שתף קטע נבחר

שטייניץ נגד ישראכרט: הקרב על הסליקה נמשך

לבקשת שר האוצר, דחתה ועדת הכלכלה את ההצבעה על חוק הבנקאות לרישוי סליקה. שטייניץ שרוצה להדוף באופן אישי את הלחצים של חברת האשראי, אינו יכול להשתתף בדיון עקב נסיעה לחו"ל. העימות החזיתי יתרחש בשבוע הבא

שר האוצר יובל שטייניץ התגייס אישית כדי להדוף לחצים של חברת ישראכרט לשינוי הצעת חוק ממשלתית להגברת התחרות בשוק כרטיסי האשראי. לבקשת השר נדחתה ההצבעה בוועדת הכלכלה על אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית שנועדה להיום (ב'). השר הודיע אתמול (א') ליו"ר הוועדה שהוא מבקש להיות נוכח אישית בדיון המסכם ובהצבעה, כדי להבטיח את קבלת החוק כהצעת הממשלה, אבל לא יכול לעשות זאת היום עקב נסיעתו לחו"ל.

 

 

היו"ר ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) שמח לקבל את הגיבוי האישי של השר ונענה לבקשתו. ההצבעה תידחה לשבוע הבא והיום תמשיך הוועדה את הדיון בחוק. הדיון נערך על נוסח משולב של הצעת הממשלה עם הצעתו הפרטית של ח"כ דני דנון (ליכוד) שקיבלה את תמיכת הממשלה בוועדת השרים לחקיקה.

 

להחלטת השר להתגייס אישית למען החוק קדם ניסיון של שטייניץ לגייס את הרוב הדרוש בהטלת משמעת סיעתית בהצבעה על נציגי הקואליציה שהם הרוב בוועדה. אולם התברר כי ספק אם הדרך הזאת תשיג את מטרתה.

 

הצעות הממשלה ודנון מבקשות לתקן את חוק הבנקאות לרישוי סליקת כרטיסי האשראי. התיקון המוצע מחייב כל מנפיק של כרטיסי אשראי שמחזיק בפלח של 10% ויותר משוק כרטיסי האשראי, לאפשר לסולקים אחרים לסלוק עסקאות שבוצעו בכרטיסים שהנפיק.

 

מחזור הסליקה השנתי: 160 מיליארד

התיקון אמור לפתוח את השוק לתחרות ובעיקר להוזיל את העמלות. חברת ישראכרט, שמחזיקה ב-17% מהשוק, מסרבת לאפשר זאת לסולקים אחרים כגון ויזה-כאל, ולוחצת על חברי הוועדה לתקן את החוק.

 

במצב הנוכחי בעלי עסקים נאלצים להתקשר עם ישרכארט במקביל להתקשרויות עם חברות כרטיסי אשראי אחרות כדי שלא להפסיד לקוחות. אחרת הם לא יוכלו לכבד את כרטיסי ישראכרט. התקשרויות אלה מגדילות את שיעורי עמלות הסליקה שהם חייבים לשלם לסולקים ופוגעות בעסקים בעיקר הקטנים, ובלקוחות בעיקר מהפריפריה.

 

ישראכרט לוחצת על חברי הוועדה לתקן את החוק, כך שברירת המחדל להגדרת "מנפיק גדול" הכפוף למגבלות החוק, תחול על מי שמחזיק לפחות ב-20% מהשוק, למעט על מנפיק שבנק ישראל מצא כי לגביו ההגדרה הזאת פוגעת בתחרות או בציבור כלשהו. שר האוצר עומד על מגבלת ה-10% ללא שינוי.

 

לוועדת הכלכלה נמסר כי המחזור השנתי של סליקת כרטיסי האשראי בישראל עומד על 160 מיליארד שקל, כך שכל הפחתה בעמלות העוסקים, אפילו בשיעור של 0.1%, תתבטא ב-160 מיליון שקל שייחסכו לטובת העוסקים והצרכנים. בתגובה לטענת ישרכארט כי החוק המוצע פוגע במותג ישראלי, אמר שאמה כי "חובתנו להגן על בעלי העסקים והצרכנים הישראלים קודמת לדאגתנו למותג המקומי".

 

"לא ניתן לחוק להתמסמס" 

שאמה שיער שניתן להעביר את החוק הממשלתי גם ללא הטלת משמעת קואליציונית בהצבעה בוועדה, אבל קיבל בברכה את החלטת שר האוצר להגן על החוק ולהדוף את הלחצים נגד מגבלת ה-10% בעצם נוכחותו האישית בהצבעה שחסכה ממנו כאב ראש.

 

ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) אמרה היום כי "אנחנו נלחמים כאן בריכוזיות המשקית ובזריית חול בעיני הציבור. ישרארכרט ממתגת עצמה ככרטיס האשראי הישראלי והמכוון לשוק המקומי, אך בפועל גובה מעסקים בפריפריה עמלת סליקה גבוהה בהרבה מהממוצע בשוק, בשל הפערים בכוח המיקוח שלהם. לעסקים אלו אין מי שיגן על האינטרסים שלהם ולכן הצעת חוק זו כה חשובה. נדרוש להעביר את החוק כלשונו וללא מתן תקופת מעבר ארוכה מדי. לא ניתן לחוק להתמסמס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים