שתף קטע נבחר

שבת עם הביטלס

הביטלס בגרסה היהודית: אחרי נוסח אשכנז, ספרד וקרליבך - קבלו את נוסח ליברפול. לני סולומון, אייקון תרבות יהודי-אמריקני, מוציא דיסק של תפילות השבת בניגוני הביטלס, ואתם מוזמנים ליהנות לפני כולם. אפילו לפני מקרטני

תשכחו מנוסח קרליבך, כי "הביטלס" באו לעשות שבת: לו היה אלבומו החדש של לני סלומון ("שלוק רוק") נופל לידיהם של מקרטני ולנון ("ביטלס"), היו נרשמות דקה ומחצה של בלבול חושים. מצד אחד, 21 רצועות מוזיקליות עם סאונד, עיבודים, הרמוניות קוליות וגרוב ביטלסי למהדרין. מצד שני, משתלבות פה ושם אתנחתאות נוסח "ניי ניי ניי" ו"אוי אוי אוי", וגם המילים. מה קרה למילים?

 

 

לני סולומון (לנון, בשבילכם), החליט לעשות "שבת בליברפול". לא המקום – ההשראה. כור מחצבתם של "הביטלס" הוא גם שם אלבומו החדש של מנהיג להקת ה"שלוק רוק", שלקח את שירי החיפושיות, והלביש עליהם את סדר השבת – מראשיתה ועד צאתה.  

לא צריך להיות מוכה ביטלמניה כדי ליהנות עד כלות מהדיסק החדש, ויש להניח שאם מקרטני עצמו היה מבצע את "מזמור לדוד" (המוכר יותר כ"היי ג'וד"), כך בדיוק היה נשמע המשפט "לא אירא רע" (דקה 00:43 - נסו ותיהנו). האלבום שכבר צבר הצלחה בת ארבעה חודשים בחו"ל, עומד לצאת בארץ ביום ראשון, ואתם מוזמנים להתרשם מארבעה שירים - בהשמעה ראשונה.

 

לני כוכב עליון

סולמון (50) עשה עלייה לפני 15 שנים, והוא מתגורר בבית שמש – אוטונומיה אנגלוסקסית בלב הלבנתין – עם אשתו וארבע בנותיו. אלא שאת מרבית זמנו הוא מחלק בין ארבע יבשות אחרות, במסעי הופעות טרנס אטלנטיים מבריטניה ועד דרום-אפריקה, ומאוסטרליה ועד מולדתו שבארצות הברית. 

אל תטעו: מאחורי מראה רואה החשבון החביב מסתתר באמת רואה חשבון חביב, שנטש את המקצוע שלוש שנים לאחר קבלת התואר, במטרה להפוך ללני-כוכב-עליון. זה היה ב-86', כך שמאחורי סולומון פרושות 25 שנות "שלוק רוק" וקציר של 32 אלבומים, שהולידו להיטים שכל ילד יהודי מברוקלין ועד מלבורן מכיר.  


"כאילו שהלחנים נולדו למילים הללו" (צילום: עטיפת הדיסק)

 

אלא שלסולומון זה לא הספיק, ובפרדיגמה הפוכה הוא החליט שלהיות כוכב-על בקרב יהדות התפוצות זה נחמד, אבל עם כל הכבוד, הגיע הזמן לעשות את זה גם בארץ הקודש. ביום ראשון הקרוב ייצא כאן אלבומו "שבת בליברפול", וסולומון מתכונן להפוך לסיפור הצלחה מקומי.

 

פוטנציאל עם אידיאל

אך ההתחלה היתה בקווינס, מקום הולדתו של סולומון ולהקתו. בשנת 86' קפץ במוחו הקודח של סולומון רעיון חדשני לשעתו: לאסוף את הלהיטים הגדולים של התקופה, ולהלביש עליהם מילים חדשות ומשעשעות, מהווי החיים היהודי. כך למשל, "Born in the USA" של ברוס ספרינגסטין – זכה להשלמה היהודית: "Making Alliya today".   

הימים – ימי טרום הקאברים ו"להקת אפליקציה" (ע"ע "ארץ נהדרת"), והפרודיה שתוכננה להיות עניין חד-פעמי, הופכת ללהיט בין-לילה. בראותו כי טוב, מחליט סולומון לכנות את להקתו "שלוק רוק" (ובתרגום חופשי: רוק משומש). שנה לאחר מכן כבר התבקש לצאת למסעי הופעות - והשאר היסטוריה, או כפי שהוא מגדיר את זה: "נס גדול. בכלל לא התכוונתי לעשות את זה, אבל זה קרה".

 

לני מעיד כי מה שעודד אותו להמשיך בז'אנר הקאברים לשלושה-עשר אלבומים נוספים, היה מכתב שקיבל עם צאת האלבום הראשון מאישה שסיפרה כי אחיה שמתנכר ליהדותו, שומע את הקלטת 24 שעות ביממה, וביקשה ממנו קלטת נוספת.

 

סולומון תפס את הפוטנציאל עם האידיאל: "היהודים בארצות הברית נמצאים בתהליך מתמיד של התרחקות מהיהדות ואינם מחוברים לתרבות היהודית. כיום הם שומעים קניה ווסט וברונו מארס, ועל המוזיקה הזו אני מחבר את המילים, שמזכירות בצליל את המילים המקוריות".

 

גר בארץ, חי בחו"ל

בין אלבום פרודי למשנהו, הוציא סולומון גם 13 אלבומים מקוריים ושישה אלבומים לילדים. אך בעוד העולם היהודי דובר האנגלית העלה את סולומון לצמרת המבצעים היהודיים - בארץ איש לא שמע, איש לא ידע. "הצלחתי כאן פחות, בגלל שאי אפשר להיות בשני העולמות, בו זמנית", סולומון מודה. "הוצאתי שלושה דיסקים חסידיים, ובשנת 2002 היה לי להיט אחד שהגיע למקום הראשון בארץ במצעד החסידי.

 

"האמת היא שלא ניסיתי להיכנס לקהל הישראלי בכל האנרגיה, עד היום. עכשיו אני רוצה את זה. אני חושב שאולי הגיע הזמן. אני הרי חי בארץ, אך בין סוכות לפסח עשיתי 52 הופעות בחו"ל. קצת קשה לנסוע ולחזור כל הזמן כמו יו-יו".    

סולומון מאמין כי זה עומד להשתנות: "נראה לי שהדיסק החדש יצליח בארץ, בגלל הצירוף של 'הביטלס' עם שבת. בחו"ל יש לי קהל נאמן שמונה אפילו נוצרים שהתחברו למוזיקה שלי ומגיעים להופעות".

 

תשעה ירחי לידה

לסולומון יש תכונה שעוזרת לו בחיים: הוא לא יודע להגיד לא. וכך, ממש כמו בתחילת הדרך – גם האלבום "שבת בליברפול" נולד בהזמנה. "לפני חמש שנים ביקש ממני אלן קרסנא, שכן שלי, לחבר את שירי 'הביטלס' לשבת, מתנה ליום הולדתו", סולומון מספר. "אמרתי לו: השתגעת? זה המון עבודה. אבל למחרת הוא שלח לי קובץ ובו כל שירי 'הביטלס' וכל זמירות השבת.

 

"תשעה חודשים עבדתי על זה, וגיליתי שיש משהו מיוחד בניגונים של 'הביטלס'. זה כאילו שהלחנים נולדו למילים הללו. אבי סינגולדה שהיה הגיטריסט בדיסק, אמר לי שזה מסאז' רוחני בשבילו. בדקתי ומצאתי שזה ממש חובה לקחת את הניגונים הכי טובים בעולם הלועזי, ולחבר להם מילות קודש. להעלות את החול לקודש. זה מקרב את היהודים לקדוש ברוך הוא, ומקרב את הגאולה".  

 

ואי אפשר בלי מחווה למקור והאגדה. "הביטלס" עם "היי ג'וד" 

 

הדיסק נפתח מיד עם החזרה מבית הכנסת, ב"שלום עליכם" – ולא מפספס גם קידוש וקטעים נבחרים מתפילות השבת (כולל פעמיים "קדושה": במנגינת "Strawberry Fields Forever" ו"Fool on the Hill"), ועד להבדלה.

 

מתנת אירוסין למקרטני

כל אחד מפוקדי בית הכנסת מכיר את הרגע הזה: החזן התורן עולה לבמה, ונותן הופעה עם מנגינה פופולרית שהוא מצמיד ל"אין כאלוהינו". הקהל הנבוך מצדו, מנסה להתחקות אחר המילים, המנגינה והקצב, ומסיים (ולא אחת עם החזן המוכשר) במלמול מיואש. סולומון מקפיד לשמור על איזון רב ככל האפשר, אף שלא פעם הוא מאלץ את המילים למנגינה, מבלי לפגוע בחן של היצירה.

 

"המטרה שלי היא לא להיכנס לבית הכנסת", הוא מצהיר, "על אף שאני חושב שישנם כמה ניגונים

שיכולים להשתלב בתפילה, פה ושם. אבל זה לא בשביל כולם".

 

לא בשביל כולם – אבל כן בשביל מתפללי בית הכנסת של ההמפטונס בלונג איילנד, שם מתכוונים לקיים שבת בנוסח ליברפול, עם תפילה בניגוני הביטלס. גם פול מקרטני ולני סולומון מוזמנים. האחרון יגיע בוודאות.

 

"אני רוצה לתת למקרטני את האלבום הזה ביד", סולומון אומר. "הוא התארס לאחרונה עם בחורה יהודייה, זאת נראית לי מתנת אירוסין ראויה, לא?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קריירה שהתחילה בפרודיה. סולומון
צילום: מיטש ג’ספאן
כוכב רוק רואה חשבון. לני סולומון
צילום: נאוה פינקלמן
"שבת בליברפול"
עטיפת הדיסק
מומלצים