שתף קטע נבחר

אירופה רחוקה: שעון הקיץ צפוי להתארך במעט

השר ישי צפוי להודיע הבוקר על המלצת הוועדה - שעון הקיץ יסתיים מדי שנה ביום ראשון האחרון של ספטמבר, חודש לפני אירופה. אם החוק ייכנס לתוקף, השנה שעון הקיץ בכלל יקוצר. "גם החרדים וגם מובילי המחאה לא יהיו מרוצים"

למרות המחאה נגד שעון הקיץ הקצר, שעון החורף ייכנס לתוקפו חודש לפני הנהוג באירופה. שר הפנים אלי ישי צפוי להודיע הבוקר (יום ב') על החלטתו להאריך את משך תקופת שעון הקיץ, על פי המלצת הוועדה המקצועית שפעלה במשרדו ובחנה בשבועות האחרונים את הנושא. 

 

ההערכה היא כי ישי יציע לסיים את שעון הקיץ ביום ראשון האחרון של חודש ספטמבר - ולכן אם יתקבל החוק, השנה וגם בשנים אחרות הוא יחל עוד לפני מועדו הנוכחי. בעקבות זאת, חלק מימי הכיפור יהיו בעת ששעון הקיץ עדיין יהיה בתוקף, דבר שהחרדים התנגדו לו בעבר. זמן קצר לאחר שיציג ישי את ההצעה לציבור, תובא הצעתו לדיון בוועדת השרים לחקיקה.

 

בש"ס ובמשרד הפנים סירבו להתייחס למסקנות הוועדה, אך גורמים המקורבים לה אמרו כי הן לא היו חד משמעיות: חלק מחבריה תמכו בהארכת שעון הקיץ עד לסוף אוקטובר, כפי שנהוג באירופה, ואחרים סברו כי

יש להסתפק בהארכת התקופה עד סוף חודש ספטמבר. ההצעה הראשונה נדחתה על ידי השר ישי, משום שהמשמעות היא שעת זריחה מאוחרת, שאינה מאפשרת לדתיים להתפלל לפני תחילת יום העבודה, והוא צפוי לאמץ את השנייה.

 

על פי המצב הקיים כיום, המעבר לשעון החורף נעשה על פי לוח השנה העברי, ולכן הוא משתנה משנה לשנה. החוק הנוכחי קובע כי המחוגים מוזזים ביום ראשון שלפני י' בתשרי, צום יום כיפור, כלומר בין 8 בספטמבר ל-13 באוקטובר.

 

להמחשת השינוי שיוזם ישי - אם הוא ייכנס לתוקף כבר השנה, הרי ששעון הקיץ הנוכחי דווקא יקוצר בשבוע אחד, ויחל בסוף ספטמבר ולא בתחילת אוקטובר. עם זאת, בחמש מעשר השנים הקרובות הוא ייכנס לתוקף במועד מאוחר יותר. בשנתיים נוספות לא יהיה שינוי, ובשלוש אחרות שעון החורף יחל לפני מועדו כיום.

  

היבט נוסף שהוועדה התבקשה לתת עליו את הדעת הוא הקושי שנגרם לצמים ביום כיפור, כאשר הוא חל בתקופת שעון הקיץ, משום שהם נאלצים להתענות עד לשעה מאוחרת יחסית. בנושא זה, שאינו דתי אלא עניין של נוחות, בחר ישי ככל הנראה להתפשר. בעוד שבמצב הקיים מובטח כי המעבר לשעון חורף יהיה לפני יום זה, בהצעת משרד הפנים הדבר מתרחש רק בארבע מתוך עשר השנים הקרובות.

 

"אף אחד לא מרוצה"

גורמים בממשלה טענו כי הודעת ישי לא תביא לסיומה של המחאה, וגם החרדים עצמם לא יברכו עליה. "אלה שרצו את החוק לא יהיו מרוצים, כי זה לא כמו בחו"ל. גם החרדים לא מרוצים כי ידפקו להם את יום כיפור. בקיצור, אף אחד לא מרוצה, ואלי ישי עושה טובה שהוא מתפשר", אמרו אותם גורמים. אחרים הביעו את החשש כי בשנה הבאה החוק ישתנה שוב, וגם אז שעון הקיץ לא יחול ביום כיפור.

 

פרט לדיון בהמלצת הוועדה המקצועית, תדון ועדת השרים לענייני חקיקה גם בהצעות החוק הפרטיות בנוגע להארכת שעון הקיץ. במהלך השנה האחרונה הועלו מספר הצעות חוק פרטיות על ידי כמה חברי כנסת, אולם בעקבות ועדה שקמה בנושא הוחלט לחכות להמלצתה ורק אז להחליט ולהצביע בנושא. לאחר שיוצגו הצעות החוק הפרטיות, יעלה ישי את המתווה שלו והשרים ידרשו להחליט באיזה מתווה הם תומכים.

 

הרב אוריאל גנזל מארגון רבני צהר, שהציג בפני הוועדה עמדה דומה לזו שאימץ ישי, בירך על החלטתו המסתמנת של שר הפנים, ואמר: "על אף שיום הכיפורים הינו היום הקדוש בשנה, שאלת שעון חורף ביום הכיפורים אינה שאלה הלכתית. לכן, בקביעת מועד סיום שעון הקיץ ראוי להתחשב בצרכים נוספים של הציבור בישראל".

 

עם זאת, מתנגד גנזל להארכה נוספת של השעון, כנהוג במדינות אירופה. "שיקול מרכזי בקביעת מועד סיום שעון הקיץ צריך להיות שעת הזריחה", הסביר, "משום שאיחורה אינו מתאים למבנה החיים של תושבי מדינת ישראל, שבה רבים יוצאים לעבודה וללימודים לפני השעה 7 בבוקר". לדבריו, זריחה מאוחרת תפגע גם בציבור החרדי, הדתי והמסורתי, המבקש להניח תפילין ולהתפלל שחרית, ולאחר מכן להגיע לעבודה בשעה סבירה. 

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתי להזיז את שעון דוד השמש?
צילום: עוז מרון
ישי. התפשר סביב יום כיפור
צילום: AFP
מומלצים