שתף קטע נבחר

לא שילמת מדור לילדים? תשלם בדיעבד

שכ"ד עבור הילדים שלא שולם לאורך שנים, הפרשים בין מזונות זמנים לקבועים, הפרשי הצמדה - ניתן לתבוע גם אחרי שנים

סוגיה מעניינת הגיעה באחרונה לאגף ההוצאה לפועל, ובמרכזה בקשתה של האשה לחייב את אבי ילדיה בתשלום השתתפותו בשכר הדירה שלה, תשלום שנשכח על ידי השניים במשך שנים ארוכות.

 

האשה, שאינה דוברת או קוראת עברית, לא הבינה כי על פי הסכם הגירושין, מגיעים לה מאות שקלים נוספים בחודש למימון שכר הדירה עבור הילדים. לאחר שפנתה אלי לייעוץ, גיליתי שאבי ילדיה לא שילם לה לאורך שנים את סכום המדור שנפסק לו, ובעקבות כך הוגשה בקשה להוצאה לפועל לחייב את הבעל בתשלום הוצאות המדור, שהגיעו ברבות השנים ל-100 אלף שקל.

 

בואו לדבר על זה גם בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

האב התנגד וטען שלא מדובר בהסתרה, אלא באי הבנה הדדית של ההסכם. ראש ההוצאה לפועל לא קיבל את עמדתו, אלא קבע כי אי ידיעה של שני הצדדים לדבר חוב אינה פוטרת את האב ממימון מדור לילדיו.

 

בדיון טען הבעל, שוודאי היה מסוגל להיערך להוצאה חודשית מתמשכת וקטנה שנפסקה לו בזמנו, אבל כאשר זו מצטברת לחוב עצום - הדבר עלול למוטט אותו כלכלית.

 

רשם ההוצאה לפועל שדן בסוגיה קיבל את בקשתה של האשה, אבל התחשב בבעל – פטר אותו מתשלומי הריבית וקבע שעליו לשלם לגרושתו 60 אלף שקל כ-60% מסכום חובו המקורי.

 

השאלה ששואלים את עצמם ודאי גרושים רבים היא האם מדובר במקרה ייחודי של תביעה להחזר כספים בדיעבד, או שניתן לדרוש בדיעבד גם הוצאות נוספות הקשורות במזונות שלא שולמו כביכול לאורך השנים.

 

מסתבר שיש מספר מקרים בהם ניתן לקבל כספים באופן רטרואקטיבי:

 

הפרשים בין מזונות זמניים לקבועים – כבר בדיונים הראשונים בסכסוכי גירושין פוסק בית המשפט מזונות זמניים, שעל הבעל לשלם לאשתו הגרושה ולילדיו. בית המשפט מקיים על פי רוב דיון קצר, בלי להיכנס לעובי הקורה, בו הוא מעריך את יכולת ההשתכרות של הבעל ורמת החיים אליהם הורגלו בני הזוג וילדיהם, ופוסק מהו גובה המזונות הזמניים החודשיים שעל הבעל להעביר, כך שתישמר רמת חייהם של האשה והילדים.

 

לאחר קביעת המזונות הזמניים, נכנס בית המשפט לדיון בטיעוניהם של הצדדים, לגובה המזונות הקבועים שיינתנו לילדים. בשאלה זו יכולים בני הזוג להתכתש במשך חודשים ארוכים, ולעיתים גם שנים. במקרה שנפסקים לבסוף דמי מזונות קבועים הגבוהים יותר מהמזונות הזמניים, עשוי בית המשפט לקבוע שהבעל צריך לשלם את ההפרש בין המזונות הזמניים ששולמו, לאלה הקבועים שהתקבלו לבסוף, וזאת, ממועד הגשת התביעה למזונות על ידי האשה.

 

במקרה הפוך, בו לאורך השנים שילם הבעל יותר מכפי שהיה צריך לשלם, עשוי בית המשפט להורות על הפחתת דמי המזונות בהתאם, אך גם עלול שלא לאפשר קיזוז שכזה, מהטעם שדמי המזונות כבר נאכלו. השוני הזה בפסיקה מעורר תסיסה רבה, אך הוא מעוגן בפסיקות של בית המשפט לאורך השנים.

 

תביעה להחזר הוצאות – פעמים קורה, שאחד ההורים מגדל את הילדים לאורך שנים, מבלי שההורה השני משתתף בגידולם, או במימונם. רבים אינם יודעים זאת, אך המועד הקובע לחיוב במזונות מתחיל רק מרגע הגשת התביעה למזונות, כלומר, אם האמא בחרה שלא להגיש את תביעת המזונות, וגידלה את הילדים בכוחות עצמה במשך שנים, המועד בו בית המשפט יפסוק את דמי המזונות יהיה רק המועד בו היא לבסוף הגישה תביעה למזונות. לא ניתנים מזונות רטרואקטיבית.

 

במקרה שכזה רשאי ההורה המשמורן (על פי רוב – האם) הרואה את עצמו מקופח מבחינה כלכלית לתבוע החזר הוצאות מההורה השני, במסגרת תביעה כספית שלה כנגד הצד האב. הצידוק בתביעה שכזו נובע מכך, שההורה שגידל את הילדים נשא במלוא ההוצאות עליהם לאורך שנים, והעובדה שהשהה את תביעתו אינה מעידה על כך שוויתר להורה השני על חלקו במימון הוצאות הילדים.

 

הפרשי הצמדה – גרושים רבים כלל לא מודעים לכך שהמזונות אמורים להיות צמודים למדד המחירים לצרכן ואמורים להתעדכן מידי פעם בפעם (המקובל הוא כל שלושה חודשים), לכן רבים מהם שוכחים להכליל בתשלום המזונות השוטפים את הפרשי ההצמדה.

 

במקרים שכאלה, סלולה בפני האם הדרך לתבוע את הפרשי ההצמדה גם בדיעבד. כדאי לדעת שאם המדד היה שלילי, כלומר - ירד במקום לעלות - המזונות עלולים להצטמצם, אך לעולם לא יירדו אל מתחת לסכום הבסיס שנקבע בפסק הדין למזונות.

 

  • עו"ד מיקי שיפמן מתמחה בדיני משפחה, גירושין, צוואות, עזבונות וגישור.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההוצאה הקטנה הצטברה לחוב עצום
צילום: shutterstock
עו"ד מיקי שיפמן
באדיבות שריר תקשורת
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים