שתף קטע נבחר

מבת-ים ועד ת"א: מפגש עם 14 דולפינים בים

חוקרי ומתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים תיעדו במהלך סקר ימי בסוף השבוע שלוש להקות דולפינים שונות, מאזור בת-ים ועד תל-אביב. אחד מכוכבי הסקר: סליטי, דולפין עם סנפיר גב סדוק ומיוחד במינו, שתועד לראשונה ב-2001

חוקרי ומתנדבי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י) יצאו לסקר ימי בסוף השבוע במטרה לתעד את הדולפינים החיים ומבקרים באופן תדיר מול חופי הארץ וחזרו עם שלל ויזואלי נאה - מפגש עם 3 להקות שונות של דולפינים ממין דולפינן מצוי באזור גוש דן.

 

צוות החוקרים בראשותו של ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מחמל"י הפליגו מהמרינה בהרצליה כדי לבצע את הסקר באמצעות יאכטת "כרמלית" והפליגו דרומה לכיוון בת-ים. "ביום חמישי כבר קיבלתי דיווח מהדייגים על להקת דולפינים גדולה מערבית לבת-ים והייתי מאוד סקרן לראות אם הם עדיין שוהים באזור", מספר ל-ynet ד"ר אביעד שיינין.

 

לאחר כשעה וחצי של הפלגה נראו סנפירים ראשונים של דולפינים בין הגלים. "הים היה נוח, כך שהיה אפשר לראות אותם מרחוק ופגשנו את הלהקה הראשונה במרחק של פחות מ-6 קילומטר מחוף בת-ים".

 

(צילום ועריכה: אמיר גור , מחמל"י )
 

אורח ותיק בין הגלים: סליטי עם סנפיר הגב הסדוק

להקת דולפינים ממין דולפינן מצוי המונה חמישה פרטים, ביניהם שני גורים תועדה על ידי החוקרים ושיינין מציין כי מרביתם לא היו מוכרים. החל משנת 1998 מתקיים מחקר לתיעוד אוכלוסיית הדולפינים החיה באורח קבע לאורך חופי ישראל. במהלך הסקרים מצלמים החוקרים גם את סנפירי הדולפינים, המתווספים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו.

 

מתנדב העמותה, אמיר גור, צלם טבע ומדריך צלילה תיעד בוידאו את המפגשים עם היונקים הימיים, במהלכם הדולפינים היו עסוקים בצלילות ארוכות כדי לחפש מזון. בתום המפגש הראשון, הבחינו אנשי מחמל"י במכמורתן (ספינת דיג) באופק והחליטו לנסות את מזלם בקרבתו, בתקווה למצוא דולפינים שנוהגים לחפש מזון בסמוך לספינות הדיג.

 

כשהגיעו לאזור יפו, הם הבחינו בלהקה בת חמישה דולפינים נצפתה מערבית ליפו במרחק של כ-2.5 מהחוף ובלט בה דולפין מיוחד במינו המוכר לחוקרים מזה כעשור. היה זה "סליטי", דולפין בוגר שזוהה על ידי החוקרים בפעם הראשונה באפריל 2001. לסליטי יש סנפיר גב ייחודי במינו ושמו של הדולפין הוענק לו בעקבות הסדק הקטן שאותר בחלקו האחורי של הסנפיר הגבי שנפגע והדולפין נצפה בדרך כלל פעמיים בשנה במהלך הסקרים.

 

צילום: ד

 

 

"לצידו של סליטי, היה גם גור וכל שאר הדולפינים עסוקים בחיפוש מזון", מגלה שיינין. בדרכם חזרה לנמל הבית בהרצליה, כשהתקרבו למרחק של כ-2 קילומטר לתל-אביב, הם פגשו בלהקה האחרונה שמנתה כארבעה דולפינים בוגרים לא מזוהים. לדברי שיניין, הדולפינים נראו בריאים ופעילים. "זה תענוג לצפות בהם חיים בשטח כה גדול".

 

כיום מוערכת אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי שחיה ומבקרת מול חופי הארץ ב-360 פרטים. אחד מגורמי המשיכה הגדולים של הדולפינים אל ספינות דיג הוא בקלות הציד של דגים שנלכדו ברשתות. בעוד שהדבר מאפשר להם גישה יחסית קלה ומהירה למזון בכמות גדולה, הם נתונים בסכנת הילכדות וטביעה ברשתות.

 

מאז תחילת המחקר, התקיימו סקרים רבים לאורך החופים ובמים הפתוחים, כאשר בתצפיות כיכבו בעיקר דולפינים ממין דולפינן מצוי, הנחשבים לנפוצים באזור. במחמ"לי יבדקו בימים הקרובים את סנפירי היונקים שתועדו, כדי לנסות ולראות האם מדובר בפרטים מוכרים שנצפו בעבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמח במים. דולפינן מצוי שתועד בסקר בשישי
צילום: אמיר גור, מחמ"לי
מומלצים