שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

הגינוי לסוריה באו"ם נדחה: חשש שרוסיה תסכל

מועצת הביטחון דנה בגינוי למשטר אסד, אך דיפלומטים העריכו שההצבעה תיערך עד סוף השבוע. במערב חוששים שרוסיה, לה אינטרסים צבאיים בסוריה, תנצל את זכות הווטו. אסד מקדם כוחות למוקד המהומות בצפון: "תושבים מסתתרים במסגדים"

מועצת הביטחון שוב לא הגיעה הלילה (יום ה') להסכמה על אישור הצעת ההחלטה המגנה את סוריה בשל הרג האזרחים על ידי כוחות הביטחון של הנשיא, בשאר אסד. עם זאת, דיפלומטים בניו-יורק אמרו כי הצעת ההחלטה תעלה להצבעה במועצת הביטחון עד לסוף השבוע. החשש שרוסיה תנצל את זכות הווטו שלה ותסכל את המהלך עדיין ממשי.

 

לפני הגינוי, הטבח נמשך - דיווחים אחרונים מסוריה:

 

צרפת ובריטניה, שתי המדינות שהובילו את המהלך לגינוי סוריה, הפיצו אמש את הצעת ההחלטה שלהן בין חברות המועצה. בדיוק כמו בהצעת ההחלטה המקורית שהפיצו לחברות מועצת הביטחון בחודש שעבר, ההצעה הנוכחית קוראת למדינות העולם שלא לספק נשק לדמשק, אך אינה כוללת אמברגו נשק או סנקציות ממשיות.

 

הצעת ההחלטה כוללת גינוי להפרת זכויות האדם "השיטתית" מצד הרשויות בסוריה, ונכתב בה שההפרות החוזרות ונשנות של זכויות אדם במדינה עשויות לענות להגדרה של פשעים נגד האנושות. עם זאת, ההצעה כוללת גם גינוי לאלימות של מתנגדי אסד נגד אנשי כוחות הביטחון שלו. דיפלומט באו"ם סיפר כי בהצעת ההחלטה החדשה נעשו שינויים כדי לגרום לה שלא להיראות כמו קדימון לפעולה צבאית דוגמת זו של נאט"ו בלוב, פעולה שהכעיסה את רוסיה.

 

"אנחנו רוצים לקיים את ההצבעה בהקדם האפשרי, עד סוף השבוע", אמר דיפלומט באו"ם לסוכנות הידיעות רויטרס, "אבל אנחנו צופים שיהיו ניסיונות מצד רוסיה וסין, ואולי גם מצד הודו, לדחות אותה".

 

לרוסיה ולסין יש זכות וטו במועצת הביטחון, ודי בהצבעה של אחת מהן נגד הגינוי כדי לסכל אותו. שתי המדינות טוענות באופן מסורתי כי הן מתנגדות להתערבות בענייניהן הפנימיים של מדינות אחרות. עם זאת, אם הן יבחרו "להתנגד בשתיקה" ופשוט להימנע - ההחלטה תוכל לעבור. בעיר הנמל הסורית טרטוס שוכן בסיס קבע של חיל הים הרוסי, וייתכן שגם עובדה זו מעודדת את מוסקבה להימנע מלהרגיז את דמשק.

 

אסד מקדם כוחות צפונה בדרך ל"קרב מכריע"

הרוסים שלחו לאחרונה רמזים לפיהם יטילו וטו על גינוי לסוריה, אולם דיפלומט באו"ם אמר כי לא בטוח שהם אכן יעשו זאת. לדבריו, דיפלומטים רוסים בניו-יורק אמרו שיש מקום למשא ומתן בנושא. דיפלומט אחר אמר כי שמע שהטלת וטו רוסית היא בלתי נמנעת. גם שגריר הודו אמר בדרכו לישיבת מועצת הביטחון כי הצעת ההחלטה "עדיין אינה טובה מספיק". שגריר צרפת באו"ם טען מוקדם יותר כי מבין 15 חברות מועצת הביטחון, 11 או 12 תומכות בגינוי.

