שתף קטע נבחר

מעסיק עובדים מוגבלים? אתה זכאי להטבות

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד כיום על 45%, וכשהמוגבלות קשה - רק 10%. בניסיון לשבור את מעגל הדעות הקדומות יזם משרד התמ"ת שורת הטבות כלכליות למעסיקים שירימו את הכפפה. הכירו את פרטי התוכנית

"למפעל משגשג דרוש מהנדס תוכנה נכה / חירש / בעל צרכים מיוחדים. רק פניות מתאימות ייענו". האם נתקלתם לאחרונה במודעת דרושים שכזו? מן הסתם, לא, אך יכול מאוד להיות שבקרוב זה יקרה: מעסיקים ינסו להשיג כמה שיותר עובדים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, ואף יעדיפו אותם על פני עובדים פוטנציאליים אחרים, שאינם מוגבלים.

 

מדובר בתוכנית שנועדה לעודד את שילובם של אנשים מוגבלים בשוק העבודה, מבית המטה לשילוב אנשים בעלי מוגבלויות בשוק העבודה ומרכז ההשקעות בתמ"ת, וששמה בישראל הוא: "מסלול תעסוקה 4.17" (מסלול מיוחד למוגבלים).

 

התוכנית מציעה למעסיקים שיקבלו לעבודה אנשים עם מוגבלות הטבות כלכליות: המדינה למעשה תשתתף בפועל בעלות ההעסקה של אותם עובדים, כך שהעסקתם תהיה זולה יותר עבור המעסיק, מה שיגרום לו להעדיף להעסיק עובד מוגבל.

 

"אין שני לרושם ראשוני"

מדוע יש צורך בתוכנית שכזו? הסיבה ברורה למדי: כשעובד נכה ללא רגל, או לחלופין עובד הנושא עימו מכשיר שמיעה, מגיעים לראיון עבודה סטנדרטי, למעסיק הפוטנציאלי קשה להתעלם מה"אבזור" הנוסף, ובמקרים רבים הראיון יסתיים הרבה לפני שהמעסיק יברר מה הניסיון המקצועי של העובד או מה מידת התאמתו לתפקיד. זאת, בשל הדעה הקדומה שקיימת אצל מרביתנו, לגבי אנשים בעלי מוגבלות ("הוא שונה. הוא לא יצליח להשתלב כאן").

 

בפועל, אנשים בעלי מוגבלות יכולים לתפקד מצוין מבחינה מקצועית. נבחן לדוגמה עובד נכה, שמגיע לעבודה, מניח את ההליכון ומתיישב מול המחשב. יכול להיות שמדובר בעובד נפלא, נאמן, שיתרום למערכת רבות מכשרונו וידיעותיו! אך המעסיק הפוטנציאלי לעולם לא יידע זאת, כי הוא ישפוט אותו לפי מראהו, ולא ייתן לו את ההזדמנות להפריך את הדיעה הקדומה שנוצרה כלפיו.

 

מצב זה מביא לשיעורי אבטלה גבוהים בקרב אנשים עם מוגבלויות: שיעור התעסוקה של אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות עומד כיום על 45% בלבד, וכשהמוגבלות קשה – רק 10% מועסקים! (המידע באדיבות מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת).

 

"חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998", נועד לסייע לאנשים עם מוגבלות להשתלב בחברה, והוא קובע מספר עקרונות יסוד, שיאפשרו שילוב פעיל, במסגרת השירותים הקיימים בחברה. החוק קובע, למשל, כי אין להפלות אדם בקבלה לעבודה בשל מוגבלותו, וכי אין להעניק לו תנאי עבודה פחותים בשל כך, או למנוע ממנו קידום, והכל במקרה שהוא כשיר מקצועית לתפקיד.

 

הפתרון: לפרוץ את המעגל

ואולם, בפועל, ועל אף קיומו של החוק, לא פשוט לשבור מעגל דעות קדומות שכזה: המעביד המצוי יעדיף מן הסתם לקבל לשורותיו עובד שאינו מוגבל, שאינו דורש יחס מיוחד או כי יתאימו את מקום העבודה לכבודו (רמפה לכסא גלגלים, למשל), ושכמובן ייתן מקסימום שעות עבודה תמורת מינימום שכר... זו גם הסיבה שמשרד התמ"ת יזם את התוכנית האמורה.

 

תוכנית "מסלול תעסוקה" במתכונתה הנוכחית והמשופרת, אמורה לסייע לשלב את העובדים בעלי המוגבלות במקומות עבודה, ואלו הם תנאי ההשתתפות במסלול:

 

1. העובד המשולב: יהיה עובד בעל מוגבלות פיזית או נפשית, שגורם מוסמך קבע לו 20% נכות או יותר, או לחלופין, מי שסובל מירידה בשמיעה של 50 דציבלים ומעלה. כמו כן, כל אדם אחר שהמטה לשילוב אנשים עם מוגבלות במשרד התמ"ת קבע כי הוא עונה על הדרישות שבחוק, יכול להיכנס לתוכנית.

 

2. העסק: כזה הפועל למטרות רווח, ושהוא אינו גוף ציבורי.

 

3. המטרה: הוספת עובד אחד לפחות, בעל מוגבלות.

 

4. מתי: החל מיום 1.1.2011 והלאה.

 

5. ההתחייבות: להעסיק את העובד כעובד מן המניין, במשך 30 חודשים לפחות. יזמי התוכנית מקווים שבתקופת ההעסקה המעסיק יצבור ניסיון בהעסקת אוכלוסייה זו, וייווכח כי טוב. ומה קורה אם מסיבה כלשהי לא ניתן להשלים תקופת העסקה של 30 חודשים? המעסיק יצטרך לנסות למצוא עובד חלופי עם מוגבלות על מנת להשלים את התקופה, אם לא – יופסק הסיבסוד, אך בכל מקרה המעסיק לא יידרש להשיב כספים שקיבל.

 

6. תשלום: לא פחות משכר מינימום (אסור לקחת עובד עם מוגבלות ולשלם לו פחות, רק בגלל שהוא מוגבל!). במקרים בהם תפוקת העובד נמוכה יותר, והעובד מסכים, ניתן להפחית את שכרו באישור מראש של המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות.

 

הסיוע

 הסיוע הכספי יינתן בצורת החזר של עלות שכר העובד המוגבל (ברוטו + נלוות), באופן הבא:

1. ב-10 החודשים הראשונים להעסקתו: יושב 42% מעלות השכר.

2. החל מחודש 11 ועד לחודש ה-20: יושב 30% מעלות השכר;

3. החל מחודש 21 ועד לחודש 30: יושב 18% מעלות השכר.

 

התוכנית מצטרפת לאפשרויות העומדות כבר כיום בפני מעסיקים להשתתפות המדינה בהתאמות במקום העבודה (למשל הוספת רמפה או מעלית, ראו כאן).

 

לשם הגשת מועמדות יש לפעול בהתאם להנחיות המפורטות באתר משרד התמ"ת תחת הוראת מנכ"ל 4.17, או לפנות למטה לשילוב אנשים עם מוגבלות בשוק העבודה בכתובת: mateh.shiluv@moital.gov.il.

 

ושיהיה בהצלחה לכל המעסיקים והעובדים החדשים!

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

 

למאגר דיני העבודה: www.koloved.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למעסיק קשה להתעלם מהאיבזור הנוסף
צילום: jupiter
מומלצים