שתף קטע נבחר

גנץ: סבירות קטנה שאסד יפנה את האש לעברנו

בדיון בכנסת העריך הרמטכ"ל כי ההפגנות נגד נשיא סוריה לא יובילו לעימות והבהיר כי מצרים לא מהווה איום. הוא מתח ביקורת מרומזת על קודמו בתפקיד: "כל דיון ציבורי על שליט אינו נכון". על האירוע במג'דל שמס אמר: "לא הייתה רשלנות, היו שגיאות"

הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, סבור שסוריה לא תפנה את האש לעברנו על רקע ההפגנות המתמשכות נגד המשטר. "אסד לא יודע היום כיצד תיראה סוריה בסוף השבוע הזה ובסוף שבוע הבא", הסביר במהלך דיון בוועדת חוץ וביטחון בכנסת, "חוסר הוודאות מטריד אותו כמו שזה גם מטריד אותנו".

 

רב-אלוף גנץ ציין כי ישנה "מעורבות מסויימת" של חיזבאללה במהומות בסוריה, והעריך כי "הסבירות לכך שאסד יפנה את האש כלפי ישראל כדי להוריד ממנו את הלחץ היא קטנה". הרמטכ"ל התייחס במהלך הדיון גם לאיום האיראני, והדגיש כי "איראן מהווה איום מרכזי, לא רק בשל התוכנית הצבאית שהיא מפתחת, אלא בשל מכלול התמיכה שהיא מעניקה לגורמים הרדיקלים בתמיכה אידיאולוגית ואספקת אמצעי לחימה".

 

הרמטכ"ל מתח גם ביקורת מרומזת על קודמו בתפקיד, גבי אשכנזי, שאמר כי לישראל אין מושג היכן מוחזק גלעד שליט. "כל דיון ציבורי באשר לדרך להחזיר את גלעד שליט אינו נכון וצריך להישאר סגור", אמר הרמטכ"ל לחברי הוועדה, "מדינת ישראל מחוייבת לעשות כל מאמץ כדי להחזיר את החייל גלעד שליט הביתה".

 

הוא התייחס למהומות האחרונות באזור, וציין כי "בכל מדינות ערב אנו מזהים תהליך של חוסר יציבות, חלק נמצאים בהווה במצב זה וחלק יהיו בו בעתיד". הוא העריך כי מצרים לא מהווה איום על ישראל. "מנגד", הודה, "חשוב לומר כי המערכת במצרים איננה יציבה כפי שהייתה בעבר ולכן רמת הביטחונות שלנו צריכה להיות רחבה יותר מבעבר. הגדר שנבנית בדרום תאפשר לתת פיתרון גם בנושא המסתננים וגם בעניין הברחות אמצעי הלחימה".

 

העימות העתידי, להערכתו של גנץ, יהיה קצר ובעל עוצמת אש עזה: "צה"ל נערך לפוטנציאל של איום רב-זירתי. בלחימה מול ארגונים הפועלים מאזורים מאוכלסיים, נידרש בעימות הבא להפעיל הרבה מאוד כוח גם אם יהיה לזה מחיר כואב בצד השני".


ציון יום הנכבה מול השגרירות בקהיר. "מצרים לא יציבה" (צילום: AP)

 

לדבריו, "בסוג זה של לחימה, נידרש להפעיל את 'המימד החמישי', שכולל התייחסות והתחשבות בסוגיות של דין בינלאומי, מתן סיוע הומניטרי, הסברה ותקשורת. בעימות הבא נידרש לקצר ככל שניתן את משך הלחימה, לכן כבר בתחילת העימות נפעל בעוצמת אש גדולה במיוחד ובכל הכוח, מה שהמצלמה סובלת או תסכים לסבול בשלושת הימים הראשונים של הלחימה, היא לא תסבול בשלושה ימים שלאחר מכן".

 

הוא הוסיף כי בזירה הפלסטינית ישנה יציבות ביטחונית, אך בהמשך סקירתו העריך הרמטכ"ל כי צפויות להתרחש בעתיד הקרוב מהומות נוספות סמוך לגבולות - כמו שהיה ביום הנכבה: "אני צופה כי בעתיד נראה תופעות דומות של אינתיפאדת הגבולות כפי שראינו בצפון. הקשר הצבאי שאנו מקיימים עם מצרים הוא קשר טוב, אך אנו מאוד מוטרדים מהמצב בסיני. עד סוף שנה הבאה, מוקדם מהמתוכנן, אנו צפויים לסיים את בניית הגדר בדרום. מתחילת השנה חדרו לישראל מהגבול 3,114 מסתננים. מתוכם הוחזרו 140".

 

"נערכים למנוע את המשט" 

בהמשך לנושא יום הנכבה, התייחס הרמטכ"ל לאירועים במג'דל שמס: "על-פי המודיעין שעמד לרשותנו הבנו שהצפי להפגנות המשמעותיות יותר עומד להיות בקונטרה ולשם העברנו את מרבית הכוחות שנערכו לקראת המהומות. כאשר התצפיות זיהו את ההתארגנות למג'דל, העברנו לשם את מרבית הכוחות תוך 19 דקות. לאירועים הבאים אנו נערכים בתגבור של אמצעים לפיזור הפגנות, שאם היו עומדים לראשותנו בצורה נכונה, כבר באירוע האחרון היינו יכולים למנוע את התפתחותו".


האירועים במג'דל שמס. "לא הייתה רשלנות, אך היו שגיאות" (צילום: רויטרס)

 

גנץ הוסיף: "בסיכומו של דבר לא הייתה כאן רשלנות, אך היו שגיאות. במג'דל שמס היינו צריכים לשפר את ההיערכות המקדימה שלנו במקום. בעקבות האירוע של הצפון, עדכנו את ההוראות פתיחה באש ושיפרנו את

הגדר".

 

במהלך הסקירה נשאל גנץ בנוגע למשט, שצפוי להגיע לנמל עזה בעוד כחודש, על רקע פתיחת מעבר רפיח. "זו החלטת ממשלת ישראל ואנו נערכים למנוע אותו", ענה.

 

בנוסף במהלך הדיון נשמעו ביקורות על יכולות המודיעין של מערכת הביטחון ועל כך אמר הרמטכ"ל: "אין מודיעין מושלם וגם לא יהיה, יחד עם זאת יש לי אמון מלא בקהילת המודיעין שלנו. אני לא רוצה להגיע למצב שהמודיעין יפחד לומר את מה שהוא חושב". גנץ הדגיש כי הוא בהמשך פיתוח מערך המודיעין ערך אסטרטגי: "בתקופת כהונתי אני מתכוון להשקיע מאמץ משמעותי לקידום יכולות המודיעין של צה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני גנץ בכנסת
צילום: גיל יוחנן
ביקורת מרומזת על הרמטכ"ל הקודם
צילום: באדיבות דובר צה"ל
מומלצים