שתף קטע נבחר

הדלפת ארד: שת"פ עם ארה"ב על גרעין לחשמל

הנושא שכבר ירד מהפרק עורר את כל המהומה, רק כי לא סוכם מראש עם האמריקנים על פרסומו. בסביבת היועץ המשפטי לממשלה מסבירים: "הוא לא פרסם עדכון בנושא כי השב"כ התנגד ונתניהו לא לחץ"

גורמים משפטיים בכירים יצאו היום (ד') להגנת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שספג ביקורת רבה לאחר שנחשף כי היועץ לביטחון לאומי לשעבר, עוזי ארד, הוא שאחראי להדלפה ממשרד ראש הממשלה. הם הפנו את האחריות לשב"כ. עוד נודע היום שההדלפה שהובילה לחקירה נגעה לשיתוף פעולה בתחום הגרעין האזרחי עם ארצות הברית.

 

בישראל בחנו הקמת כור גרעיני לצורך אספקת חשמל ודנו בכך עם האמריקנים, והפרסום עורר כעס רב מצד ממשל אובמה, שכן סוכם שהעברת המידע לתקשורת תיעשה רק בתיאום בין שתי המדינות. בהמשך, בעקבות רעש האדמה והמשבר הגרעיני ביפן, הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הנושא כולו נבדק מחדש, וייתכן כי ירד מהפרק.


נתניהו וארד בישיבת קבינט. "לא היה שום לחץ" (צילום ארכיון: יריב כץ)

 

בעניין הסתרת הדחתו למעשה של ארד, עיקר הטענות נגד היועמ"ש נבעו מהעובדה כי לא הודיע כי נמצא האשם ועדכן את הודעתו הקודמת בעניין מחודש ינואר, לפיה מקור ההדלפה לא בלשכת ראש הממשלה. "השב"כ הוא שהתנגד לפרסום", ציינו מקורבים לוינשטיין.

 

הם סיפרו כי לאחר שהשב"כ פנה ליועץ עם מידע חדש שהביא לחשיפת

ארד כמדליף, ולאחר שזה לקח אחריות על מעשיו, "התלבט היועץ המשפטי לממשלה אם להודיע כי ארד אכן אחראי לאותו פרסום, אולם בעקבות התנגדות חריפה של השב"כ, הוחלט שלא להוציא הודעה".

 

מקורביו של היועץ וינשטיין ייחסו את החלטתו לא להפיץ עדכון ביחס להתפתחויות בחקירה, לחשש כי יווצר תקדים, שיאלץ אותו לדווח מעתה על חקירות חשאיות, בניגוד למנהגו. שיקול נוסף שהביא היועץ בחשבון היה העובדה ש"ארד לא הדליף בגלל אידיאולוגיה או מסיבה אחרת, אלא הייתה זו פליטת פה, והיועץ ואנשיו לא חשבו שזה נכון להוציא הודעה שכזו, כשמדובר באדם ששירת את המערכת במשך 30 שנה ושילם מחיר ציבורי".

 

הגורמים המשפטיים ציינו כי גם ההודעה מחודש ינואר הייתה חריגה, ופורסמה רק בעקבות הטענות בתקשורת כי חלק מאנשי לשכת ראש הממשלה נכשלו בבדיקת הפוליגרף. "אם לא הייתה יוצאת הודעה בינואר, כלל לא הייתה התלבטות אם להוציא הודעה חדשה או לא", הוסיפו.

 

לדברי המקורבים לווינשטיין, לא היה כל גוון פלילי במעשיו של ארד, ו"בין כה וכה לא היה ניתן לעמוד ברף הראייתי". עוד הבהירו כי מעורבותו של ראש הממשלה בעניין הייתה מצומצמת. "לא היה שום לחץ כזה או אחר של נתניהו לשום דבר", ציינו הגורמים. לטענתם, וינשטיין ונתניהו לא דיברו על החקירה אלא רק ברמת העדכון, וכל התיאומים המקצועיים נעשו מול השב"כ ומול הגורמים המקצועיים בלשכת ראש הממשלה.

 

יצוין כי לפני יותר משנה פיטר שר החוץ אביגדור ליברמן את סמנכ"ל לנושאים אסטרטגיים במשרד החוץ, אלון בר, באשמה שהדליף מידע לתקשורת. זאת, לאחר שבר ענה לכתב שביקש לאשר עמו פרטים מסווגים שהודלפו, והוא אמר לו שהמידע נכון. בר הודח מתפקידו, אולם טען לכל אורך הפרשה כי היה זה ארד שהדליף במקור את המידע.

 

נראה שהפרשה לא תרד כל-כך מהר מסדר היום, גם בעקבות בדיקה אפשרית של מבקר המדינה. השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס שוקל לפתוח בבדיקה, לאחר שהיום פנה אליו בנושא יו"ר הוועדה לביקורת המדינה בכנסת, ח"כ יואל חסון מקדימה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וינשטיין. החלטה מוצדקת
צילום: יאיר שגיא
עוזי ארד. שילם מחיר ציבורי
צילום: שאול גולן
מומלצים