שתף קטע נבחר

טיוטת אובמה: גבולות 67', ללא הכרזה חד צדדית

נאום נתניהו לא סיפק תוכנית מדינית, ובוושינגטון לא מאמינים כי בקרוב יסתיים הקיפאון במגעים. אבל מעיקרי טיוטת נאומו של הנשיא אובמה שפרסם "ידיעות אחרונות" עולה תמונה ברורה: שלילת הכרזה חד-צדדית פלסטינית ודרישה לנטוש ההתנחלויות

נסיגה ישראלית לגבולות 1967, דרישה מהפלסטינים לוותר על הכרזת עצמאות חד-צדדית. אלה הם עיקרי נאומו של הנשיא האמריקני, ברק אובמה, כפי שנחשפו הבוקר (יום ג') בעיתון "ידיעות אחרונות". ביום חמישי ינאם אובמה, רגע לפני שנתניהו ממריא לוושינגטון, ויקרא לישראל ולפלסטינים לחדש את המשא ומתן לשלום. אובמה צפוי להדגיש כי ישראל חייבת להפסיק את הבנייה בהתנחלויות וצעדים חד-צדדיים.

 

 

מעיקרי טיוטת של הנאום עולה, כי אובמה יקרא לישראל לסגת לגבולות 1967,

בכפוף לתיקוני גבול שיוסכמו במשא ומתן בין הצדדים. הוא מתכוון לשלול את הרעיון הפלסטיני לפנות לאו"ם בספטמבר בבקשה להכרה והכרזה חד-צדדית על מדינה פלסטינית. לפי המסתמן, אובמה רואה בירושלים בירת שתי המדינות, ישראל ופלסטין, מתוך כוונה שהשכונות במזרח העיר - המאוכלסות בפלסטינים - יהיו חלק מפלסטין והשכונות היהודיות חלק מישראל.

 

ארה"ב: "לא כה פסימיים"

זמן קצר אחרי נאומו התקיף של ראש הממשלה בכנסת, נראה כי האמריקנים בחרו להוריד את ציפיותיהם הן מהצד הישראלי והן מהצד הפלסטיני, ערב ביקורו של בנימין נתניהו בבית הלבן. הנאום לרגל "יום הרצל" לא סיפק אמנם תוכנית מדינית, אבל הצליח לייצר פרשנויות רבות - ודאגה באגף הימני של הליכוד מנכונות לדון בגורל התנחלויות שאינן כלולות בגושים הגדולים.

 

דובר מחלקת המדינה בארצות-הברית, מארק טונר, השיב לשאלה על האווירה הפסימית בוושינגטון וטען: "אנחנו לא כל כך פסימיים, ברור שיש אתגרים עצומים בתהליך השלום. ספגנו מכה בשבוע שעבר עם ההתפטרות של סנטור ג'ורג' מיטשל, אבל התהליך ממשיך".

 

לאחר ההתייחסות להתפטרות השליח, חזר טונר על העמדה האמריקנית הקבועה, לפיה המחלוקות בין ישראל והפלסטינים "יכולות להיפתר רק במשא ומתן ישיר. זו נותרה המטרה הסופית שלנו. אנחנו מצפים לביקור של ראש הממשלה נתניהו בסוף השבוע".

 

אולם לאמריקנים אין ציפיות רבות מאותו ביקור. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, קיבלה אתמול את פניו של מלך ירדן עבדאללה, מבלי שדיברה כלל על תהליך השלום. הנשיא אובמה נמצא כבר באווירת ערב בחירות, ומתכוון לבוא ביום ראשון לכינוס השנתי של איפא"ק, השדולה למען ישראל, ולדבר שם על היחסים המיוחדים בין ארצות-הברית לישראל.

 

1967 תופיע בנאום נתניהו בקונגרס?

ההחלטה של אובמה לפגוש את נתניהו ביום שישי ולנאום 24 שעות לפני כן וגם ביום ראשון, שעות לפני שהוא יוצא למסע באירופה, נועדה בעיקרה כדי לא להשאיר את הזירה לנתניהו. לאחר שבנאום בר-אילן דיבר ראש הממשלה לראשונה על פתרון של שתי מדינות, לוחצים גורמים אמריקנים שנתניהו יזכיר בנאומו בקונגרס את 1967 בצורה כלשהי, אפילו רפה. בנאום בכנסת, הוא נשמע עם זאת נחרץ: "שורש הסכסוך הוא 48' לא 67'. די להאשים את עצמנו".

 

נצי הליכוד נשמעו מוטרדים מהרמזים של נתניהו, על נכונותו לדון במסגרת משא ומתן עם הפלסטינים על נסיגה מהתנחלויות שאינן כלולות בגושים הגדולים. חברי כנסת בליכוד ביקשו מנתניהו הבהרות לגבי דבריו בסוגייה. בסביבתו של ראש הממשלה ציינו עם זאת כי אין להתייחס לדברים כוויתור, אלא כהתייחסות לגושי ההתנחלויות - נושא שנמצא בקונצנזוס, לדבריהם.


איתמר. התנחלויות מבודדות על הפרק במשא ומתן? (צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

שרים בכירים בליכוד נחלקו בדעתם לגבי המשמעויות של האמירה הזו. כמה מן השרים מאמינים כי מדובר בעמדה שלמעשה מציגה את קווי הגבול שנתניהו מוכן לדון עליהם במסגרת משא ומתן מדיני, אחרים סבורים כי נאומו של ראש הממשלה היה בעל אופי ימני מאוד, שלמעשה פסל אפשרות למשא ומתן.

  

קח אותי ביבי

בשולי נאומו של ראש הממשלה, אירעו גם כמה אירועים מביכים. בליכוד אומרים כי בימים אלה "מתנהל משחק של 'קח אותי ביבי', שבמסגרתו מבקשים שרים להצטרף לנסיעתו של ראש הממשלה לוושינגטון. בנוסף, הבחינו השרים כי נתניהו הסתיר את פרטי נאומו מפני שריו. כך, למשל, בדקה ה-90 הוא שיתף את השר משה (בוגי) יעלון בתוכן הנאום: "זה נראה כאילו הוא מתייעץ איתו ומוסיף מילה פה מילה שם, כאילו שהוא מקשיב לבוגי".

 

גורמים בליכוד ציינו בהתייחס לנאומו של נתניהו כי "ברור לגמרי שלפני שהוא כתב את הנקודות שלו לנאום הוא בדק בסקר דעת קהל מהן הסוגיות שנמצאות בקונצנזוס בציבור, ועל פי תוצאות הסקר הכין את נאומו. הוא דיבר כפי שהציבור רוצה שהוא ידבר בעת הזו, וחתך חזק ימינה".

 

ברשות הפלסטינית לא שינו את העמדה לאחר הנאום. יועצו לשעבר של יאסר ערפאת, בסאם אבו שריף, הצהיר בתגובה לנאום נתניהו כי ממשלת ישראל אינה מעוניינת בשלום עם הפלסטינים, אלא בהרחבת הההתנחלויות בלבד: "נתניהו מסה לקבור את רעיון הקמת המדינה הפלסטינית". מזכ"ל מפלגת היוזמה הלאומית הפלסטינית, מוסטפא ברגותי, הגיב ואמר כי "הצהרת נתניהו נגד ממשלת האחדות הפלסטינית היא הכרזת מלחמה על השלום".

 

בתוך כך, שליח האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי, הזהיר אמש בתל-אביב כי ישראל והפלסטינים נמצאים בדרך לפיצוץ בחודש ספטמבר. הוא הבהיר כי הפערים בנוגע למשמעויות של הכרזה על מדינה פלסטינית עצמאית בספטמבר עשויים להוביל לאינתיפאדה שלישית, וכינה את התהליך המתרחש בימים אלה כהתנגשות רכבות. שליח האו"ם הדגיש כי רק משא ומתן יוכל למנוע הכרזה על מדינה פלסטינית, והביע ספקות לגבי כוונת נתניהו להציג ולהוביל תוכנית מדינית ממשית.  

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 17/05/2011 00:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. ינאם לפני הפגישה עם נתניהו, ואחריה
צילום: AP
קלינטון. לא מדברים על שלום
צילום: AFP
נתניהו בכנסת. מסרים מעורפלים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים