שתף קטע נבחר

האפר הוולקני מצ'ילה הגיע למחוז בואנוס איירס

לפחות כרגע לא חוזים המטאורולוגים שהאפר מהר הגעש פויאואה, שהתפרצותו נמשכת זה שלושה ימים, ישפיע על תושבי בירת ארגנטינה עצמה. כמות האפר שנופלת ממזרח להר התמעטה, אך לא ברור כמה זמן תימשך פעילותו

הר הגעש פויאואה-קורדון קאויה שבצ'ילה המשיך הלילה (יום ג') לשבש את החיים באזורים נרחבים בדרום אמריקה, ובמיוחד בארגנטינה. ההר המשיך לפלוט ענני אפר לשמיים, אילץ אלפים להימלט מבתיהם, גרם לביטול טיסות רבות בדרום ארגנטינה וכיסה את אתרי הסקי בשכבת אפר במקום בשלג. הלילה דווח כי לראשונה הגיע האפר עד למחוז בואנוס איירס, אם כי הוא טרם נכנס לבירה הארגנטינית עצמה. הוא עלול להגיע אליה היום או מחר, אך לא אמור להשפיע על החיים בה.


הר הגעש הצ'יליאני אומר את דברו. אלפים פונו מבתיהם (צילום: AFP)

 

לפי הערכות השירות המטאורולוגי בארגנטינה, ענני אפר נצפו בבאיה בלנקה, במנדוסה ובלה פמפה. אף שההערכה היא כי

יגיע גם לבירה הארגנטינית, אמרו בשירות המטאורולוגי של ארגנטינה כי "ככל שהענן מתקדם הוא מאבד צפיפות, ולכן תושבי בואנוס איירס יתקשו לראותו בשמיים".

 

למרות שברשויות לא צופים סכנה לתושבי בירת ארגנטינה, הן כבר העבירו להם כמה המלצות, כמו להשתמש במטליות רטובות כדי לכסות את דרכי הנשימה, לחבוש משקפיים או משקפי מגן, להימנע משימוש בעדשות מגע, לנהוג באופן זהיר, להגן על חיות המחמד, ולבדוק היטב את המזון שהם מקבלים. האפר הביא כבר לסגירת שדות התעופה בברילוצ'ה, נאוצ'ן, סן מרטין דה לוס אנדס, ויידמה, קומודורו, ריבדאביה ומדרין.


עשרות טיסות בוטלו בין ארגנטינה לצ'ילה. זו הסיבה (צילום: רויטרס)

 

פיצוצים חזקים נשמעו הלילה באזור הרי האנדים, בשעה שגזים רעילים עלו מלוע הר הגעש, שהתפרצותו החלה ביום שבת. עם זאת, כמות האפר הנופל מזרחית להר הולכת ומתמעטת. פקידי ממשל בצ'ילה עברו מבית לבית בניסיון לשכנע את התושבים האחרונים שנשארו ביישובים שבאזור ההר לעזוב, בשל הסכנה ההולכת וגוברת מהגזים. עד היום, כ-4,000 איש המשתייכים ל-22 קהילות לפחות פונו מבתיהם. הם החלו להימלט בשבת בשעה ששורה של רעידות אדמה הקדימו את ההתפרצות. מאות נוספים עזבו את האזור הלילה למקום מבטחים.

 

חלק מהתושבים הצי'ליאנים סירבו לנטוש את בתיהם והתעקשו לשמור עליהם. באזור הערים פוטרונו ומנטילאואה יש חשש ממשי מהצפות, אולם כיוון שהפינוי אינו חובה עדיין, קבוצה של אינדיאנים הודיעה כי תבקש מהמושל המקומי רשות להיכנס

לאזור הר הגעש כדי להתפלל שיפסיק להתפרץ. מומחים אומרים כי מוקדם עדיין לחזות כמה זמן יעבור עד שהתפרצות ההר תסתיים. חברת התעופה LAN ביטלה כבר 35 טיסות בין צ'ילה לארגנטינה בשלושת הימים האחרונים. 

 

ההתפרצות הגדולה האחרונה של הר הגעש פויאואה-קורדון הייתה בשנת 1960, אחרי שרעש האדמה החזק בתולדות צ'ילה - בעוצמה 9.5 בסולם ריכטר - פגע במדינה. אשתקד פקד את צ'ילה רעש אדיר בדרגה 8.8, ומדענים הזהירו כי הוא הגביר את הסבירות לפעילות געשית ערה. בצד הצ'יליאני של הרי האנדים יש יותר מ-3,000 הרי געש, וכ-500 מהם נחשבים פעילים גאולוגית. כ-60 מהרי הגעש האלה התפרצו ב-450 השנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור ברילוצ'ה שבארגנטינה התכסה שלשום אפר
צילום: AP
וכך נראתה חזיתה של מכונית שם
צילום: AP
מומלצים