שתף קטע נבחר

אוצר היסטורי: 85 מיליון ש' מחפשים בעלי מניות

ועדת העבודה והרווחה דנה בהסדרת הזכויות של חברי האגודה השיתופית קו-אופ. בשנת 2000 החל הליך פירוק שכלל הבטחה להחזיר דמי מניות שתשלומם החל עוד לפני הקמת המדינה בתמורה להבטחת זכות קניה בצרכניות. הסכום שמוזכר בכותרת הוקצה ל-3,600 זכאים שטרם באו לדרוש את כספם

85 מיליון שקל המיועדים לחלוקה לבעלי המניות של אגודת קו-אופ, ממתינים בקופה לבעלים החוקיים, אך לפי שעה אין להם דורש. תמונה זו עלתה היום (ד') בוועדת העבודה והרווחה בדיון על הסדרת הזכויות של חברי האגודה השיתופית שנמצאת בהליכי פירוק, לאחר שהפעילה תקופה ארוכה את רשת המרכולים "הריבוע הכחול".

 

 

האגודה נוסדה שנים רבות לפני הקמת המדינה להפעלת רשת הצרכניות - זה היה שם חנויות המכולת שהוקמו למכירת מצרכי מזון בהנחה לפועלים חברי ההסתדרות שהיו דלי אמצעים. זכות הקניה ניתנה למי שרכש לפחות מניה אחת של האגודה תמורת לירה מנדטורית אחת - כסף גדול בימים ההם, שהיה שווה ערך ללירה שטרלינג הבריטית.

 

כשהחל עידן המרכולים בישראל השתלבה בו גם הרשת של האגודה שגדלה בהתאם לאופנה וגם החליפה שם וצורה. לאחר שגברה התחרות מול רשתות השיווק החדשות הוחלט לפרק את האגודה. ההליכים החלו בשנת 2000, כשבעלי המניות הוותיקים הזדקנו או הלכו לעולמם. למי שנותר בחיים הובטח להחזיר את דמי המניה עד סוף 2006.

 

יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) סיפר את תולדות האגודה גם כגילוי נאות, בתור בן לאם שהיתה אחד מבעלי המניות. "הליכי הפירוק לא הסתיימו", אמר כץ. "אימא שלי כמו בעלי מניות אחרים נפטרה ולא זכתה ליהנות מהכסף. נוצר כאן רושם של סחבת וניהול לא תקין. צריך לשים קץ לסאגה הזאת ולשלם לאנשים את הכסף המגיע להם בזכות ולא בחסד".

 

"צריך לקבל החלטה"

קומץ שרידים של בעלי מניות אשר באו לדיון, כמו יוסף ורצברגר בן ה-94, חיזקו את טענותיו כי אין פיקוח על פעולות האגודה והמפרק, ואין שקיפות במעשיהם. הם דרשו להיות שותפים בתהליך. מפרק האגודה, עו"ד ד"ר ליפא מאיר, אמר כי עד כה הוכרו 25 אלף חברים באגודה כבעלי מניות ולכל אחד הוקצו מקדמות בסך 60 אלף שקל.

 

"אנחנו בעיצומו של התשלום החמישי עבורם ולא מעכבים כספים אפילו ביום אחד", אמר מאיר שציין כי בקופת האגודה נותרו 195 מיליון שקל. 100 מיליון המיועדים לבעלי המניות או ליורשיהם; 10 מיליון המיועדים לתשלומי מסים ולערעורים ו-85 מיליון שקל שכבר הוקצו ל-3,600 זכאים אשר לא באו עד כה לדרוש את כספם.

 

"צריך לקבל החלטה אם הכספים שלהם יחולקו בין בעלי המניות הידועים, או שיעברו לאפוטרופוס הכללי", אמר עו"ד מאיר. כץ הציע להטיל על רשם האגודות השיתופיות להחליט מה לעשות בכספים שאין להם דורש. "את מי אתם מנצחים כאן, אנשים בני 90? אני חי בתחושה כאילו עושקים את בעלי המניות", אמר כץ.

 

עו"ד אודי אמיתי, מהמחלקה המשפטית של רשם האגודות, המפקח על תהליך הפירוק, אמר כי ההליכים נמשכים מעבר לזמן המשוער, בין השאר בגלל דיונים משפטיים בלתי צפויים אבל גם בלתי נמנעים, כי "עם ישראל אוהב לתבוע", עם זאת הדגיש כי "כסף שאפשר לחלק – אנחנו מחלקים אותו".

 

בסיכום קיבלה הוועדה את המלצת עו"ד ליפא מאיר לפתוח בקמפיין אגרסיבי בתקשורת ובפניות ישירות שיקראו לאלפי הזכאים, בעלי המניות או יורשיהם, לבוא לגאול את עשרות המיליונים המחכים להם. "תהליך זה יוגבל בזמן. לאחר מכן תיסגר הרשימה, והכספים שלא יהיה להם דורש יחולקו בין בעלי המניות הידועים", קבע ח"כ כץ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים