שתף קטע נבחר

ביד אחת מחשב, בשנייה קוראן. סוד הארדואניזם

היא הפכה דתית יותר ודמוקרטית יותר, התקרבה למערב ופזלה למזרח. אבל הכי חשוב: אחרי שהייתה על סף קריסה, טורקיה היא אחת הכלכלות המשגשגות בעולם. מישהו מוכן לשים כסף נגד ראש הממשלה ארדואן בבחירות? טיפ קטן: הוא לא רגיל להפסיד

"המסגדים הם בסיסינו, הכיפות הן קסדותינו, צריחי המסגדים הם כידונינו והמאמינים הם חיילינו". את המילים הללו הקריא ב-1998 רג'פ טאיפ ארדואן מתוך שיר שנגד את עקרונותיה החילוניים של טורקיה. מעשהו הקיצוני גרר עונש של עשרה חודשי מאסר בכלא בגין הסתה לשנאה דתית, אך בסופו של דבר הוא ריצה ארבעה חודשים בלבד מאחורי הסורגים ושוחרר לביתו.

 

 

רצה הגורל וכעבור ארבע שנים הפך האסיר ארדואן לראש הממשלה הטורקי ובעוד כחודש מהיום, ב-12 ביוני ליתר דיוק, הוא צפוי - על פי סקרי דעת קהל - לעשות היסטוריה ולהיבחר לכהונה שלישית ברציפות. בכך יהפוך ארדואן למנהיג הטורקי שהנהיג את ארצו זמן רב יותר מכל מנהיג אחר, למעט מייסד הרפובליקה החילונית מוסטפא כמאל אתא טורק.

 

וכשניצחונה של המפלגת השלטת בטורקיה, "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) נראה מובטח, כעת נותר לראות אם היא תשיג רוב של שני שלישים בפרלמנט. אם תעשה זאת הרי שתהיה זו היסטוריה נוספת, אולי גדולה אף יותר בחשיבותה, משום שאז תוכל ה-AKP לבצע שינויים בחוקת המדינה החילונית ולערוך שינויים משמעותיים ביותר במערכת הפוליטית, לראשונה מאז ימיו של אתא טורק.  


רוב מוחלט בפרלמנט יאפשר לו לבצע שינויים בחוקה. ארדואן (צילום: רויטרס)

 

"השאלה הגדולה היא אם המפלגה השלישית בגודלה בטורקיה, 'התנועה הלאומית' (MHP) מהימין הקיצוני, תצליח לעבור את אחוז החסימה שעומד על 10 אחוזים ולהיכנס לפרלמנט", אמר ל-ynet ד"ר אלון ליאל, לשעבר מנכ"ל משרד החוץ ומיופה כוח בשגרירות ישראל בטורקיה. "אם הימין הקיצוני ייכנס לפרלמנט, למפלגתו של ארדואן לא יהיה רוב מוחלט בעוד שאם היא תישאר מחוץ לבית הנבחרים הרי שבכך ירשום ארדואן הישג גדול ביותר".

 

"זו הכלכלה, טמבל"

מהו סוד הקסם של ארדואן וכיצד הוא הצליח לשמור על יציבות שלטונית - מצרך נדיר בפוליטיקה הטורקית בשנים האחרונות - במקום שרבים אחרים נכשלו בו?

את התשובה לשאלה ניתן כנראה למצוא בדבריו של ג'יימס קארוול, יועצו של ביל קלינטון במערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-1992: "זו הכלכלה, טמבל".

 

מאז שמפלגתו זכתה בניצחון סוחף בבחירות של 2002, ביצע ארדואן רפורמות פוליטיות וכלכליות רחבות שקירבו את טורקיה עוד יותר על עבר הצטרפות לאיחוד האירופי. החוקה, המשטרה, הצבא ומערכת המשפט - כולם עברו רפורמות. עם זאת, הדבר החשוב מכול היה שהרפורמות הפכו את המדינה המוסלמית לאחת הכלכלות שמתפתחות בקצב המהיר ביותר בעולם.

 

"בשנת 2001 נכנסה טורקיה למשבר כלכלי חריף ביותר שאיים למוטט אותה. על רקע משבר זה, נבחר ארדואן לשלטון והצליח לשקם את הכלכלה ולהפוך אותה למשגשגת", הסביר ד"ר ליאל.  


איראן וטורקיה מחזקות היחסים למרות המחאה. חמינאי וגול (צילום: רויטרס)

 

עד כמה משגשגת הכלכלה הטורקית? ה"ניו יורק טיימס" דיווח בשבוע שעבר כי התוצר המקומי הגולמי של טורקיה הסתכם בכ-730 מיליארד דולר בשנה שעברה - נתון שהופך אותה לכלכלה ה-17 בגודלה בעולם. עוד דווח כי למדינה המוסלמית אינפלציה בשיעור של שמונה אחוזים וכי שיעור הצמיחה שלה צפוי להגיע השנה לכחמישה אחוזים.

 

"ארדואן הגדיל את ההשקעות במדינה ואת סחר החוץ שלה. בנוסף, ענף התיירות פורח וב-2010 נכנסו לטורקיה כ-30 מיליון תיירים", אמר ד"ר ליאל שגם הזכיר כי בעבר ידעה הכלכלה הטורקית אינפלציה בשיעור דו-מספרי - עד שהגיע ארדואן.

 

"האופוזיציה לא משחקת תפקיד משמעותי"

ולצד הכלכלה, ד"ר ליאל תלה את היציבות השלטונית בטורקיה, שנמשכת זה 9 שנים, בטריו שאוחז בהגה ההנהגה - ראש הממשלה ארדואן, הנשיא עבדאללה גוּל ושר החוץ אחמט דבוטאולו. "את טורקיה מובילה כיום הנהגה די צעירה שלמעט גול לא עברה את גיל 60 - היא אמנם צעירה, אך מנוסה מאוד.

 

"מאז שנות החמישים לא היה בטורקיה שלטון יציב כמו זה הנוכחי וזה אחד מהישגיו הגדולים ביותר של ארדואן, במדינה שידעה חילופי קואליציות רבים בשנות התשעים", הזכיר ד"ר ליאל. "אופוזיציה לארדואן? היא קיימת בפועל אך לא משחקת תפקיד משמעותי בפוליטיקה". מפלגת האופוזיציה המרכזית במדינה היא "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), מפלגה סוציאל-דמוקרטית חילונית שהוקמה ב-1923 על ידי אתא טורק ומונהגת כיום על ידי כמאל קיליצ'דרולו.


"היחסים עם ישראל נפגעו קשות". חייל צה"ל מדמם במרמרה

 

גורם אופוזיציה נוסף במדינה אותו ניתן לציין, אם כי לא באופן רשמי, הוא צבא טורקיה. הצבא מופקד מתוקף החוקה על הגנת אופיה החילוני של הרפובליקה. בעבר כבר הדיח הצבא ארבע ממשלות, האחרונה שבהן ב-1997, משום שהחשיבן מוסלמיות מדי.

 

ארדואן השמרן נגד הצבא החילוני

בחירה מחודשת של ארדואן לראשות הממשלה לא עשויה להביא לשיפור יחסיו עם הצבא, במיוחד ערב פרסום פסק הדין במשפטם של קציני צבא וחיילים שנאשמים כי תכננו להפיל את ממשלתו ב-2003.

 

אם ישאלו אזרח ישראלי "מה אומר לך השם ארדואן?", יתקבלו ודאי תשובות כגון "מוסלמי קיצוני", "שמרן דתי", "כיסוי ראש איסלאמי", "שונא ישראל", "אנטישמי", המרמרה ועוד. אך אם ישאלו אזרח טורקי את אותה השאלה בדיוק, סביר להניח שיתקבלו תשובות אחרות לגמרי, בהן: "מנהיג דגול", "איש אמונה", "אדם כריזמטי", "עוגן של יציבות", "רפורמטור נועז" ו"דובר אמת". שאלה אחת, תשובות שונות - תלוי באיזה צד של המפה אתה יושב.

 

כשד"ר ליאל מדבר על ארדואן הוא משתמש במילה שיכולה להיכנס בקלות ללקסיקון הטורקי תחת ההגדרה של ארדואן - "ווינר". במחשבה שנייה, יכול להיות שמילה זו כבר קיימת בלקסיקון. "מי שעוקב אחר פועלו של ארדואן רואה לפניו ווינר. בכל אשר הלך - בחירות כלליות, בחירות מקומיות ומשאלי עם - הוא יצא כשידו על העליונה. גם כשהלך נגד צבא העם, הוא הצליח לנצח ולרשום לעצמו הישגים", אמר ד"ר ליאל.  


"הנהגה צעירה, אך בעלת ניסיון". שר החוץ הטורקי דבוטאולו (צילום: רויטרס)

 

מדיניותו של ארדואן מבית, בעיקר זו הכלכלית, הביאה כאמור לביסוס התמיכה הציבורית בו במהלך שתי הקדנציות האחרונות שלו. אולם גם מדיניות החוץ שלו, לעתים פרובוקטיבית למדי, הצליחה למשוך אליו תומכים ומצביעים פוטנציאלים רבים.

 

"ארדואן? All Around Player"

ראש ממשלת טורקיה הוביל את ארצו, החברה בנאט"ו מאז 1952, לטריטוריות שלעתים לא מצאו חן בעיני חלק ממדינות המערב. זאת לאחר שהחל ללכת יותר ויותר במסלול עצמאי וקידם את יחסי ארצו עם איראן ומדינות מוסלמיות נוספות. בנוסף, בעל הברית הנאמן לארה"ב החליט לעשות מעשה בשנה שעברה ופגע קשות ביחסי ארצו עם ישראל על רקע הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

"ארדואן חיזק את מעמדה של טורקיה באזור והפך לשחקן אסרטיבי שמעורב בכל דבר ופחות תלוי במערב", אמר ד"ר ליאל. "בשפת הספורט מכנים אדם מסוג זה All Around Player. צעדיו של ראש הממשלה הטורקי לחיזוק מעמדו האזורי פגעו אמנם קשות ביחסי ארצו עם ישראל, אבל באופן כללי, נראה שבמזרח התיכון הוא יצא ללא פגע".

 

באופן שעשוי להפתיע ישראלים רבים, ד"ר ליאל אמר שסוגיית היחסים עם ישראל לא עומדת על סדר היום של הבחירות הכלליות בטורקיה. כלכלה כבר אמרנו? "ארדואן פגע קשות ביחסים עם ישראל ומאז המשט לעזה הוא משתק את היחסים בין המדינות בגלל דרישתו להתנצלות ישראלית", אמר הדיפלומט הישראלי. "כיום יש נתק מדיני מוחלט בין שתי המדינות שפוגע קשות בישראל. צריך לזכור שטורקיה איננה עוד מדינה באזור. יש לה חשיבות אסטרטגית גדולה עבור ישראל, בעיקר על רקע מה שקורה כיום בעולם הערבי."

 

טורקיה גם איננה מדינה שאפילו המעצמה הגדולה בעולם, ארצות הברית, יכולה להרשות לעצמה לנטוש - רק משום שהיא מקיימת יחסים קרובים עם טהרן. מיקומה האסטרטגי בין אסיה לאירופה וקרבתה לבלקן, למזרח התיכון ולקווקז, הביאו את הממשלים האחרונים בוושינגטון לחזר אחר המשטר בטורקיה. המהפכות האחרונות בעולם הערבי רק הדגישו את החשיבות הרבה בקיום יחסים טובים עם המדינה המוסלמית.  


לא רוצים את טורקיה באיחוד. סרקוזי ומרקל (צילום: רויטרס)

 

בעוד שבמערב נתפסו "לא מוכנים" להתקוממויות העממיות בחודשים האחרונים, היתה זו טורקיה שהחלה להפעיל את השפעתה הדיפלומטית ההולכת וגדלה באזור. במצרים, לדוגמה, היא קראה לחוסני מובארק לפנות את כסאו באופן מיידי ובסוריה היא קראה לבשאר אסד להניח את נשקו ולהפסיק את הדיכוי האלים של מתנגדי שלטון.

 

לא הגיע לארץ המובטחת - לאיחוד האירופי

אך אסרטיבי ובעל השפעה גדולה ככל שיהיה, ארדואן לא הצליח עדיין להביא את טורקיה אל הארץ המובטחת - אל האיחוד האירופי. גם הרפורמות הגדולות שביצע, שהיו לשביעות רצונה של בריסל ואף זכו לשבחים מצד נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש וראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, לא עזרו לארצו לעבור את "שערי הכניסה" לאיחוד.

 

מה יש לטורקיה לחפש באיחוד? חברות בגוש האירופי תקנה לה סיוע כלכלי רב מצד המדינות העשירות באיחוד ותקל על טורקים רבים, בעיקר צעירים, המעוניינים לעבוד מחוץ למדינתם.

 

לפי ד"ר ליאל, "עם בחירתו לתפקיד ראש הממשלה, ארדואן הציב לעצמו מטרה ברורה - להביא לצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי. אחד המכשולים הגדולים ביותר להגשמת מטרה זו היה התנגדותם למהלך של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי. וכפי שהדברים נראים כרגע, ההצטרפות לאיחוד לא הולכת להיות בקרוב". ממה חוששים סרקוזי ומרקל? מנהיגי צרפת וגרמניה חוששים, על אף שלא יאמרו זאת באופן גלוי, מהצפת השווקים של אירופה בעובדים שיגיעו מטורקיה ויערערו את המרקם החברתי בגוש האירופי.  


בטורקיה לא רוצים מחזות דומים. הפגנת מחאה באתונה (צילום: AFP)

 

"בטורקיה אין היום רוב שתומך בהצטרפות לאיחוד האירופי", אמר ד"ר ליאל. "אם בעבר עמד שיעור התמיכה בהצטרפות לגוש האירופי על 70 אחוזים, הרי שכיום הוא עומד על כ-35 אחוזים בלבד". כיצד אפשר להסביר את חוסר ההתלהבות של הטורקים? מדוע אירופה לא קורצת להם עוד? לפי ד"ר ליאל, "הטורקים אומרים שהם מאסו בסחבת האירופית ומפנים אצבע מאשימה לכיוון היבשת הישנה: 'אירופה השפילה אותנו והניחה לנו לעמוד כעניים בפתח'".

 

אזורים ללא אלכוהול באיסטנבול?

הנה עוד סיבה שבגינה מעדיפים הטורקים להישאר מחוץ ל"חגיגה האירופית" - הם לא רוצים שגורלם יהיה כגורל כמה מדינות החברות באיחוד - איטליה, יוון, פורטוגל ובולגריה לדוגמה. "וכי למה שירצו להידמות למדינות השקועות בבוץ הכלכלי בעוד שהם משגשגים מבחינה כלכלית", הסביר ד"ר ליאל את האינטרס הטורקי.

 

אך כל זמן שטורקיה מביעה רצון להישאר מחוץ לאיחוד האירופי, במדינות מערביות מביעים חשש שפניה לכיוון מזרח וכי היא בדרך להפוך למדינה איסלאמית קיצונית. גם בתוך טורקיה עצמה נשמעים קולות דומים. היריבים החילונים של ארדואן מאשימים אותו ואת מפלגתו בתמיכה בתוכנית סודית שמטרתה להפוך את טורקיה לחברה דתית.