 

בינתיים ממשיך אסד בשלו. בימים האחרונים היתה זו העיירה ג'יסר א-שורור שבצפון המדינה, שהפכה לקורבן התורן במבצע הדיכוי האכזרי של כוחות הביטחון הסוריים. הקרבות בה התעצמו אחרי שדווח כי המורדים נגד שלטונו של אסד הרגו 120 חיילים סורים. מאז החל המבצע בעיירה ברחו כ-200 מתושביה מסוריה, ומצאו מקלט בטורקיה השכנה. הם סיפרו כי ראו גופות רבות, וכי חייליו של אסד ירו ללא הבחנה לעבר העיירה ממסוקים שחגו בשמיים.

 

הערב דיווחו עדי ראייה בסוריה כי אלפי חיילים התקרבו לאזור ג'יסר א-שורור, רבים מהם מהדיוויזיה הרביעית, עליה מפקד מאהר אסד, אחיו של הנשיא בשאר אסד. תושב ג'יסר א-שורור סיפר כי תושבי הכפרים השכנים פתחו את מסגדיהם, כנסיותיהם ובתי הספר שלהם, כדי לתת מחסה לפליטים שנמלטו מהעיירה הנצורה.

 

לדברי האיש, שהסכים להזדהות רק בשם "אבו נאדר" מחשש לחייו, עדי ראייה בכפרי האזור התקשרו לחבריהם בג'יסר א-שורור כדי לדווח להם שטנקים מתקרבים אל אזור מגוריהם. פעיל זכויות אדם, מוסטפה אוסו, אמר כי אלפי חיילים עושים את דרכם לאזור אידליב שבו נמצאת העיירה, והעלה את ההשערה שממשלת אסד מתכוננת ל"קרב מכריע" שם.

 

הפגנה בדמשק, דיווחים על עריקות

אתמול הודיע ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי ארצו לא תסגור את שעריה בפני הפליטים הסורים אם יזדקקו לעזרתה. עם זאת, על פי הערכות, מאז תחילת המהומות נמלטו מסוריה לטורקיה רק כ-350 פליטים. הרשויות בטורקיה דיווחו שיותר מ-30 סורים שנמלטו מהקרבות בצפון סוריה אושפזו בבתי חולים טורקיים אחרי שנפצעו בעימותים בארצם, ואחד מהם מת מפצעיו. מאז תחילת המהומות בסוריה לפני כחודשיים נהרגו לפי הערכת ארגוני זכויות אדם יותר מ-1,300 בני אדם. אלפים נוספים נפצעו ונעצרו.

 

כוחות הביטחון של אסד פיזרו גם הפגנה של כמה עשרות צעירים בדמשק הבירה. מתנגדי אסד הצעירים הפגינו באזור "א-שעלאן" והשמיעו קריאות בעד מתן חירויות לאזרחים ובעד תושבי ג'יסר א-שרור. אף שנרשמו בהן כבר כמה הפגנות משמעותיות, בשתי הערים הגדולות של סוריה - דמשק וחלב - טרם נערכו הפגנות ענק, והנשיא הסורי עושה כל

שביכולתו כדי למנוע מהן להיכנס למעגל המחאה.

 

בסוף השבוע התרבו הדיווחים על עריקות משורות הצבא הסורי, אף שלפי שעה לא ידוע על קצינים בכירים שערקו. באתר "יוטיוב" פורסם סרטון שבו הופיע חייל סורי לכאורה שערק לשורות המפגינים אתמול באזור אידליב. בסרטון אחר תועדה הפגנה בעיר חומס, בה הושמעו קריאות תמיכה בקצין הסורי הזוטר עבד אל-רזאק טלאס, שהצהיר שלשום בסרטון מצולם על עריקתו מהצבא.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 09/06/2011 00:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטים בטורקיה, נמלטים ממעשי הטבח
צילום: EPA
מועצת הביטחון. "11 או 12 תומכות בגינוי"
צילום: AFP
שורפים את תמונת אסד. "ירי ממסוקים ברחובות"
צילום: MCT
על הפנים. נשיא סוריה
צילום: AP
מומלצים