שתף קטע נבחר

כן לוויתור על התנחלויות, והרבה לא. נאום נתניהו

ראש הממשלה חזר בנאומו בקונגרס על הדרישות מאבו מאזן - הכרה במדינה יהודית, התנערות מ"אשליית" זכות השיבה וביטול הסכם הפיוס - אך הודה באופן נדיר: "יהיו התנחלויות שיישארו בחוץ". הנאום בנקודות, והרמז לכיוון איראן

הרבה לאווים וכן אחד משמעותי. בנאום האחרון והחשוב ביותר של בנימין נתניהו בביקורו בארצות-הברית, הדגיש ראש הממשלה שוב את רשימת הדרישות שלו מהפלסטינים, אך הפעם זרק גם עצם מפתיעה. להבדיל מההצהרות אחרי פגישת העימות עם נשיא ארצות-הברית ברק אובמה והנאום באיפא"ק, נתניהו הבהיר בקונגרס כי חלק מההתנחלויות לא יישארו בשליטת ישראל, "בהסכם שלום אמיתי וריאלי". ynet עושה סדר בנאום נתניהו, ומפרט את הנקודות המשמעותיות.

 

ההתנחלויות

ראש הממשלה, שדיבר בכנסת על הגושים, הרחיב הפעם גם על גורלן של התנחלויות מבודדות. הוא אמר תחילה כי "אני מוכן לוויתורים גדולים מאוד, אבל גם הפלסטינים צריכים להיות מוכנים לוויתורים. הוויתור הזה צריך לשקף את השינוי הדמוגרפי הדרמטי שהתחולל מאז 1967". נתניהו אמר כי "650 אלף ישראלים חיים מעבר לקו הירוק. בכל הסכם מציאותי ריאליסטי, אותם מקומות בעלי חשיבות אסטרטגית מכריעה צריכים להיות כלולים בגבולות הקבע של מדינת ישראל".

 

בהתאם לעמדה הישראלית הקבועה, הבהיר נתניהו כי מעמד ההתנחלויות יוסכם רק במשא ומתן, אך לאחר מכן הודה באופן נדיר: "בכל הסכם שלום אמיתי ריאלי, כזה שישים קץ לסכסוך, יהיו התנחלויות שיישארו מחוץ לגבולות של ישראל".

 

קווי 67' וסידורי הביטחון

לאחר הפגישה עם אובמה, הטיח בו נתניהו כי קווי 67', שהנשיא האמריקני רוצה להתבסס עליהם במשא ומתן, הם בלתי ניתנים להגנה. גם הפעם הוא חזר על כך, לאחר שאובמה עקץ אותו בנאומו באיפא"ק. "אנו נהיה נדיבים לגבי גודלה של מדינת פלסטין העתידית, אך כמו שאמר אובמה, הגבול יהיה שונה מהגבול של 1967. אלו קווים בלתי ניתנים להגנה", אמר נתניהו בקונגרס והדגיש: "ישראל תהיה מאוד עיקשת לגבי היכן יעבור הגבול".


קטעי הנאום. "חמאס ממשיך לדגול בהשמדת ישראל" (צילום: AP)

 

הוא חזר על דבריו בכנסת, לפיהם ישראל תשמור על נוכחות צבאית לטווח ארוך לאורך נהר הירדן: "זה חיוני, סידורי הביטחון על הקרקע נחוצים לא רק להגן על השלום, אלא כדי להגן על ישראל, אם השלום פתאום יתמוטט. באזור הבלתי יציב שלנו, אף אחד לא יכול להבטיח שהשותפים שלנו לשלום היום יהיו שם מחר. וכשאני אומר מחר, אני מתכוון למחר, ולא לעתיד הרחוק".

 

ירושלים והפליטים

בנאומו בשבוע שעבר הבהיר אובמה כי עתיד ירושלים והפליטים ייקבע רק בהמשך המשא ומתן, באיפא"ק הוא כבר לא הזכיר את הנושאים שעומדים בלב המחלוקת בין ישראל לפלסטינים. נתניהו, לעומתו, בחר שוב להתרכז בנקודות אלו. "רק ישראל דמוקרטית הגנה על חופש הפולחן לכל בעלי האמונות בירושלים. רק מאז שישראל ריבונית בירושלים, יש גישה לכל הדתות. ירושלים לא תחולק והיא חייבת להיות הבירה המאוחדת של מדינת ישראל", חתם נתניהו.  


"לישראל זכות נצחית להגן על עצמה". נתניהו בקונגרס (צילום: רויטרס)

 

לגבי זכות השיבה, דרש נתניהו מהפלסטינים להתנער מה"פנטזיה": "הם עדיין חיים באשליה שיום אחד ישראל תוצף בפליטים פלסטינים, זה חייב להיגמר". לדבריו, "מדברים על המדינה הפלסטינית העתידית כמולדת העם הפלסטיני, ולכן סוגיית הפליטים תיפתר מחוץ לגבולותיה של מדינת ישראל. זו המשמעות של העיקרון הזה".

 

מדינה פלסטינית ומדינה יהודית

בנאום בר-אילן לפני כשנתיים הכיר נתניהו לראשונה במדינה פלסטינית, בנאום שכונה בתחילה "בר-אילן 2" הוא הדגיש את הפשרות שהוא מוכן לעשות כדי להביא לשתי מדינות בין הים לירדן. "אני רוצה לעשות ויתורים מכאיבים כדי להשיג את השלום. זה לא קל עבורי, כי אני מבין כי בשלום אמיתי אני נדרש לוותר על חלק מהאדמה היהודית".

 

ראש הממשלה דרש מהנשיא הפלסטיני אבו מאזן לעשות צעד דומה לזה שעשה בבר-אילן 2009: "אני עמדתי לפני עמי ואמרתי לו שאקבל מדינה פלסטינית. זה הזמן של אבו מאזן לעמוד מול אנשיו ולהגיד 'אני מוכן לקבל מדינה יהודית'.  המלים הללו ישנו את ההיסטוריה, המלים הללו ישכנעו את העם בישראל שיש להם שותף אמיתי לשלום. הסכסוך שלנו לא היה סביב הקמת מדינה פלסטינית, אלא תמיד היה לגבי קיומה של המדינה היהודית. על זה הסכסוך".

 

הפיוס הפנים-פלסטיני

אבו מאזן אמנם הכריז כי ממשלת המומחים שתקום לא תהיה "ממשלת פתח או חמאס", אלא כזו שהוא יוביל - אבל נתניהו לא השתכנע והמשיך לשלול את הסכם הפיוס הפנים-פלסטיני. הוא הבהיר כי ישראל לא תנהל משא ומתן עם ממשלה שנתמכת על ידי חמאס: "אנחנו מוכנים לשבת עם הרשות כדי להבטיח עתיד מזהיר לילדינו, אבל ישראל לא תישא עם ממשלה פלסטינית שהיא גרסה פלסטינית לאל-קאעידה. עם חמאס לא נישא וניתן".

 

הוא קרא לאבו מאזן, "התנתק מחמאס, קרע את הסכם הפיוס, עשה שלום עם המדינה היהודית", והבטיח לו: "אם אתה תעשה את זה, ישראל לא תהיה המדינה האחרונה לקבל בברכה מדינה פלסטינית כחברה באו"ם, אנו נהיה הראשונים לתמוך בקבלתה של פלסטין לאו"ם".

 

האיום האיראני

אחד החלקים הגדולים ואולי גם החשובים בנאומו של נתניהו בפני שני בתי הקונגרס, הוקדש לאיום האיראני. ראש הממשלה ציין כי "הזמן אוזל", הביע אופטימיות בכך "שהפנאטיות תיכשל וחופש המידע יעשה את שלו", אך בעיקר רמז כי המשך הסטטוס-קוו עשוי להוביל לכך שישראל תיקח את העניינים לידיה.

 

"איראן גרעינית תדליק ותצית מרוץ גרעיני במזרח התיכון, זה הסיוט הגדול של טרור גרעיני וסכנה לכל העולם כולו", ציין נתניהו. "השתיקה מול הקריאות של איראן לחסל את ישראל מסוכנת מאוד. לא אמריקה, אבל יש חלקים בעולם שממש מתעלמים ומעלימים עין אל מול כוונות הזדון של איראן". ואז הגיע האיום: "ההיסטוריה לימדה את העם היהודי שצריך להתייחס ברצינות לאיומים להשמיד אותנו, אנו קמנו מאפר השואה. כשאנו מתכוונים לא עוד, אנו מתכוונים לא עוד. לישראל יש זכות נצחית להגן על עצמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בקונגרס, היום. מוותר על חלקי מולדת
צילום: רויטרס
מומלצים