 

ליריביו של ראש הממשלה הטורקי לא חסרות דוגמאות מהשטח כדי לתקוף אותו ולחזק את טענותיהם. לדבריהם, ביטול האיסור ללבוש כיסוי ראש מוסלמי באוניברסיטאות, ניסיונו הכושל של ארדואן להוציא את הניאוף מחוץ לחוק וניסיונותיו להציג "אזורים ללא אלכוהול" בבתי קפה באיסטנבול, חשפו את כוונותיו האמיתיות - לכפות ערכים איסלאמיים על החברה ולהתערב בחיי האזרחים. ואם זה לא מספיק, הם גם טענו שהוא צמצם את מעורבות הצבא - מגן החילוניות במדינה - בזירה הפוליטית.  


איסלאמי לא יכול להיות דמוקרטי? חיג'אב בפרלמנט הטורקי (צילום: AP)

 

וכיצד השיב ראש הממשלה למבקריו? מאז נבחר ב-2002, אמר ארדואן כי הוא מחויב לטורקיה חילונית, אך הוסיף כי דבר זה לא צריך לבוא על חשבונם של אנשים שרוצים להביע את אמונותיהם הדתיות בצורה גלויה יותר. ובכלל, "מפלגת הצדק והפיתוח" רואה עצמה כגרסה המוסלמית של המפלגות הנוצריות-דמוקרטיות השמרניות באירופה ודוחה את הטענות שהיא מטפחת אג'נדה איסלאמית חשאית.

 

אשתו של ארדואן הולכת לכל מקום עם כיסוי ראש

"הבעיה העיקרית היא למצוא דרך להישאר מאוחדים למרות חילוקי הדעות", אמר ארדואן בעבר בהתייחסו לסוגיית כיסוי הראש המוסלמי.

אגב, אשתו של ראש הממשלה, אמינה, נוהגת לעטות על ראשה כיסוי ראש ואף עשתה זאת פעמים רבות בעת שהתלוותה לבעלה לביקורים ממלכתיים בחו"ל - דבר שהכעיס מאוד חוגים חילוניים במדינה.

 

אך למרות כל הביקורת נגד ראש ממשלת טורקיה, גם מתנגדיו הגדולים ביותר יעידו כי הוא רפורמטור גדול שהפך את המדינה המוסלמית למודרנית ויעילה יותר מכל קודמותיה.

 

האם טורקיה אכן הופכת להיות יותר איסלאמית? ככל הנראה, התשובה לכך היא "כן". אולם, מי אמר שאיסלאמי הוא בהכרח לא דמוקרטי? "בסך הכול יש לנו טורקיה יותר איסלאמית ויותר דמוקרטית - עובדה שהציבור בישראל, לדוגמה, מתקשה להבין", אמר ד"ר ליאל. "טורקיה עשתה את המהפכה שלה בדרך לא אלימה משום שבניגוד למדינות העולם הערבי, היתה לה מנהיגות שמייצגת את הרחוב. האליטות הישנות זזו הצדה. במובן זה, אפשר לומר שטורקיה הקדימה את האזור והוכחה נוספת לכך היא שמתקיימות בה בחירות מסודרות כל חמש שנים". לישראל יש מה לקנא בטורקים.  


"ארדואן לחמאס: לכו לבחירות, עזבו הטרור". הפגנה בעזה (צילום: גטי אימג'ס)

 

"בשנת 2006 פנה ארדואן למנהיגי תנועת חמאס ואמר להם: 'לכו לבחירות, אל תתעסקו בטרור'. הוא ידע על מה הוא מדבר", אמר ד"ר ליאל. לדבריו, "אזור המזרח התיכון הולך להיות דתי יותר, אך גם דמוקרטי יותר. ראש ממשלה טורקי אמר פעם: 'ביד אחת נחזיק קוראן וביד שנייה מחשב'. מה שאנשים צריכים להבין היום זה שהעובדה שאדם הוא יותר דתי לא אומרת בהכרח שהוא איננו דמוקרטי".

 

ארדואן מטיף לדמוקרטיה ומדכא עיתונאים

ובעוד ארדואן מטיף לדמוקרטיה בעולם וקורא בשבועות האחרונים לנשיא סוריה אסד ליישם רפורמות חברתיות ופוליטיות ולא לדכא את מתנגדיו ביד קשה, ראש ממשלת טורקיה עצמו מואשם בפגיעה בזכויות אזרח.

 

"בשנים האחרונות, הביקורת הגדולה על ארדואן היתה שהוא פוגע בחופש העיתונות בארצו. לאחר שהוא קרא כתבות ומאמרי מערכת רבים לא מחמיאים שנכתבו עליו, הוא החליט לפתוח במלחמה נגד התקשורת, ובעיקר נגד איל התקשורת הגדול במדינה איידין דואן", אמר ד"ר ליאל, בהתייחסו לעובדה שלפני שנתיים הטילה ממשלת טורקיה קנס כבד על דואן בסך חצי מיליארד דולר בגין איחור בתשלום מס.

 

"אין ספק שהמלחמה שמנהל ארדואן נגד התקשורת הטורקית היא אחת מהנקודות החלשות אצלו. לא פעם נטען בשנים האחרונות שבמסגרת המלחמה בתקשורת הטורקית, הוא צותת לעיתונאים. ובמקרים רבים אחרים הוא שלח עיתונאים לכלא", אמר ד"ר ליאל.

 

רוב הטורקים: "לא לעצמאות הכורדים"

את ההצלחה הכלכלית המרשימה של טורקיה ניתן בהחלט לזקוף לזכותו של ארדואן, כמו גם את העובדה שהוא הצליח לשמור על יציבות שלטונית מרשימה זה תשע שנים. עם זאת, אין הצלחות ללא כישלונות ולארדואן יש עוד כמה כאלה מלבד כישלונותיו לצרף את טורקיה לאיחוד ולשמור על זכויות אדם.


יזכו למדינה משלהם? הפגנה של כורדים באיסטנבול (צילום: AP)

 

לאורך כל תקופת כהונתו כראש ממשלה פעל ארדואן להקמת מדינה כורדית או לפחות להענקת אוטונומיה למיעוט הכורדי, שחי ברובו הגדול בדרום-מזרח המדינה. עם זאת, מאמציו לא נשאו פרי. לפי ד"ר ליאל, "ארדואן הלך חזק על הנושא הכורדי וניסה להשיג את תמיכת דעת הקהל במתן אוטונומיה לכורדים או הכרה במדינה כורדית.

הוא נכשל בכך. בטורקיה קיימת התנגדות עזה להענקת עצמאות לכורדים. אם ארדואן יזכה לניצחון סוחף בבחירות, ייתכן שהוא ישוב לעסוק בסוגיה הכורדית ויפעיל יותר מתמיד את כובד משקלו כדי להשיג את מטרתו".

 

כישלונות נוספים של ארדואן: היחסים עם לוב עלו על שרטון מאז פרוץ המחאה העממית נגד משטרו של מועמר קדאפי. "בשנים האחרונות קיימה טורקיה של ארדואן קשרים קרובים מאוד עם לוב של מועמר קדאפי. הטורקים השקיעו באופן מסיבי במדינה הצפון אפריקנית, אך כשפרצה המחאה העממית נגד משטרו של השליט הלובי, הקשר בין שתי המדינות נפגע. חברות טורקיות עזבו את המדינה ביחד עם פועלים טורקים רבים. יחד עם זאת, אנקרה יצרה קשר עם המורדים הלובים", אמר ד"ר ליאל.

 

ואם מזכירים את אביב העמים הערבי, אי אפשר שלא להתייחס לסוגיה הסורית. בשנת 2004, שנה לאחר שארדואן עלה לשלטון, הגיע נשיא סוריה אסד לביקור היסטורי בטורקיה, שנועד לחזק את היחסים בין המדינות. לביקור היתה משמעות חשובה עבור אסד, שמצא עצמו מבודד לאחר שארצות הברית הכריזה על ארצו כמדינה התומכת בטרור. מאז ביקורו של אסד, ניהלו שני המנהיגים רומן שנבע מאינטרסים משותפים וכימיה אישית ביניהם.  


הרומן בין השניים הסתיים? אסד וארדואן (צילום: AP)

 

לדברי ד"ר ליאל, "מאז פרוץ המחאה העממית בסוריה, ארדואן נמצא בבעיה משום שהידיד הקרוב מדמשק בחר לפתור את המשבר בארצו באמצעות דיכוי אלים. דבר זה אילץ את ארדואן לקרוא לאסד לבצע רפורמות. במקביל, המשטר באנקרה העניק תמיכה לאנשי אופוזיציה סורים השוהים באיסטנבול".

 

בית ספר מוסלמי, תואר בניהול

ארדואן נולד בשנת 1954 בעיר ריזה הנמצאת לחוף הים השחור. אביו היה איש משמר החופים הטורקי. כשהיה בגיל 13, החליט אביו של ארדואן לעזוב עם משפחתו לאיסטנבול בתקווה שיוכל להעניק לחמשת ילדיו חינוך טוב יותר.

 

כנער מתבגר מכר ארדואן לימונדה ולחמניות שומשום ברחובות איסטנבול המחוספסים כדי להביא הביתה עוד קצת כסף. הוא למד בבית ספר מוסלמי לפני שהלך ללמוד באוניברסיטת מרמרה לתואר בניהול, ואף שיחק תקופה מסוימת כדורגל מקצועני.

 

במהלך לימודיו באוניברסיטה פגש ארדואן את נג'מטין ארבקאן - שלימים הפך לראש הממשלה האיסלאמי הראשון במדינה - והצטרף לתנועה האיסלאמית של טורקיה.  


"ארדואן צוטט בטלפון". הפגנה באיסטנבול נגד מעצר עיתונאים (צילום: AP)

 

הקריירה הפוליטית של ארדואן התקדמה במהירות והוא היה חבר ב"מפלגת הרווחה", שפורקה בידי הצבא בטענה שאיימה על אופיה החילוני של המדינה. ב-1994 נבחר ארדואן לראש העיר איסטנבול.

 

פוליטיקאי מוערך: "כי הוא לא מושחת"

אפילו מבקריו הגדולים ביותר של ארדואן הודו שהוא עשה עבודה טובה והפך את איסטנבול לעיר נקייה יותר וירוקה יותר - על אף שהחלטתו לאסור אלכוהול בבתי קפה בעיר לא מצאה חן בעיני החילונים בעיר.

 

ובניגוד לפוליטיקאים רבים בטורקיה, ארדואן זכה להערכה רבה משום שלא נתפש על ידי הציבור כאדם מושחת. במקביל, הרקע הדתי שלו ומחויבותו לערכים איסלאמיים קרצו לרוב המוסלמים האדוקים במדינה, שבעבר הופלו על ידי השלטונות וחשו מנוכרים.

 

כאשר הוא נבחר ב-2002 לראשות הממשלה, אסר בית המשפט בטורקיה על ארדואן לכהן במשרה ציבורית בעקבות הרשעתו, כאמור, בגין הסתה לשנאה דתית. ארדואן מינה את סגנו במפלגה והנשיא הנוכחי עבדאללה גול לראש ממשלה זמני, עד אשר תמה תקופת האיסור והוא יכול היה להתמנות לראש ממשלה. בעוד חודש הוא צפוי לחזור על מחזה זה - בשלישית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוכר הלימונדה שהפך לראש ממשלה. ארדואן
צילום: רויטרס
כבר לא ידידה קרובה. שריפת דגל ישראל בעזה
צילום: Gettyimages Imagebank
מקבצת נדבות ב איסטנבול טורקיה
צילום: AP
הוא פוגע בחופש העיתונות. הפגנה באנקרה נגד מעצר עיתונאים
צילום: רויטרס
ראש הממשלה האיסלאמי הראשון. נג'מטין ארבקן
צילום: AP
הוא זקוק לטורקיה. אובמה
צילום: AP
יש לנו כאן עסק עם ווינר. ד"ר אלון ליאל
צילום: טלי קצורין
מומלצים