שתף קטע נבחר

מהפך בסקרים: רומני מנצח את אובמה

חודש אחרי שהתמיכה בנשיא ארה"ב הרקיעה שחקים בזכות חיסול בן-לאדן, הכלכלה המקרטעת שבה למשול בסדר היום, ואובמה הוא המפסיד המיידי. "וושינגטון פוסט" ו-ABC קובעים לראשונה כי לוּ הבחירות היו נערכות היום, הרפובליקני היה מנצח

סקר חדש של העיתון "וושינגטון פוסט" ורשת הטלוויזיה ABC מצביע על כך שלו הבחירות לנשיאות ארצות הברית היו נערכות היום, ומיט רומני היה המועמד מטעם המפלגה הרפובליקנית, הוא היה מנצח את הנשיא המכהן, ברק אובמה, בפער של שלושה אחוזים. רומני הכריז בשבוע שעבר רשמית כי יתמודד בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית, והוא נחשב למועמד המוביל לנצח בהן.

 

הסקר החדש מגיע אחרי חודש אופטימי מאוד מבחינת אובמה בסקרים. החיסול המוצלח של מנהיג אל-קאעידה, אוסמה בן- לאדן, הביא את התמיכה הציבורית בו אל יותר מ-50%, התמיכה הגבוהה ביותר שידע בשנה האחרונה. אבל אחרי החגיגות מתפנים האמריקנים שוב לעסוק במשבר הכלכלי, כשברקע הדיווחים על העצירה בהתאוששות הכלכלית. בעיתון USA Today דווח היום כי ארה"ב חייבת 62 טריליון דולר.

 

רק בחודש שעבר ניבאו הפרשנים ועורכי הסקרים מערכת בחירות קלה לאובמה בדרך לקדנציה שנייה בבית הלבן. אבל החדשות על החוב הלאומי, הירידה בערך הבתים, העלייה הדרמטית במחיר הדלק והחרפת משבר התעסוקה גרמו לאמריקנים להתעורר מהאופוריה שאחזה בהם. שיעור האבטלה עלה ביום שישי שעבר במפתיע ל-9.1%, כשבפועל האבטלה גדולה בהרבה (רבים התייאשו כבר והפסיקו לחפש מקומות עבודה).

 

פרשנים בארה"ב כבר מדברים על כך שמועמד רפובליקני הגיוני שאינו שרה פיילין או מישל בקמן, מסוגל לנצח את אובמה במצב הנוכחי. ההערכה הזו מגובה כאמור בסקר של "וושינגטון פוסט" ו"ABC", לפיו אם היו מתמודדים היום זה נגד זה, רומני היה מנצח את אובמה עם 49% תמיכה לעומת 46%.


מיט רומני. זאת שוב הכלכלה, טמבל (צילום: רויטרס)

 

הסקר חושף את הפסימיות בציבור האמריקני. לפי הנתונים בו, 89% מהאמריקנים סבורים שהכלכלה במצב רע, ו-59% אינם מרוצים מהאופן שבו אובמה מטפל בה. כלכלנים מסבירים שבכל מקרה הממשל לא יצליח להוריד את האבטלה אל מתחת לקו 8%, וכי במצב כזה יתקשה אובמה לנצח בבחירות.

 

פיילין בכלל לא במשחק

על עוצמת המשבר שמתרחש מאחורי הקלעים של הבית הלבן ניתן ללמוד מההודעה החפוזה על החלטתו של יו"ר הוועדה

הכלכלית המייעצת לנשיא, אוסטין גולספי, לחזור למשרתו כמרצה באוניברסיטה בשיקגו כדי לא לאבד את מקום עבודתו אחרי ארבע שנים של חופשה ללא תשלום שבמהלכן ייעץ לאובמה. רק יממה קודם לכן הופיע גולספי ברשתות הגדולות כדי להגן על אובמה בכל הקשור למצב הכלכלי ולהסביר את המשבר הנוכחי באסון ביפן ובמשבר הדלק. העזיבה שלו נראית חפוזה, ומהצוות הכלכלי הבכיר שהגיע עם אובמה לבית הלבן נותר כעת רק שר האוצר, טימותי גייטנר.

 

לפי הסקר של ה"פוסט" ו-ABC, אובמה היה מנצח היום חמישה מתוך ששת הטוענים לכתר המועמד לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית. לו הבחירות היו נערכות היום היו אובמה ורומני במצב של שוויון מבחינת אהדת הציבור - 47% תמיכה לכל אחד מהם, אבל אובמה היה מפסיד לרומני ב-3% בקרב בעלי זכות הבחירה.

 

לעומת רומני, מושל מסצ'וסטס לשעבר שמבסס את מצעו על הנושא הכלכלי, נראית שרה פיילין כמועמדת חסרת סיכוי בעיני הציבור האמריקני. כמעט שני שלישים מהאמריקנים אומרים כי "קרוב לוודאי" שלא יצביעו עבורה. יותר מ-6 מכל 10 אמריקנים אינם חושבים שלפיילין יש הכישורים להיות נשיאה.

 

למרות חולשתו של הנשיא אובמה, הציבור האמריקני אינו מזהה מועמד רפובליקני חזק. בסקר בין המועמדים הרפובליקנים מוביל רומני, אבל הוא זוכה לתמיכה של 21 אחוזים בלבד. בפיילין תומכים 17 אחוזים, ואם היא לא תרוץ בפריימריז לנשיאות תעלה התמיכה ברומני ל-25 אחוזים. רודי ג'וליאני שלישי עם 8 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיט רומני. אם פיילין תפרוש, התמיכה הרפובליקנית בו תגדל
צילום: רויטרס
אובמה. הצוות הכלכלי מתפרק
צילום: AP
מומלצים