שתף קטע נבחר

לגליזציה לסמים? "הסכנה לישראלים גדולה יותר"

לפי דו"ח בינלאומי, המלחמה בסמים כשלה ומוטב לבדוק את האפשרות להפוך את חלקם לחוקיים. מובילי המאבק ללגליזציה בארץ שואבים מהדו"ח עידוד, ברשות למלחמה בסמים מזהירים: פה זה לא אירופה, בעיות הביטחון מגבירות הסכנה

בדו"ח של "הוועדה הבינלאומית למדיניות סמים", שחיברה ועדת בינלאומית שכללה ראשי מדינות, אנשי עסקים ואישי ציבור שבהם גם מזכ"ל האו"ם לשעבר, קופי אנאן, נכתב כי המלחמה בסמים ברחבי העולם כשלה, ועל הממשלות לבדוק אפשרות ללגליזציה של מריחואנה וחומרים נוספים הנחשבים כיום אסורים לשימוש. בעקבות הדו"ח, שמסקנותיו פורסמו היום (ה'), מתבצרים בעמדותיהם שני המחנות הישראליים: אלה שבעד לגליזציה של הסמים, ואלה שמתנגדים לכך בתוקף.

 

בועז וכטל, מייסד תנועת "עלה ירוק" ומחברי ההנהלה שלה, רואה בדו"ח חיזוק לטענות שהוא וחבריו משמיעים כבר שנים. "הטענות שלנו מקבלות חיזוק מהדו"ח של ועדת המומחים ואישי הציבור האלה", אומר וכטל, ומביע תקווה שמקבלי ההחלטות בישראל יפנימו את המסקנות: "הם שבויים בתבניות מחשבתיות שגורמות להם להתעלם מהצורך לעשות שינוי במדיניות הסמים בישראל".

 

וכטל, שמטפל במכורים לסמים קשים כבר 25 שנה, קרא ליו"ר ולמנכ"ל המועצה למלחמה בסמים "לכנס ועדה שתבדוק את הצורך בשינוי החוק, ברוח ההמלצות של הוועדה הבינלאומית". יחד עם זאת הוא מביע פסימיות, ומסביר כי במרוצת השנים למד "שבדרך כלל מקבלי ההחלטות מתעלמים מהחלטות קשות או דוחים אותן, ונתקעים במדיניות הקיימת למרות שהיא כישלון מוחלט".

 

בדו"ח הבינלאומי שמסקנותיו פורסמו היום 24 עמודים. חברי הוועדה קבעו כי לכישלון המלחמה בסמים היו "תוצאות הרסניות עבור יחידים וחברות ברחבי העולם". הוועדה דחתה מכול וכול את הנוהג הרווח להעניש משתמשים ש"אינם גורמים נזק לאחרים". במקום זאת, קראו חבריה לממשלות לשים קץ לאי-חוקיות של שימוש בסמים, להתנסות במודלים חוקיים שיפגעו בארגוני הפשע, ולהציע שירותי בריאות למשתמשי סמים הזקוקים לכך.

 

"גם בהולנד מצמצמים את הלגליזציה"

ברשות למלחמה בסמים, מנגד, דוחים נחרצות את האפשרות שסמים מסוימים יוכרזו כחוקיים בישראל. ברשות טוענים כי אין הפרדה בחוק בין "סמים קלים" ל"סמים קשים", וכי "גם הסמים המכונים קלים פגיעתם רעה, ולכן אין לתת להם לגיטימציה כלשהי". ברשות טוענים כי על רקע המצב הגיאופוליטי של ישראל ובעיות הביטחון שלה, הסכנות הגלומות בזנקי הסמים לתושביה אינן דומות לאלה שבאירופה ובארה"ב, "כך שהחברה הישראלית אינה יכולה לאפשר ניסיונות שעל דעת רוב המומחים נחלו כישלון חרוץ".

 

ברשות הזכירו כי "דווקא בהולנד, שעליה נסמכים תומכי הלגליזציה החלקית, גברו מאוד השימוש בסמים ועבריינות הסמים, והולנד הפכה למרכז של סחר עולמי בסמים". אנשי הרשות אומרים כי ברשויות החוק המקומיות והאירופיות משקיעים מאמץ אדיר במניעת הסחר העצום בסמים כמו אקסטזי, הרואין וקוקאין, אבל והצלחתם מוגבלת בבד. הם מזכירים גם כי לאחרונה נעשים מאמצים בהולנד לצמצם את מידת החוקיות של הסמים.

 

מול הטענות שהתקנות בישראל אינן ריאליות, טענו ברשות כי בישראל ננקטו כמה צעדים מקלים, שהם הדרך הנכונה

לכאורה למאבק בסמים. כך, סיפרו ברשות, "בני נוער שנתפסים בעבירה ראשונה של שימוש בסמים מופנים לאפיקים של גמילה וטיפול במקום לאפיק הפלילי, ומבוגרים הנשפטים לראשונה על עבירת שימוש בסמים נשלחים לאפיקים של גמילה וטיפול, במקום למאסר".

 

ברשות ציינו גם כי מערכת אכיפת החוק בישראל מקלה בעונשם של מי שנמצאים בתהליך אמיתי של גמילה מסמים ובטיפול, וכן מקלים בעונשם של נאשמים במקרים שבהם בית המשפט השתכנע כי בין ביצוע העבירה לבין תום המשפט הם עברו תהליך מוצלח של גמילה מסמים וטיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
וכטל. "מקבלי ההחלטות שבויים בתבניות"
צילום: ירון ברנר
מומלצים