שתף קטע נבחר

עניין של טעם: הנמלים שאוהבות דיאט קולה

האמנית יעל בדרשי הופתעה לגלות כי הנמלים בדירתה מגלות חיבה עיצובית מיוחדת במינה לתוויות של בקבוקי שתיה קלה והחליטה לתעד אותן בסרט. צפו בהן בפעולה

מה קורה כשנמלים רעבות מחליטות להתנפל על תוויות של בקבוקים לשתיה קלה? יש כאלה שימעכו אותן, אחרים יתעדו אותן בפעולה. אחת מהן, היא יעל בדרשי, אמנית קולנוע נסיוני ועורכת וידאו עצמאית, שחיה בתל-אביב עם משפחתה.

 

בדרשי שמה לב ב-2005 כי לנמלים בדירתה יש נטייה לחפש מזון על בקבוקי השתיה הקלה שהונחו על רצפת המטבח, אך הדבר צבר תאוצה מעשית רק שנה מאוחר יותר, לאחר לידת בנה.

 

"תוך כדי הטיפול בתינוק, חיפשתי עיסוקים נוספים בבית ושמתי לב כי הנמלים החלו לכרסם את תוויות בקבוקי הדיאט קולה בצורה מאוד אינטנסיבית", היא אומרת ל-ynet. "בתחילה לא ייחסתי לכך חשיבות, אבל הסקרנות שלי משכה אותי אליהן שוב גיליתי שאחרי מספר שעות, הן כרסמו את התווית ויצרו ממנה צורות מדהימות ומיוחדות. תוך שבוע של עבודה, התווית שכורסמה על ידי הנמלים דמתה לשדרה של עמודים ועצים".

 

צפו בסרט המלא "עבודת נמלים"

 

הנמלים קיבלו בקבוקים ליצירה במטבח ובאמבטיה

בדרשי החליטה לבדוק את כושר הכרסום האמנותי של הנמלים והחלה לספק לנמלים הפועלות תשתית מזמינה ליצירה. "מה שהפתיע אותי הוא שהן לא הגיעו במהלך תקופת הקיץ כדי לחפש שאריות ופירורי מזון במטבח, אלא התמקדו רק בתוויות הבקבוקים. הן עבדו קשה ואספו את התוצרת אליהן בקן, כשהן מותירות אבקה של התווית".

 

הנמלים זכו ל-20 בקבוקי שתיה ובמהלך הקיץ יצרו כ-18 תוויות מעוצבות. "מה שריתק אותי הוא המפגש בין שתי אוכלוסיות שונות. האחת, חיה מתחת לאדמה והשניה, מעליה. רוב המפגשים של האדם והנמלה מולידים בדרך כלל מוות של הנמלים. כאן המפגש הוביל ליצירה של הנמלים".

 

מבחינתה של בדרשי, היה חשוב לגלות מדוע הן מכרסמות את התווית. היא יצרה במהלך דרך קשר עם חוקרי חרקים, ביניהם גם ד"ר יעקב עופר מסמינר הקיבוצים שקיבל לידיו את הממצאים המתועדים ועודכן ברציפות על עבודת הנמלים. "גם לו לא היה מושג מדוע הן עושות זאת, כי הן לא אוכלות את החומר הפלסטי, אלא השאירו ערימות של אבקה מאחוריהן ולקחו חלק מהחומרים לקן שלהן", היא מציינת.

 

לאחר שקיבלה מענק ליצירת וידאו ארט מטעם הקרן, בעזרת מצלמת וידאו ביתית פשוטה היא צילמה את המתרחש ביצירה כמעט מתוסרטת מראש. "הייתי מוגבלת מבחינה טכנית לתעד חרקים כה קטנים, אבל דווקא המגבלות הן המהות של הסרט", מסבירה בדרשי.

 

צילום: יעל בדרשי

 

 

חובבי החרקים וסרטי הטבע של נשיונל ג'יאוגרפיק לא ימצאו כאן סיפוק ויזואלי עשיר, אבל דווקא הפשטות מספקת הנאה מחוייכת לאורחות שהגיעו לבקר והשתלבו בשיגרת החיים בבית. תיעוד הנמלים השתלט גם על השיגרה של כל בני המשפחה. "כל הזמן הסתכלנו עליהן. הילדים לקחו חלק בפרויקט ומנמלים שבדרך כלל זוכות ליחס אלים מצד האנושות, כאן הן הפכו למוקד עניינים. זה מרתק לראות אותן בפעולה".

 

הסרט "עבודת נמלים" שהופק בתמיכת הקרן לעידוד וידאו ארט וקולנוע נסיוני של המרכז לאמנות עכשווית בתל-אביב (CCA), יוקרן בשלושת הימים הקרובים בפסטיבל "מוסררה מיקס 11", שיצא לדרכו הערב (ג') בירושלים, בין השעות 19:00-23:00. הסרט הוקרן בעבר בפסטיבלי ארט-וידאו בתל-אביב, חיפה, ירושלים ובארה"ב. במהלך הפסטיבל יוקרנו סרטי טבע אורבניים נוספים, ביניהם גם סרטו של עמיר בלבן על חיות הבר בירושלים.

 

את הבקבוקים הניחה בדרשי ברחבי הבית. על רצפת המטבח, מתחת לשולחן המחשב ואפילו באמבטיה. הרומן בין הנמלים לבדרשי הסתיים לאחר זמן קצר, כשהמשפחה עברה לדירה אחרת בעיר. "הן היו נמלים מיוחדות במינן עם חיבה לדיאט קולה. מאז לא מצאתי נמלים שאוהבות לכרסם את תוויות הבקבוקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באה לבקר. נמלה חובבת תוויות
צילום: יעל בדרשי
יצירת אמנות חייתית
צילום: יעל בדרשי
מומלצים