שתף קטע נבחר

נציב הקבילות: שולחים מייל במקום לאכוף פקודה

רבים מהמקרים החמורים שנחשפו בדו"ח נציבות קבילות החיילים טופלו על-ידי המפקדים עצמם, כדי לחזק את אמון החיילים במערכת. הניצב, האלוף בריק, מנצל את המנדט שניתן לו כדי להקשיב לחיילים, לחזות בעיות ולקדם שינויים רחבים עקב תלונות בודדות

האם בעידן הפלזמות של צה"ל, השתלט האימייל הארגוני על התרבות הארגונית? משיחות שערך נציב קבילות החיילים, האלוף (מיל') יצחק בריק, עם מפקדים רבים בעת בירור קבילות, הבין כי האי-מייל הפך לכלי להעברת פקודות בצה"ל. "זאת זילות של משמעות הפקודה", אמר בשיחות סגורות.

 

במקרה מסוים, גילה שקצינים התכוננו לפעילות מסוכנת באמצעות האי-מייל. בריק הבהיר כי לפקודות ישירות יש משמעות רבה. "מפקד העושה שימוש בדואר האלקטרוני לשם העברת פקודות אינו מישיר מבט לפקודיו ותורם בכך לנתק פיקודי ובין-אישי", כתב באיגרת מפורטת בנושא, בה פירט את הבעיות הנובעות מהשימוש בדואר האלקטרוני, ובהן העברת פקודות מבצעיות שאיש לא טורח לוודא את ביצוען.

 


"המפקד צריך להישיר מבט לפקודיו". ארכיון (צילום: צפריר אביוב)

  

"יש מפקדים שאומרים שהם מבצעים רק כ-40% מהפקודות", כתב בריק שהביע חשש כי שימוש בלתי סביר באימייל יוביל לתרבות ארגונית שמקדמת התנהלות חפוזה ובלתי אחראית. "לעתים נדמה שלנותן הפקודה אין עניין של ממש בביצועה, והוא פוטר את עצמו מאחריות בהעברתה באמצעות הדואר האלקטרוני". 

 

מאז שהחל את תפקידו נציב קבילות החיילים, הספיק אלוף (מיל') יצחק בריק לבצע 280 ביקורים בשטח. שלוש פעמים בשבוע הוא יוצא ממשרדו ונפגש עם המפקדים. המטרה שלו היא לתת להם את הכלים לטפל בחיילים בעצמם. "כשמג"ד מטפל בקבילה של חייל נגד המ"פ שלו, זה יוצר אמון ושקיפות. בפעם הבאה החיילים יפנו ישירות למג"ד, ולא ימהרו לקבול. ככה זה צריך להיות".

 

לפני שנתיים נכנס בריק, נציב קבילות החיילים השישי, לתפקידו. מאז הוא לא מסתפק רק בטיפול שגרתי בקבילות. הוא משתמש במנדט שיש לו כדי לייעל את השיטה. בריק יודע מה הוא עושה: חמישית מהאירועים החמורים שהתרחשו בצה"ל בשנת 2010 ונחשפו אתמול בדו"ח נציבות קבילות החיילים, הועברו למפקדים עצמם וטופלו באופן יסודי. הנציב עקב מרחוק, מבלי להתערב.

 

30 מפקדים סיימו את תפקידם

פעמים רבות ניסה בריק להכליל מקבילות ספורות לבעיות מערכתיות. בשנת 2010, התברר מקבילות החיילים כי לוחמים לא מקבלים את 20 ימי החופשה השנתיים שמגיעים להם, ולרוב מסתפקים ב"רגילה" אחת בשנה. "אם זה לא אפשרי לתת ללוחם 20 ימים בשנה, אז ראוי שהפקודה תשתנה", אמר. "אי אפשר לחרוג מפקודה". באחרונה הנחה סגן הרמטכ"ל לבחון את הנושא, והפיתרון המסתמן הוא הפחתת ימי החופשה השנתית ל-15, כאשר כל לוחם יזכה למצות את כל הימים.

 

במקרה אחר הגיעו לשולחנו קבילות של תצפיתניות, שהתלוננו על תנאי שירות קשים. הסתבר כי החיילות הוצבו רחוק מהגדוד האורגני אליו השתייכו, והיה נתק בין המפקדים שלהן לבין מפקדי המחנה או המוצב בו שהו בפועל. כתוצאה מהמצב

נפגעו זכויות בסיסיות של החיילות כמו מזון וטיפול רפואי, ובאחד המקרים חיילת שחלתה בדלקת ריאות לא זכתה בשל כך להגיע לרופא. בעקבות הקבילות נפגש בריק עם קבוצת תצפיתניות, וקבע כי יש לערוך שינויים מהותיים בתנאי שירותן.

 

יותר מ-30 מפקדים סיימו את תפקידם בעידן בריק, מהם שלושה רופאים, ולעשרות מפקדים אחרים נרשמו הערות שעשויות להשפיע על המשך שירותם וקידומם. "הכל מתחיל במקצועיות, אמון, דוגמה אישית וטיפוח החיילים", הוא נוהג לומר, "מי שלא ישכח את זה, יזכה לקבל בחזרה מהחיילים אהדה ומוטיבציה גבוהה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכל מתחיל באמון. האלוף (מיל') יצחק בריק
צילום: ירון ברנר
נפגש עם החיילות. תצפיתניות, ארכיון
צילום: דובר צה"ל
צילום: יהונתן גיסין
הלוחמים לא קיבלו חופשה. חיילי צה"ל, ארכיון
צילום: יהונתן גיסין
מומלצים