שתף קטע נבחר

עובדי אדמה: גם המילואימניקים יילחמו במנהרות

המלחמה בבטן האדמה אינה תרחיש עתידני, וחטיפת שליט הייתה רק הקדימון. בעימותים הבאים צפויים לחכות לצה"ל במנהרות מחלקות שלמות של מחבלים. פלוגת המילואים החדשה סמו"ר תילחם בהם יחד עם חיילי הסדיר. ביקרנו אותם בהכנות

לילה חשוך ללא ירח. הכוח נע בשטח עוין. אחד החיילים נושא על גבו רובוט שמשקלו יותר מ-30 ק"ג. המטרה - לאתר את פירי המנהרות שנחפרו בבטן האדמה, מתחת לרגליהם. אבל קודם עליהם "לנקות" את פני הקרקע מהמחבלים שנמצאים באזור. הכל מתנהל לאט, בזהירות. גם כששולחים את הרובוט, כל רעש קטן עלול להצית מהומה גדולה, שבעה מטר מתחת לאדמה.

 

לא מדובר בפעילות שגרתית, גם לא במבצע סודי בעומק שטח האויב. זהו אימון ליד בסיס אליקים, בסמוך ליוקנעם, של פלוגת מילואים שהוקמה לאחרונה וייעודה לוחמה בשטח תת-קרקעי.

 

המלחמה מתחת לאדמה היא כבר מזמן לא רק דמיון פרוע. אם בעשור האחרון עיקר הלחימה של כוחות צה"ל היה בשטח בנוי מעל פני הקרקע, ניסיון העבר, מידע מודיעיני וניתוח פעילות האויב בכל הגזרות, מצביעים על כך שהעימות הבא יתרחש ברובו בתוך מנהרות. לאחרונה הכפיל צה"ל את היקף כוחותיו שעוסקים בלחימה תת-קרקעית. פלוגת המילואים הראשונה שהוקמה לצורך פעילות זו, סיימה בימים האחרונים את הכשרותיה והצטרפה לפלוגה הסדירה.

 

"המערך התת-קרקעי מתפתח בכל גזרות הלחימה - עזה, לבנון וסוריה", סיפר ל-ynet רב-סרן עידו, מפקד פלוגת סליקים ומנהרות (סמו"ר) ביחידת יהל"ם של חיל ההנדסה. רס"ן עידו, שחנך את פלוגת המילואים החדשה, הסביר כי "לא מדובר בפיר בודד, אלא בתעלות לחימה עם מוצבי פיקוד שבתוכן יהיו מחלקות שלמות של מחבלים, ואיתם נצטרך להתמודד".

 

אחרי הטיל ברפיח הבינו: חייבים כוח מנהרות

מפקד בית הספר ביחידת יהל"ם, רב-סרן מקס, הוסיף: "היום ברור לנו שבכל מקום שבו נהיה, נמצא מנהרות. מנהרות הברחה, תופת, מפקדות, לחימה - כל סוג שרק אפשר לחשוב עליו. המצב הזה מחייב עוד כוחות שיידעו במהלך מלחמה להגיע למנהרות ולטפל בהן, ולכן אנחנו מכפילים את הכוח של צה"ל שיודע להתמודד עם הנושא".

 

מדובר בכוח שכבר מכיר היטב את שנעשה מתחת לפני השטח. "החבר'ה האלה התגייסו כשכל הסיפור הזה הוקם", ציין רס"ן עידו, "הם מכירים את תפיסת העבודה ואת האמצעים. למעשה, הם חוזרים הביתה בתצורה של פלוגת מילואים, גם בשבילם זאת סגירת מעגל".


אין יתרון באוויר ובקרקע? יורדים אל בטן האדמה (צילום ארכיון: רויטרס)

 

סמו"ר הוקמה בשנת 2005, כחצי שנה לאחר שנגמ"ש צה"ל התפוצץ מפגיעת טיל ברפיח. באותה תקרית קשה נהרגו סרן אביב חקאני, קצין המנהרות של אוגדת עזה, וארבעה מחייליו. עד לאותה תקרית, חשפו חקאני וצוותו עשרות מנהרות בציר פילדלפי. לאחר התקרית לרבים בצה"ל היה ברור - צריך להקים פלוגה שתתמחה באיתור מנהרות, תחת יחידת יהל"ם של חיל ההנדסה. עד מהרה התבררה נחיצותה.

 

הרובוט יקטין את החיכוך

המנהרה ששימשה לחטיפתו של גלעד שליט והסליקים באזור יהודה ושומרון היו רק קצה קצהו של עולם הלחימה חדש. האויב הבין שכדי להכות בצה"ל, הזוכה לעדיפות באוויר ועל הקרקע, עליו לנקוט שתי דרכים: ירי טילים ורקטות אל העורף והעברת הפעילות אל מתחת לפני האדמה. המנהרות התרבו כמו פטריות אחרי הגשם, וכבר במבצע "עופרת יצוקה" דיווחו הלוחמים על "עיר תחתית" ועל מחבלים שקופצים לבטן האדמה.

 

עבור חלק מחיילי פלוגת המילואים שרק השתחררו לאחרונה מדובר בהמשך של השירות הסדיר. "האימונים מותאמים כדי להכין חיילים לפעול במרחב מורכב שכזה - מקומות סגורים, חושך, קושי בהתמצאות ושימוש באמצעים טכנולוגיים", אומר רס"ן עידו. לדבריו, השימוש ברובוטים נעשה כדי לקבל תמונה על המתרחש במנהרה וכדי להקטין חיכוך. "רק אחרי הרובוט נכנסים לתוך המנהרה עצמה", הוא אומר.

 

פלוגת סמו"ר תסייע לצה"ל בעיקר במלחמה, וצוותיה יפוזרו בגזרות השונות. הדבר ייתן מרחב תמרון גדול יותר, בעיקר לכוחות מיוחדים שיידעו לטפל במנהרות "איכותיות". "ראינו איך מנהרה אחת ששימשה לחטיפת גלעד שליט ביטלה למעשה מערך שלם של תצפיות וחטיבות. גם היום הנחת העבודה היא שיש מנהרות חוצות גבול, ואנחנו פועלים לאתרן", מסכם רס"ן עידו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהרה באזור רפיח. "תעלות לחימה עם מוצבי פיקוד"
צילום: AFP
מומלצים