שתף קטע נבחר

גלולת יום המחרת - אמצעי מניעה יעיל? 10 עובדות

ה"גלולה ליום המחרת" מספקת פתרון לזוגות רבים שקיימו יחסי מין לא מוגנים, אך סביבה נרקמו לא מעט מיתוסים שקשורים בפריון ובתופעות לוואי. יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית מסביר את העובדות שמאחורי האמונות, ומרגיע את החששות

מדי שנה בעשור האחרון מבוצעות בישראל כ-20,000 הפסקות הריון, מרביתן של הריונות לא מתוכננים. אחת הדרכים המוצעות להפחתת שיעור ההריונות האלו היא שימוש נרחב יותר באמצעים למניעת הריון בחירום (emergency contraception).

 

 

מניעת הריון בחירום היא טיפול באמצעות "הגלולה ליום המחרת", שנועדה למנוע הריון לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים או עם הגנה שאינה מספקת. הגלולות מסוג זה הזמינות כיום בארץ הן Norlevo, שהושקה לפני למעלה מעשור על ידי חברת התרופות HRA, ופוסטינור. 

 

סביב ה"גלולה ליום המחרת" נרקמו כמה מיתוסים שהפכו נפוצים. הנה העובדות מאחורי התפיסות הרווחות הללו:

 

1. ניתן לקחת "גלולה ליום המחרת" רק בבוקר שלאחר קיום יחסים לא מוגנים

לא נכון. אף על פי שגלולות למצבים דחופים נקראות בכל העולם "גלולה לבוקר שאחרי" (או "ליום המחרת"), השם נועד רק להצביע על החשיבות של נטילה מיידית של הגלולה, כיוון שכל עיכוב מפחית מאוד את יעילותה במניעת הריון.

 

עם זאת, הגלולה יעילה גם כשהיא ניטלת 72 שעות לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים, ולמעשה יש מחקרים המצביעים על כך שהגלולה יעילה למניעת הריון אפילו עד חמישה ימים.

 

2. ל"גלולה ליום המחרת" תופעות לוואי רבות

לא נכון. נטילת הגלולה אינה קשורה בתופעות לוואי חמורות או נמשכות. פחות מחמישית מהנשים יסבלו מתופעות לוואי קלות, בעיקר הפרעה בסדירות הווסת. תופעות לוואי אחרות כוללות עייפות, אי נוחות בבטן ובחילות.

 

3. מסוכן לקחת את הגלולה כמה פעמים באותו החודש

לא נכון. אפשר ליטול את הגלולה כמה פעמים באותו מחזור, ללא נזק בריאותי ידוע. עם זאת, במקרה כזה עולה הסבירות לשיבוש בסדירות המחזור, ובעיקר איחור בהופעת הווסת.

 

4. הגלולה מעלה את הסיכון להריונות מחוץ לרחם

לא נכון. הגלולה מפחיתה את כלל ההריונות, ובכך מפחיתה גם את ההיארעות של הריונות מחוץ לרחם. מחקר שסיכם נתונים מ-46 מחקרים שכללו 15,696 נשים שנטלו את הגלולה מצא כי מתוך 315 הריונות רק שלושה (1.0%) אירעו מחוץ לרחם. שיעור זה אינו עולה על השיעור הצפוי גם בקרב נשים שלא נטלו את הגלולה.

 

יש לזכור כמובן שכמו בכל היריון, גם נשים שהשתמשו ב"גלולה ליום המחרת" נמצאות בסיכון נדיר להריון מחוץ לרחם. 

 

5. אפשר להשתמש בגלולה כדי להפסיק הריון

לא נכון. דרך הפעולה של הגלולה ליום המחרת היא מניעת ביוץ ומניעת ההפריה של הביצית על ידי הזרע. הגלולה אינה מונעת השרשה של העובר ולא גורמת להפלה של עובר שהשתרש. בהתאם, גם נטילת הגלולה במהלך הריון, אפילו במינון גבוה מהרגיל, לא תוביל להפלה. 


הגלולה אינה תחליף לאמצעי מניעה קבוע (צילום: shutterstock)

 

6. הגלולה אסורה למעשנות בנות 35 ויותר

לא נכון. בניגוד לגלולה למניעת הריון המכילה אסטרוגן ופרוגסטרון, "הגלולה ליום המחרת" מכילה רק פרוגסטרון, ולכן אינה מעלה את הסיכון לשבץ או להיווצרות קרישי דם.

 

בהתאם, גם לנשים שאסור להן ליטול גלולות למניעת הריון, כמו מעשנות בנות 35 ויותר או נשים הסובלות ממיגרנות תכופות, מותר להשתמש ב"גלולה ליום המחרת". גם לנשים מניקות ולנשים שסבלו בעבר מהריון חוץ רחמי מותר להשתמש בה.

 

7. ה"גלולה ליום המחרת" היא אמצעי מניעה יעיל

לא מדויק. נטילת הגלולה בסמוך לקיום יחסים לא מוגנים תמנע אמנם שבעה מכל שמונה הריונות לא רצויים, אבל אמצעי מניעה אחרים כמו גלולות למניעת הריון יעילים הרבה יותר וימנעו 99 מכל 100 הריונות לא רצויים.

 

השימוש בגלולה מומלץ אם כן במצבים דחופים, אך אינו מהווה תחליף לשימוש באמצעי מניעה קבוע יעיל כמו גלולות או התקן. עם זאת, שימוש קבוע בגלולה יעיל יותר במניעת הריון משימוש קבוע בקונדום, בקוטל זרע או בדיאפרגמה.

 

8. הגלולה עלולה לגרום למומים בעובר

לא נכון. מחקרים מראים שאם אישה הרתה בכל זאת לאחר נטילת הגלולה, אין חשש לשלום ההריון. נמצא שבהריונות שאירעו לאחר טיפול שנכשל בגלולה אין יותר מומים, לידות מוקדמות או סיבוכים מילדותיים מבהריונות אחרים.

 

9. הגלולה עלולה לפגוע בפריון

לא נכון. השפעת הגלולה היא קצרת טווח ולא ידוע על כל השפעה שלילית על מערכת הרבייה. למעשה, אפשר לשוב ולהרות עוד באותו מחזור.

 

יתרה מזאת, מניעת הריונות לא רצויים שעלולים להסתיים בהפסקת הריון יזומה עשויה דווקא להפחית את הסיכון לפגיעה עתידית בפריון.

 

10. הגלולה מגנה מפני מחלות מין

לא נכון. רק שימוש בקונדום מקנה הגנה משמעותית מפני הידבקות במחלות המועברות במגע מיני. אם האישה קיימה יחסים עם בן זוג חדש ללא קונדום, חשוב לקבל ייעוץ רפואי.

 

הכותב הוא יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, אחראי יחידת המחקר, אגף נשים ויולדות, מרכז הרפואי שיבא, תל השומר.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגלולה יעילה גם כשניטלת 72 שעות לאחר קיום היחסים
צילום: liquidlibary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים