע העברות פיננסיות ורכישות ציוד. לעומת זאת, סין חושבת אחרת. 


"שיתוף פעולה טוב עם רוסיה בנושא הסנקציות". מדבדב ופוטין (AFP)

 

"בגלל סין לא יכולנו להעביר החלטה חזקה כמו שרצינו. דווקא שיתוף הפעולה עם רוסיה היה טוב בהשוואה לסין", אמר לוי. "אני חושב שהרוסים משתפים פעולה עם הסנקציות ומיישמים אותן. בתקשורת כתבו על העסקים הגדולים של רוסיה ואיראן. עם זאת, אי אפשר בכלל להשוות אותם עם היחסים המסחריים בין איראן לסין".

 

"איראן גרעינית לא מפחידה את אירופה"

מדוע שונה הגישה הסינית מזו של שאר העולם? לדברי לוי, "לסין יש אינטרסים כלכליים אמיתיים באיראן והם רוצים לשמור על מקורות האנרגיה שלהם. קשה היה להביאם לשתף פעולה בקבלת החלטה קשה יותר נגד איראן.

 

הבכיר האמריקני אמר כי מחוץ למזרח התיכון, הוא לא מצא מדינות שחוששות מהגרעין האיראני. "נשק גרעיני בידי איראן מהווה בעיית ביטחון לאומי עבור ארה"ב. כשביקרתי פעמים רבות במדינות אירופיות, הצגתי מפות ואת טווחי הטילים האיראניים. הם לא הרגישו מאוימים".

 

"אני לא נכנס לשאלה כמה זמן נותר (עד שאיראן תהפוך למדינה גרעינית)", אמר לוי. "להנהגה בטהרן יש כוונה שלא עברה כל שינוי והיא להמשיך לקדם את יכולותיה הגרעיניות של המדינה". וכיצד מגיבים בוושיגטון לכוונה האיראנית? לפי לוי, הממשל האמריקני לא השלים עם איראן גרעינית."זו המדיניות של הנשיא - שאיראן לא תהיה גרעינית", הוא אמר. 


"בידודה של איראן לא יהיה קל, אך אפשרי". אחמדינג'אד (צילום: רויטרס)

 

"סנקציות חזקות יכולות לעבוד"

יחד עם זאת, לוי מאמין ש"הסנקציות מאוד חזקות ויכולות לעבוד". אולם, הוא סבור שעכשיו הוא הזמן להחריף אותן. "הוכחנו שהשיטה שבה השתמשנו יכולה להיות יעילה. צריך להגביר את הלחץ על איראן דרך מועצת הביטחון או מחוצה לה", הוא אמר.

 

"יש כמה דברים שפועלים לטובתנו בנושא האיראני והעיקרי שבהם הוא הגינוי חובק עולם של משמרות המהפכה האיראניים", אמר לוי. "ארגון זה נמצא ברשימה השחורה של ארה"ב, אירופה והקהילה הבינלאומית, כולל דרום קוריאה יפן. ארגון זה מעורב בפעילות כלכלית רחבה שקשורה למדינה ומנסה לעקוף את הסנקציות. זהו ארגון שהעם האיראני לא יתייצב מאחוריו"

 

לוי הוסיף כי "משמרות המהפכה גוזלים מהאיראנים הזדמנויות כלכליות ומדכאים אותם. זו ההזדמנות שלנו לפעול ולהגביר את בידוה של איראן. זה לא יהיה קל, אבל זה אפשרי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages getty iage bank
מודאג. סטיוארט לוי
צילום: gettyimages getty iage bank
יחזיר את נושא הגרעין לראש סדר העדיפויות? אובמה
צילום: EPA
"גוזלים מהם הזדמנויות כלכליות. מפגינות באיראן
תפקידו של לוי נוצר בעקבות הפיגועים. מגדלי התאומים
צילום: AFP
מומלצים