שתף קטע נבחר

אחרי המשט לעזה: תוכנית ה"מטס לנתב"ג"

ישראל העבירה מסר חד-משמעי לסוריה וללבנון לקראת אירועי "יום הנכסה" ביום ראשון, ובצה"ל מחדדים נהלים ונערכים להסטת כוחות. בינתיים, ארגונים פרו-פלסטינים כבר מתכננים לשגר בחודש הבא מאות פעילים בעלי דרכונים זרים לנתב"ג

האם "יום הנכסה" (יום השנה ה-44 לפרוץ מלחמת ששת הימים) יהפוך לשידור חוזר של אירועי יום הנכבה שנגמרו בתוצאה קטלנית במג'דל שמס ברמת הגולן ובמרון א-ראס, בגבול לבנון? ישראל העבירה מסר חד-משמעי לסוריה, ללבנון וגם לאו"ם שלא תקבל פגיעה בריבונותה. בצה"ל נערכים לתהלוכות המוניות בכל הגזרות. ארגונים פרו-פלסטיניים בינלאומיים, ובראשם ISM ("תנועת הסולידריות הבינלאומית"), כבר מגלגלים רעיון חדש: לשלוח בחודש הבא מאות פעילים בעלי דרכונים זרים לנתב"ג.

 

עיקר תשומת הלב מופנה בשלב הזה ליום ראשון הקרוב, וייתכן שחלק מהאירועים יתרחשו כבר בסוף השבוע. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, אמר אתמול (יום ד') בכנס לפורום המבצעי בצה"ל: "ברור לנו שבחודשים הקרובים אנו עלולים למצוא את עצמנו בהפגנות עממיות רחבות שזוכות להד ציבורי. צה"ל נערך להפגנות אלו ביהודה ושומרון, רצועת עזה והגבולות, על ידי הכשרת כוחות מתאימים, גיבוש שיטת הפעלה מתאימה ובציוד באמצעים מתאימים".

 

כוחות שנמצאים באימונים ברמת הגולן יוסטו במידת הצורך לגבולות, ולא מן הנמנע שאם תהיה נהירת פעילים, שיבקשו להגיע סמוך לגדר וליצור פרובוקציות, יוכרז על שטח צבאי סגור על חלק מיישובי צפון רמת הגולן. לדברי גורם צבאי, "יש סימנים לכך שהכל יעבור בשקט בסבירות גבוהה. עם זאת, אני נערכים לכל האפשרויות".

 

באחד הדיווחים בלבנון נאמר שהתהלוכות לעבר הגדר בסכנת ביטול בשל הלחץ המופעל על צבא לבנון ועל חיזבאללה. עם זאת, מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, אמר אמש: "עלינו לעמוד לצד העם הפלסטיני המקופח. עלינו להשקיע את המאמצים לסייע כדי שהעם הפלסטיני ישוב לאדמתו, במיוחד כשיש לו הרצון והנחישות לשוב. ראינו זאת לפני ימים אחרים במרון א-ראס ובמג'דל שמס, כאשר הצעירים הציגו חזה חשוף בפני כדורי הכובשים".

 

נסראללה, שדיבר באירוע של השגרירות האיראנית בביירות, במלאת 22 שנים למותו של האייתוללה חומייני, פנה למשפחות ההרוגים באירועי "יום הנכבה": "אני פונה בברכה למשפחות השהידים של תהלוכות השיבה ואומר להם - הדם של בניכם ובנותיכם במרון א-ראס והגולן לא נשפך לשווא. הדם הזה נשפך כדי להחיות דבר עצום וסוגיה מקודשת וכדי להזכיר לעולם את הזכות שנגזלה ואת הסוגיה שאותה מקווים שתשכחו ותאבדו".

 

מגבירים היערכות ביו"ש ובאוגדת עזה

בגבול עזה מחדדים בצה"ל את הנהלים, מחשש לאירועי טרור באזור הגדר, לאחר שביום הנכבה התקרבו אליה כמה מאות פלסטינים באזור מעבר ארז. באוגדת עזה חידדו את הנהלים לא לאפשר לאיש להתקרב, להזהיר ואם צריך לפתוח באש לעבר מסיתים מרכזיים בפלג הגוף התחתון, ולהימנע מירי לא מבוקר. החשש באירועים שכאלו הוא שמחבל יסתנן לקבוצת אזרחים וינסה לנצל את המצב כדי לבצע פיגוע.

 

"אנו נמצאים במצב רגיש", הודה גורם צבאי בכיר, "אותם אירועים שמציינים הפלסטינים על רקע המדינה שבדרך, המשט המתקרב, השינויים במדינות באזור - כל אלה מציבים הרבה מאוד אי-ודאות ושמים את הצבא במקום שבו הוא צריך מחד להגן על הביטחון ומנגד להיזהר מאוד לא לפגוע במי שלא צריך, כי לדבר כזה יש השלכות משמעותיות ברמה המדינית".

 

לדבריו, העובדה שמדובר באירועים אזרחיים מציבה קושי בהערכות מדויקות מי יקרה בכל גזרה, "בסופו של דבר אי אפשר לעצור את צה"ל שמתאמן למלחמה ולפרוס אותו לאורך כל הגבולות. אנו מנסים להעריך עד כמה שניתן ולאזן בין האירועים הללו למשימות האחרות".

 

ברחבי יהודה ושומרון, שם עברו אירועי יום הנכבה באופן שקט יחסית, מתכוונים להגביר את הכוננות ואף לעבות את הכוחות הקיימים במספר גדודים נוספים. עם זאת, ההערכה היא שלא צפויים אירועים חריגים שייצאו מכלל שליטה. "מתבצעות הערכות מצב שמתבססות על שורה של היבטים. הכוחות מכירים את הנהלים ומצוידים באמצעים מתאימים", אמר גורם צבאי.

 

בפיקוד מרכז חוששים כי שיתוף הפעולה המעמיק בין פתח לחמאס, שהחל עם חתימת הסכם הפיוס, עלול להקצין את האירועים. ולמרות זאת, מנגנוני הביטחון הפלסטינים ממשיכים בפעילותם, לרבות טיפול בהפרות סדר, ועובדה זו מצמצמת את הסיכוי למהומות.  

  

"לפעול להסרת המצור מעל פלסטין"

ברקע, נערכת ישראל גם למשט לרצועת עזה. גורמים בקבינט אמרו כי בפני ישראל עומדות שלוש אפשרויות: השתלטות מלאה, לאפשר לחלק מהספינות להגיע לעזה לאחר בידוק של גורם נייטרלי, לפני הגעה לאזור או להוביל את הספינות לאשדוד בלי השתלטות.

 

כאמור, מעבר לאירועי "יום הנכסה" ולמשט לעזה, מתארגנים פעילים אנטי-ישראליים לממש "אירועים תודעתיים" המבוססים על שיגור מספר רב של פעילים בטיסות מסחריות לנמל התעופה בן-גוריון בתחילת יולי, במטרה להביע סולידריות עם הפלסטינים, להביך את ישראל ולהציף את "זכות השיבה", כך עולה מפרסומי המרכז למורשת מודיעין. לשיטתם, יעדי המשט שנועד ל"הסרת המצור" מעזה "מצומצמים מדי" ויש לפעול ל"הסרת המצור מעל לכל פלסטין".

 

על-פי מידע שמקורו באתרי האינטרנט של מארגני האירוע, קבעו הארגונים הפרו-פלסטינים את יום ההגעה לנמל התעופה בן גוריון ל-8 ביולי, מכיוון שיום לאחר מכן (9 ביולי 2004) הוא היום שבו החליט בית הדין הבינלאומי בהאג, שגדר הביטחון "בלתי חוקית". לדברי המארגנים, 500 איש כבר הזמינו מקום בטיסות הללו, כולל משפחות וילדים. קבוצה הקשורה ליוזמה זו פועלת בברלין וייתכן שתטוס משם לישראל. אולם קבוצות נוספות נערכות להגיע בו זמנית גם ממדינות אחרות. לדברי מארגני האירוע מתארגנות משלחות מאירופה, צפון אמריקה, דרום אמריקה, אסיה ואפריקה.

 

לאחר קיום אירוע מחאה בנמל התעופה בן גוריון, הם מתכננים לצאת למפגשי סולידריות עם פלסטינים ביהודה שומרון. מאחורי "מופע תודעתי" זה עומדים 15 ארגונים מרביתם פלסטינים מקומיים. אחד מהארגונים הללו, והבולט שבהם הוא "תנועת הסולידריות הבינלאומית" (ISM), ה"מתמחה" בשיבוש פעולות צה"ל ב"שטחים".

 

במקביל, קרא גם חמאס ל"פליטים הפלסטינים" להגיע לשדות התעופה בישראל בטיסות מסחריות במסגרת אירועי "יום הנכסה". באתר האינטרנט של הארגון, הופיעה לאחרונה קריאה ל"פליטים הפלסטינים" להגיע לנמלי התעופה בישראל, בטיסות מסחריות רגילות, ב-4 או ב-5 ביוני. 

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרזה הקוראת להגיע לנתב"ג ב-8 ביולי
ההפגנות במרון א-ראס
צילום: EPA
ובמג'דל שמס
צילום: רויטרס
מומלצים