שתף קטע נבחר

קטאר: נוטשים המגעים לפרישת נשיא תימן

לפני כשלושה שבועות הושג הסכם לפרישתו של עלי עבדאללה סאלח. ואם מאז מסרב הנשיא המכהן זה 33 שנה לחתום על העסקה ומאשים את קטאר במימון האופוזיציה ובאי ריסון רשת "אל ג'זירה" המלבה את המהומות. המהומות במדינה התחדשו

קטאר הודיעה אמש (יום ה') כי היא פורשת מהמגעים שמנהלות מדינות המפרץ בניסיון להשיג את הסכמתו של נשיא  תימן, עלי עבדאללה סאלח, לפרוש מתפקידו. המגעים המתנהלים זה כחודש התגבשו לפני כשלושה שבועות לעסקה שבמסגרתה היה אמור סאלח להעביר את סמכויותיו לסגנו בתמורה לחסינות מלאה.

 

העסקה, שאמורה להוביל לסיום ההתקוממות העממית בתימן הנמשכת זה כמה חודשים, כבר היתה אמורה להיחתם אך נקלעה למשבר עקב סירובו של סאלח לחתום ברגע האחרון. בעקבות כך, היה אמור המזכיר הכללי המועצה לשיתוף פעולה של מדינות המפרץ (GCC) לצאת לצנעא. ואולם עם הסתלקות קטאר מהמתווה - ספק אם הוא יוכל לצאת לפועל. 

 

"קטאר נאלצה לנקוט בצעד זה בגלל המבוי הסתום, ההסלמה הגוברת, עוצמת העימותים והיעדר חוכמה" נכתב בהודעה שפרסם משרד החוץ בדוחא. על-פי הערכות, סאלח מסרב לחתום על ההסכם בין היתר כיוון שהוא מאשים את קטאר במימון האופוזיציה התימנית ובהפעלת רשת "אל-ג'זירה" המלבה, לטענתו, את המהומות ברחבי המזרח התיכון.

   

אתמול התחדשו העימותים האלימים ברחבי תימן בין כוחות הביטחון לבין מפגינים. בעיר תעיז נפצעו עשרות מירי חיילים ושוטרים ושני אזרחים נוספים נהרגו בעיר אל-ביידא.

 בצנעא הפגינו בימים האחרונים רבבות ועל-פי דיווחים שונים לפחות עשרה בני אדם נהרגו.

 

מועצת מדינות המפרץ גינתה את חידוש המהומות בתימן, שכבר הובילו את סאלח להצהיר כי יפרוש מתפקידו בתחילת 2012 בכפוף לכך שהנהגת המדינה לא תופקר. במקביל, הולכות וגוברות קריאותיהם של ארגוני זכויות אדם לזנוח את ההצעה להעניק חסינות משפטית לסאלח, המכהן זה 33 שנה, בטענה כי יש לחקור אם הורה לכוחות הביטחון לפתוח באש חיה על מפגינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סאלח. אל-ג'זירה מסכסכת
צילום: רויטרס
מפגינים בצנעא (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים