שתף קטע נבחר

הבנק מימש את המשכנתא? לא תשלמו עמלה

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה: הבנקים לא ייגבו עמלת פירעון מוקדם מלווים שלא עמדו בתשלומי המשכנתא והבנק מכר את הנכס לכיסוי ההלוואה. ח"כ כבל: "בעצם מכירת הבית על ידי הבנק הוא מחזיר לעצמו את ההלוואה"

ועדת הכלכלה אישרה היום (ג') הצעת חוק האוסרת על הבנקים לגבות עמלת פירעון מוקדם במקרה בו הבנק החליט לממש את הנכס, עקב אי עמידה בתשלומי המשכנתא. הצעת החוק אושרה לקריאה ראשונה והיא תאושר סופית בהליך מהיר בשבועות הקרובים, לאחר שאיגוד הבנקים, בנק ישראל והאוצר הודיעו על תמיכתם בחוק.

 

יוזם החוק, ח"כ איתן כבל (עבודה), אמר בוועדה כי הנוהל הבנקאי הקיים הוא בבחינת "הרצחת וגם ירשת". הוא הדגיש כי "לא מדובר כאן בפירעון מוקדם יזום של המשכנתא בידי מי שידו משגת. מדובר במי שידו לא משגת לעמוד בתשלומי המשכנתא וביתו נלקח ממנו. זה לא פירעון מוקדם אלא זריעת מלח על הפצעים. הרי בעצם מכירת הבית על ידי הבנק הוא מחזיר לעצמו את ההלוואה".

 

כבל הוסיף כי "מקרים אלה אינם מהשכבות החלשות. רובם ככולם, מהמעמד הבינוני שלקחו את המשכנתא בהנחה שיעמדו בתשלומים אך נקלעו לקשיים כלכליים ועברו הליכים משפטיים כואבים ומשפילים עד עיקולי ההכנסות והפינוי מהבית, שמביא לא אחת לפירוק משפחות".

 

לדברי רם מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, מדובר ב-4,000 מקרים כאלו בשנה בממוצע, כשעמלת הפירעון היא בסדר גודל של עשרות אלפי שקלים.

 

מנכ"ל איגוד הבנקים, משה פרל, אמר כי למעשה לא מדובר כאן בעמלה בנקאית רגילה, אלא "בפיצוי הבנק על הפרת חוזה מצד נוטל המשכנתא". מלמד התפרץ לדבריו ואמר שהוא "מוכן לקנות את ההגדרה הצינית הזאת בתנאי שהבנקים יתחילו לפצות לקוחות על עמלות מיותרות וחשבונות שגויים".

 

הוועדה אישרה את ההצעה פה אחד – פשוטו כמשמעו. יו"ר הוועדה כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), היה חבר הכנסת היחיד שנכח בדיון ולו זכות הצבעה, שכן ח"כ כבל אינו חבר בוועדה. הצעת החוק תעלה לאישור במליאת הכנסת בקריאה ראשונה בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים